Zarucni oprava, pozarucni a vse okolo.
Moderátor: Moderátoři
Zarucni oprava, pozarucni a vse okolo.
- Přílohy
-
viko.jpg- Foceno mobilem, soucasny stav. Takhle to tak nejak bylo i pred tou prvni opravou.
- (239.07 KiB) Staženo 119 x
- Stanislav-O
Záruka se vztahuje na celý výrobek a ne na jednotlivé díly. Na pozáruční opravu budeš rád, když dostaneš záruční dobu 3 měsíce. Na opravu v záruce výrobku se vztahuje pouze prodloužení záruky o dobu v opravě !
Došlo-li tedy k výměně víka s pantem do 31.12.2013, vztahuje se na víko záruka jako na nový díl.
Pokud byl počítač opravovaný letos, tedy po 1.1.2014, měla být záruka na vyměněnou část sjednána mezi poskytovatelem služby a zákazníkem (nejlépe písemně), jak uvádí nový občanský zákoník v §§ 1810 s následujících. Minimální záruční lhůtu neřeší, takže odvolávka na §§ 620 - 621 obchodního zákoníku je bezzubá: dnešní OZ v téchto paragrafech řeší promlčecí lhůtu pro uplatnění nároku na náhradu škody způsobené vadným výrobkem...
A když jsem se na tohle stejné ptal i právníků (příbuzní, kamarádi), bylo mě to potvrzeno.
Teď jsem se mrknul do toho zákona 627, je tam napsáno:
(2) Dojde-li k výměně, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci. Totéž platí, dojde-li k výměně součástky, na kterou byla poskytnuta záruka.
Z mého pohledu by to znamenalo, že pokud někomu prodám součástku, tak jsem povinen na ni držet 24 měsíců záruku. Pokud tu stejnou součástku ale použiji v rámci opravy (smlouva o vykonání díla), je záruka 3 měsíce. Nějaký rozbor je i tady: http://business.center.cz/business/prav ... ovedi.aspx
Existující právní rozbory ukazují, že rozhodující pro určení délky záruky na náhradní díly je typ smlouvy, uzavřené pro provedení opravy. Byla-li sjednána smlouva o dílo, vztahuje se i na díly záruka 3 měsíce. Byla-li na vyměněné díly prokazatelně uzavřena kupní smlouva, platí záruční doba 24 měsíců.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Dnes už je to jedno - jak prodejce či opravna nedohodne se zákazníkem smluvní záruku, těžko nějaký nárok uplatňovat.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- serviceman
Ale to, že letos už žádný zákon jednoznačně neupravuje délku záruky, a platný zákoník z něj dělá záležitost smluvní, to platí.
Oprava vika byla provedena v lednu 2014. A v protokolu o oprave se pise o vymene zadniho LCD krytu. O pantu neni v popisu opravy zminka. O nejake zaruce na dily ci opravu neni v protokolu ani slovo. A stejna zavada je i dnes, bohuzel po zaruce. Ta skoncila 12 kvetna 2014. Chyba bude i v pantu ktery asi nechaly ten puvodni. Takze oprava byla udelana jen z pulky a problem se nasledne objevil znovu. Pockam do odpovedi od spolecnosti Acer a dam vedet co mi napsali. Vsem preji hezkou nedeli.
Edit: Uff. Tak byly povoleny sroubky, i v hornich rozich kde drzi lcd. Jestli to malo dotahnul ? Stacilo jen dotahnout, pro dobry pocit jsem je zakapnul acet. lakem na nehty.