Multimetry - zkušenosti s těmi nejlevnějšími
Moderátor: Moderátoři
- dayslypper
- Artaban001
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Artaban001
Doma používám METEX 3850 a když je potřeba, starý UNI 21 (analogový). Přece jenom si myslím, že mít kvalitní vercajk je základem úspěchu. Ono je hezký, že se prodávají měřáky za 99KČ, ale s nimi bych si netroufnul změřit ani proud procházející zapnutým autorádiem. Kolikrát ty káblíky mají tak tenký jádro, že proud 5A je docela hustě zahřeje a o vzniklým úbytku napětí raději nemluvím. Navíc se brzo zlomí. U některých je dokonce jeden závažný problém, že vlivem technologie "plivance na plošných spojích" je jistá závislost na okolním světle. To znamená, že na prudkým slunci to měří hovadiny..
- Artaban001
A to má jištěn jak proudový rozsah (1X 20A; 1X 820mA) tak i napěťový rozsah (1X 1A naletovaná ).
Navíc umí zvukově upozornit, když jsou při měření napětí připojeny šňůry na měření proudu
- Přílohy
-
DM332.jpg- (3.37 KiB) Staženo 10166 x
- jef111
- Kontaktovat uživatele:
A k té jejich bezpečnosti - no povězme si na rovinu, když blbec dostane cokoli do ruky tak je schopen se o to zabít. Pokud jej drží v ruce člověk s určitými základními znalostmi a zkušenostmi z oblasti elektroniky, těžko se mu může něco stát. K naprosto bezpečnému přístroji bysme museli jít s cenou tak o dva řády výš.
Ty šňůry se samozřejmě před měřením musí nejdřív vyhodit a vyrobit pořádné. Já jsem z původních použil hroty, kabely a banánky jsem použil vlastní, dostatečně dimenzované. Už se mi stalo, že i úplně nový kabel byl vadný. To lanko uvnitř se tak po třech ohnutích přelomí.
Za nejlepší kompromis mezi cenou a technickými parametry považuji DT9205, má velmi širokou škálu rozsahů V i A metru a to jak ss. tak st., nejvyšší rozsah ohmmetru 200Mohm!! a měření kapacit s rozsahy od 20n do 200u. Měřič zkratů reaguje velmi rychle (což se nedá říct o některých mnohem dražších). Dále má pěkně velký displej, externí vypínač a data hold. Jediné nedostatky na které jsem přišel je horší přesnost na rozsahu 200Mohm, pomalé měření na vyšších rozsazích ohmmetru, nutnost dodatečné kalibrace měřiče kapacit (protože původně měl ten můj chybu tak 20% oproti skutečnosti) a auto power off který vypne právě když potřebuji měřit
www.sigmaphon.cz
Před cca 3 roky to byl z GM - Haoyue M890G za 395Kč , za ty prachy to šlo.
Měření kapacity a teploty to mě potěšilo.
Trochu méně jistý mi připadá proudový rozsah 200mA a pak až 20A ss (st jen 200mA).
Ale co jsem chtěl jsem zhruba změřil. Až na to , že těsně po záruce mi začala
mizet desetinná tečka, takže měření se stalo i tipem.
Teď mám ještě Fluke 79III a je z nich nejlepší.
Za ty peníze aby nebyl
Re: Multimetry - zkušenosti s těmi nejlevnějšími
tak ja mam lacnejsi multimeter,pesnejsie tento model : Mastech M - 3900
Mam ho uz asi 4 roky a musim povedat,ze slape naprosto spolahlivo.Nemal som s nim nejake problemy.Baterka v nom vydrzi dost dlho a na take bezne servisne meranie bohate postacuje..
V tych casoch,ked som ho kupoval,ma vysiel neakych 990 sk...
http://www.aukro.cz/item181608744_digit ... leva_.html
Re: Multimetry - zkušenosti s těmi nejlevnějšími
GES
99 FT 580B
http://www.ges.cz/?ipp=12&lang=cz&cur=CZK&or=price,asc&page=index&of=1&gcat=I2H000&inc=detail&gesid=GES07300018
Používám měřáky za 10.000.- a též i ten uvedený z GES za 99.-Kč a mohu směle doporučit.