Tyristor

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
yety

Tyristor

#1 Příspěvek od yety »

Dobrý den,

Pomocí laserového čidla s vystupem log. 1 při přerušení a 0 v klidu potřebuji aby se mi sepnul tyristor , vystup z čidla je okamžitý , potřebuji aby když se čidlo zastíní aby sepnul tyristor (což se mi děje) jenže se mi ihned po uvedení čidla do klidu vypne, což nechci , chci aby byl sepnut tak dlouho dokud nepřeruším napájení tyristoru a znovu ho nezapnu.
(Tyristor mám bt152-600r )
Max. proud laserem 0,1 A a je na 12v

Může mi prosím někdo poradit jak na to? Měl sem totiž za to že pokud jednou tyristor sepne už nevypne dokud nepřeruším napájení (což se mi neděje)
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Každej tyristor má danej udržovací proud, když klesne, rozepne se.
yety

#3 Příspěvek od yety »

Jako udržovaci proud na anodě?

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od forbidden »

Proud přece není na anodě. Udržovací proud, kterej teče tím tyristorem. Když je menší, než danej v katalogu, tak se sepnutej neudrží.
yety

#5 Příspěvek od yety »

No takže pokud to chapu správně , sepnu G přivedením nějakého impulzu , jakmile se tyristor zapne a protéká jím proud větší než 0,2A (odkaz) tzn z katody na anodu na zátěž tyristor zůstane otevřen?

http://www.tme.eu/cz/Document/21798e0a1 ... SERIES.pdf

Zbytečná citace celého předchozího příspěvku vymazána.Viz PRAVIDLA, odst.14b)
Hill
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

A proč to musí být zrovna tyristor? Pokud je to ve stejnosměrném obvodu, tak by šel použít třeba Mosfet.

A hele, blbě jsem četl- máš opačný problém (původně jsem myslel že ti vadí že tyristor zůstane sepnutý i po zániku řídícího proudu).
Nejlepší by bylo odkrýt karty a vyvěsit nějaké schema.
Naposledy upravil(a) Michal22 dne 14 říj 2014, 18:50, celkem upraveno 1 x.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
yety

#7 Příspěvek od yety »

Michal22 píše:A proč to musí být zrovna tyristor? Pokud je to ve stejnosměrném obvodu, tak by šel použít třeba Mosfet.

Jelikož mám tyristor doma a fet ne
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Parametr který hledáš, se v datašítu jmenuje Holding current- tady je nominálně 25mA, max. 60mA. Přeloženo- přídržný proud.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Po sepnutí (tím impulsem do G) musí krátce tyristorem téct proud Il (max 80 mA) a poté Ih (max 60 mA). Ten laser prostě jen asi odebírá menší proud.
Těch 0,2 A nevím, kde jsi vzal.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

Tak si udělej "samopřídržný" obvod z tranzistorama, nebo klasický bistabilní klopný obvod, který můžeš "resetovat" ručně. (Signál z laserovýho snímače Ti jej překlopí a zůstane "překlopen" do doby, kdy jej vrátiš zpět tlačítkem.
Jinak k tyristoru:
Pokud chceš využít "přídržný proud" musíš vybrat tyristor, který jej má dostatečné nízký. Pokud neuspěješ, tak "uměle zvyš odběr" paralelní záteží k tomu, co spínáš tím tyristorem, aby jsi se dostal nad minimální přídržný proud..
Příklad:
Měl jsem DC vrtačku na plošný spoje. Já ji používal tak, že jsem ji vypnutou přiložil na vrtanou díru a poté zapnul. Po vyvrtání díry a tím odlehčení se sama vypla díky právě tomu tyristoru. Vrtačku jsem spouštěl tlačítkem přes odpor do G tyristoru. Vrtačka při chodu naprázno měla tak nízký odběr, že klesl pod hodnotu minimálního přídržného proudu tyristoru.
monterjirka

#11 Příspěvek od monterjirka »

Protože jsem tak trochu lenoch, nevymýšlel bych nějaký obvod s tranzistory, když mám určitě v šuplíku několik IO, které to "umí", v podstatě jakýkoliv klopný obvod, který "umí" SET a RESET, takže třeba i můj oblíbení CMOS 4013 (jedna polovina to zmákne) :D
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

K prvnímu příspěvku . To zapojení tajíš , tak jen , že to tvrzení platí pro ss proud . Ne pro střídavý . Jinak tyristor vypneš jeho přemostěním , např. tlačítkem .
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“