STA, rozvod signálu rozhlasu CCIR
Moderátor: Moderátoři
STA, rozvod signálu rozhlasu CCIR
se běžně převáděly do II. pásma a to je ten problém poáč 4.-5. TV kanál se z velké části prolíná s FM rozhlasem CCIR. Digitál rádio ? Nemyslím si že hrozí - v dohledné době a když, pojede na chvíli rovnoběžně s analogem, to je můj názor. A co Vy ?
Zkrátka jen zřídka se najdou STA, které by měly něco přeloženého do kanálů 4 nebo 5. Konečně - na tyto kanály se u nás vyskytovaly dokonce i místní převaděče jen dva.
U nás jsme to po delším boji (dům nám byl předáván s nepochopitelně FM OIRT v STA v době, kdy už se tu vysílalo v pásmu CCIR) dosáhli napřed toho, že nám dodavatel vyměnil zesilovací vložku, anténu jsem na to věnoval chlumeckou, co mi zbyla. Televize začínala na kanálech R6 a R9 (konvertovaný K23), pak přibyl R2, na který se překládal K60. A pak se tu dlouho nic nedělo.
Ani v kabelovce nebylo VKV pásmo obsazené televizí, jen byly přeházené frekvence stanic. A v tom starém stoupačkovém rozvodu to hrálo dost dobře.
Když to s kabelovkou šlo s kopce (hlavně neplnili svoje sliby o kanálech vyhrazených pro internet, o servisu a technické kvalitě signálu nemluvě), jen jsme vyměnili satu TESA za Alcad bez konvertorů a všechny zelené kabely nahradili nějakými RG6U nebo velmi podobnými.
Takže, když ti to šlape ještě ve III. pásmu, bude pásmo VKV-II fungovat také.
ad k STA: skôr ako dnešné rozvody STA je smutnejšie to že bežná verejnosť ani netuší že už keď si kúpia nový TV prijímač tak už umožňuje príjem DVB-T v MPEG-4 prípadne už aj DVB-T2. teda nemajú ani páru o tom čo to vlastne je..načo by to využili, koľko TV staníc je ponúkaných (hlavne v prihraničných oblastiach...)
už 5tim susedom využitie DVB-T priblížil a dali mi za pravdu že vybudovanie novej STA by malo v našom paneláku zmysel... hlavne sa im zapáčilo že nepotrebujú externé boxy ďalšie DO na stole a pod... ale 5ti sú málo... a keď sa táto vec nadhodí na domovej schôdzi, tak nikto o tom nechce ani počuť pretože ...financie
- po výměně antény a zesilovací vložky v STA
- a odběru signálu pro rádio z TV výstupu zásuvek, které mají výhybku pro pásmo 65,5-74 MHz, tedy konektor R je téměř hluchý, nebo z konektoru R, pokud se zásuvky vymění za novější s výhybkou pro pásmo 87,5-108 MHz
Případná výměna zásuvek samozřejmě předpokládá použití zásuvek určených pro stejný druh rozvodu (průchozí pro stoupačkový rozvod se stejným odbočovacím útlumem, nebo koncové pro rozvod hvězdicový).
Co udělá výměna jen některých zásuvek ve stoupačkovém rozvodu, zatímco ostatní zásuvky ve stoupačce zůstaly původní, nemám vyzkoušené, ale, dokud nejsou kabely příliš zdegenerované, nemělo by to dělat potíže.
Na TV kanálech R4 a R5 se už žádné vysílání nevyskytuje, takže kolize televize a rádia nehrozí.
Ve výhodě jsou paneláky v místech, kde mají příjem FM vysílačů převážně jen z jednoho směru: vyplatí se směrová anténa, přece jen z ní lze dostat na vstup zesilovací vložky silnější signál, u kterého 3 dB na vstupu navíc mohou znamenat i o 15 dB zlepšení odstupu signál/šum ve stereo.
Kruhový dipól je sice funkční, ale jen omezeně.