Vysokofrekvenční Trafo
Moderátor: Moderátoři
Vysokofrekvenční Trafo
Hledal jsem na internetu a nic jsem nenašel. Musi se to teda zadávat přímo do výroby na zakázku nebo nedej bože si to sám navinout? Pokud ano, tak jak bych to měl dát dohromady?
typ zdroje (blokující, propustný, jednočinný, dvojčinný), způsob řízení (konstantní f,/proměnná střída, konstatní délka Ta/proměnný f)
protože podle délek impulsů se pak určuje počet závitů, sycení, vzduchová mezera atd. Musíš znát samozřejmě i magnetické vlastnosti jádra které chceš použít (materiál, rozměry, permeabilita).
nebo když neznáš všechny údaje, dá se k návrhu trafa dopracovat po několika zkouškách a měřeních. Chce to ale znát trochu teorii a mít nebo nabírat zkušenosti.
Jestli ti něco z toho chybí, zbývá ti asi spíš přesně do puntíku dodržet a okopírovat nějaký konkrétní návod a použít přesně stejný materiál jako autor.
- Přílohy
-
Spinany zdroj - zapojeni.jpg- (100.11 KiB) Staženo 191 x
nestudoval jsem ten tvůj obvod, ale asi je určený pro nějakou malovýkonovou a nenáročnou aplikaci. Nemá omezení nabíjecího proudu, nemá ochranu proti zkratu trafa nebo na výstupu, podle orientace vinutí je to blokovací měnič/flyback converter/, jeho praktické možnosti s ohledem na jádro a zvládnutelnou velikost špiček kvůli rozptylovým kapacitám končí zhruba okolo 50-70 W, nad tuto hranici se používají propustné měniče.
Něco si nastuduj o principu SZ v modrých AR z 90. let.
- heldybeldy
-
PavelFF
Běžný zdroj z PC (IO TL494) má transformátor bez vzduchové mezery a má na primáru málo závitů, takže nepůjde použít do blokovacího měniče s obvodem TOP, který vyžaduje jiné počty závitů na primáru a vzduchovou mezeru. Musel by ho kompletně přemotat.Neviem, preco nepouzijes rovno cely AT/ ATX zdroj. Mas tam vsetko co potrebujes, a ak nie, tak mozes previnut cast sekundaru.
U nějaké české firmy jsem viděl nabídku hotových transformátorků (jen pár typů podle výkonu) pro obvody typu TOP.
Je otázka, zda tazatel chce blokovací zdroj stavět proto, že má IO, nebo se chce něco naučit nebo ten zdroj nedejbože dokonce potřebuje.
- heldybeldy
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Akorát si myslím že ty báze těch tranzitoru by neměly byt spojene, jinak to nebude fungovat.
Teoreticky vím jak to funguje, ale prakticky to ješte nemám vyzkoušené.
- Přílohy
-
Push-pull.jpg- (49.91 KiB) Staženo 143 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Jinak zdroj 24V se dá koupit i hotovej, přece jenom bude bezpečnější...
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]