Tyristor
Moderátor: Moderátoři
Tyristor
Pomocí laserového čidla s vystupem log. 1 při přerušení a 0 v klidu potřebuji aby se mi sepnul tyristor , vystup z čidla je okamžitý , potřebuji aby když se čidlo zastíní aby sepnul tyristor (což se mi děje) jenže se mi ihned po uvedení čidla do klidu vypne, což nechci , chci aby byl sepnut tak dlouho dokud nepřeruším napájení tyristoru a znovu ho nezapnu.
(Tyristor mám bt152-600r )
Max. proud laserem 0,1 A a je na 12v
Může mi prosím někdo poradit jak na to? Měl sem totiž za to že pokud jednou tyristor sepne už nevypne dokud nepřeruším napájení (což se mi neděje)
http://www.tme.eu/cz/Document/21798e0a1 ... SERIES.pdf
Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
A hele, blbě jsem četl- máš opačný problém (původně jsem myslel že ti vadí že tyristor zůstane sepnutý i po zániku řídícího proudu).
Nejlepší by bylo odkrýt karty a vyvěsit nějaké schema.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
- Artaban001
Jinak k tyristoru:
Pokud chceš využít "přídržný proud" musíš vybrat tyristor, který jej má dostatečné nízký. Pokud neuspěješ, tak "uměle zvyš odběr" paralelní záteží k tomu, co spínáš tím tyristorem, aby jsi se dostal nad minimální přídržný proud..
Příklad:
Měl jsem DC vrtačku na plošný spoje. Já ji používal tak, že jsem ji vypnutou přiložil na vrtanou díru a poté zapnul. Po vyvrtání díry a tím odlehčení se sama vypla díky právě tomu tyristoru. Vrtačku jsem spouštěl tlačítkem přes odpor do G tyristoru. Vrtačka při chodu naprázno měla tak nízký odběr, že klesl pod hodnotu minimálního přídržného proudu tyristoru.
- monterjirka