Význam dvou diod ve schematu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

Význam dvou diod ve schematu

#1 Příspěvek od JirkaRCK »

Zdravím,

rád bych zde prodiskutoval význam dvou diod (označeny ve schematu červeným kolečkem) na vstupu signálové cesty. Mají nějaký vliv na zvuk (zkreslení/odstup signálu od šumu)? Já v nich žádný význam nevidím, jediné, co mě napadlo, je ochrana vstupu OZ, pokud by signál překročil velikost napájecího napětí, ale to mi zase vzhledem k použití tohoto zařízení připadne jako naprostá zbytečnost (předpokládá se signál do 1V, navíc se domnívám, že TL072 ledacos přežije a podobnou ochranu má možná přímo v sobě)... Praxe je taková, že mi to kvůli nim nějak blblo a když jsem je vypájel, efekt funguje aneb vždycky něco zbyde :-D
Přílohy
TubeDriverschematic.png
(84.12 KiB) Staženo 247 x
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

Dává se to jako ochrana vstupu před napětím větším, než je napájecí. Akorát to může způsobit nějaký DC napětí na výstupu, tvoří to vlastně dělič. Někdy to může vadit.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

forbidden- zkus trochu rozvinout tu úvahu o děliči. Myslíš z důvodu závěrného proudu diody?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Vzhledem k tomu, že je na vstupu odpor 1M, tak bych se toho "děliče" moc nebál. OZ je navíc jako sledovač, tak by ani mírný offset neměl vadit. Spíš by mě zajímalo jak to autorovi "blblo"?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od forbidden »

Jj, myslel jsem to kvůli závěrnýmu proudu. Tento OZ má navíc velkej vstupní odpor, ale ve spojení s tím 1 MΩ to napětí asi moc velký nebude, to je pravda.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

Pokud to po odstranění diod přestalo blbnout, tak zbývá možnost, že byla některá vadná, nebo byla zapojená opačně.
Kvicala_r

#7 Příspěvek od Kvicala_r »

Pokud to byla shotky, tak už se mi stalo že jí zavěrný proud na pokojové teplotě vyšplhal na limit pro 125C a to už byl nějaký milík :)
WLAB

#8 Příspěvek od WLAB »

Rekl bych, ze ochrana. Mozna zamyslena i proti ESD, tam ale pak zalezi i na tom, jak je to provedeno na DPS.
U starsich OZ (mely limitovane rozdilove napeti vstupu) se nekdy (v rezimu komparatoru vzdy) objevovaly antiparalelne zapojene diody mezi invertujicim a neinvertujicim vstupem....
de omnibus dubitandum est
JirkaRCK
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JirkaRCK »

Serviceman: Měl jsem špatně zakreslenou polaritu v osazováku a diody tedy byly přepólované. Ve výsledku kleslo +V na nějaké 3V a -V na kladné 1.5V. Podomácku dělaný plošňák byl už na hranici odtržení mědi, tak jsem je zbytečně nepřepajoval a nelaboroval s tím, ale prostě jsem je vystříhal štípačkama a nechal to bez nich, aneb jak platí v technice - vždycky něco zbyde :-D
Sendyx

#10 Příspěvek od Sendyx »

Samozřejmě, že je to myšleno jako ochrana vstupu.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“