Jinak jo, změř ty napětí. Co mě ještě napadá, tak naopak že ty baterky co ti to odpojuje předčasně mají při nabíjení vyšší napětí (velkej vnitřní odpor a/nebo články jsou vyschlý a tak se jim lehce zvedlo napětí - aspoň tohle jsem u jedněch pozoroval) a tak zafunguje druhej odpojovací mechanismus a to prostě překročení nějakýho napětí.
Divný chování NiCd
Moderátor: Moderátoři
- czatlantis
Jinak jo, změř ty napětí. Co mě ještě napadá, tak naopak že ty baterky co ti to odpojuje předčasně mají při nabíjení vyšší napětí (velkej vnitřní odpor a/nebo články jsou vyschlý a tak se jim lehce zvedlo napětí - aspoň tohle jsem u jedněch pozoroval) a tak zafunguje druhej odpojovací mechanismus a to prostě překročení nějakýho napětí.
czatlantis píše:Pájený články? Takovou prasárnu jsem si myslel že dělám jen já (ikdyž už mám na to myslím celkem pěknej postup, kdy to drží naprosto fest a baterka se ohřeje jen velmi krátkodobě). Ale prodávat to bych si nelajznul...
Pájený články, to je v modelařině úplně normální. Když ještě nebyly Lipolky, tak se zásadně pájelo, protože na bodovanejch NiCd byl na svarech velkej úbytek, spoj má strašně malou vodivou plošku. A nepomáhalo, pokud tam bylo toho bodování víc vedle sebe, nehledě na to, že propojovací pásky při bodování maj jen velmi malou tlošťku. Prostě na velký odběry bylo pájení lepší.
Jirka
Vypadá to, že u starých Ni-Cd článků, jsou vlastně dvě oblasti, které vykazují -ΔV. Patrně proto jednoduchá nabíječka, s automatikou řízenou -ΔV, selže. Řešením by mohlo být, staré články nabíjet dvoufázově: napřed do nich uložit část energie bez jakékoliv automatiky a automatiku zapnout později. Nebo použít klasickou nabíječku a v závěru články vložit do té "chytré".