Osciloskop C1-94
Moderátor: Moderátoři
Mal som v osciloscope prerazené obe diódy Д1005А. Originály som nezohnal, dali by sa použiť iné vysokonapäťové diódy, ale problém je že tie diódy slúžia aj ako nosné hranolky dps a plechového krytu zhora. Bez nich by to bolo mechanicky labilné. Tak som to vyriešil takto:
Do toho plastu som flexou zarezal pozdĺžne drážky hlboké 6mm až k koncovým závitom, tie sú mosadzné. Zapojil po 4ks diód 4007 do série na ne navliekol zmršť. bužírku vložil do drážky, konce zaletoval k tým závitom a celé to zalial tavným lepidlom.
Takto mi to funguje bez problému už vyše roka.
Rozbil se mi C1-94. Nevím kde je chyba, elyty jsem měnil už před rokem, teď mi probíjí trafo u VN diod. Je tam při zapnutí vidět, jak přeskočí jisktra z plastu do kovového obalu trafa spojeného s deskou. Je možné že je trafo KO, nebo myslíte že bude chyba jinde. Někdy se osc. rozběhne, za chvíli zhasne atd. VN diody OK, elyty OK, kondy u VN diod OK.
Vf test v pořádku Vf < 5V (If 0.5mA). Při testu Vr na 50V zdrojem OK, ale při testu na Vr 300V (oddělená usměrněná síť s elytem přes 3K odpor) ukázala jedna dioda Ir cca 0,2mA - no nic moc, ale tomu by se možná dalo věřit. Druhá dioda však přes seriový odpor 3K nepustí víc jak na 200V a to už je Ir cca 1,2mA. Vypadá, že další vadný komponent objeven. Řešil někdo z vás i ty kondíky v násobiči 10n/1500? Na svod (300V) ok, kapacitu nemám dnes čím změřit..
PS, tohle je samozřejmě jen hraní, na měření mám analog a digitál a ani ty poslední dobou často nepouštím...
ACE1X , jak jsi ty testoval diody, že jsou OK?
Něco na něm asi bude
Původní záměr byl vybrousit strukturu cca 8 přechodů v původním pouzdře, ale to sem vzdal a z plexi si udělal hranolky s průvrtem + dioda napájená na mosazné "matičky" zalepená uvnitř.
Bylo třeba ještě nastavit zesílení vertikálu. Všechny rozsahy byly zobrazovány s cca 75% hodnotou. Po potažení hodnoty na R39 desky y1 je vše OK. Zaráží mě, že při přepnutí zeílení paprsek vždy uteče po obrazovce trochu vertikálně. Musím ho pak stáhnout knoflíkem do správné pozice. Je to u tohoto staršího kousku normální? Ničemu to nevadí, jen je to malinko rušivé.
- Přílohy
-
D1005A.png- (119.48 KiB) Staženo 239 x
-
c1-94_schema.jpg- (267.26 KiB) Staženo 438 x
Tiež je divné, že na doskách niesu označené pozičné čísla odporov, diód a kondenzátorov, označené sú len pozície tranzistorov. To je potom radosť niečo hľadať podľa schémy.