oběhové čerpadlo
Moderátor: Moderátoři
oběhové čerpadlo
Dík .
Olchor píše:Mám plynový kotel Protherm 24 KTV na topení a TUV. Je to průtokáč, tak jsem za něj dal malý elektrický bojler, aby teplá voda naběhla rychleji. Žere to ale hodně elektriky, protože krátké odběry vlastně hradí jen ten bojler. Tak chci dát bypass mezi výstup bojleru a vstup vody do kotle, hnaný tím čerpadlem. To bude spínané termostatem bojleru. Takže jakmile poklesne teplota v bojleru, sepne čerpadlo, kotel to vyhodnotí jako odběr a začne topit. Tím mi natopí bojler, pak to termostat vypne. Problém je v tom, že třícestný ventil , který v kotli ovládá přepnutí na ohřev TUV potřebuje těch cca 100kPa, aby sepnul. ( změřeno).
Než kupovat a bastlit čerpadlo, tak je lepší kotel prodat a koupit verzi s ohřevem externího zásobníku např. http://dum.bazos.cz/inzerat/39446449/Pl ... ANTHER.php
Použil som obehové čerpadlo na kúrenie a bežalo to bez problémov ( ORUNDFOS UPS 25-40 ). Teraz po výmene za solárny ohrev - 2,5roku to mám zapojené podobne ako dohrev vody pri nedostatku slniečka. Pradtým to riadil jednoduchý termostat,teraz solárny termostat.
- Přílohy
-
TUVTUV.JPG- (79.28 KiB) Staženo 219 x