Náhrada magnetronu

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zouzel1

Náhrada magnetronu

#1 Příspěvek od zouzel1 »

Zdravím, přátelé, možná laický dotaz, je možno nahradit magnetron typem s vyšším výkonem? Např. 700W typem s výkonem 850W? Díky za reakce... žoužel
ohryzek36

#2 Příspěvek od ohryzek36 »

Moc dobře ne - musel bys použít i výkonější VN transformátor a jiný VN kondenzátor - a to se už moc nevyplatí.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Já si myslím , že ano , právě tam necháš ten menší kondík .
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

Myslím, že se nelze ptát takto obecně, ale musíš vyjít z konkrétního schématu a účelu. Tento dotaz, jako mnoho podobných tady, trpí tím, že se chceš hodně dovědět a málo sdělit. Uvědomuješ si vůbec, že bys zvýšil výkon sotva o 1dB? Navíc při výkonech a stárnutí magnetronů 100W sem tam nic neznamená. Nejde o impulzní provoz?
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
zouzel1

#5 Příspěvek od zouzel1 »

Nejde mi o zvýšení výkonu, jde o to , že v mikrovlnce je vadný 700W a mám k dispozici 850W, který tam rozměrově pasuje. Tak jsem si myslel, že by to mohlo jít, jen nebude buzen na plný výkon... žoužel
Zaky

#6 Příspěvek od Zaky »

Řekl bych, že to půjde bez problémů, dokonce je otázka, jestli se ty magnetrony vůbec liší, on papír snese taky hodně. Kamarádovi jsem už před mnoha lety přinesl ze SD magnetron nadepsaný 850W, dal ho do mikrovlnky, kde byl původně 1000W a šlape to dodnes. Ty magnetrony byly kromě montážní příruby úplně stejně velké. Pokud se jedná o low cost opravu s tím, co je k dispozici, zkus to, mikrovlnku nech cca 15 minut hřát vodu a zkontroluj oteplení, asi hlavně trafa. Opatrně, jak člověk zásah 230V ze sítě skoro vždy přežije, tak ty 2 kV z mikrovlnky skoro vždy nepřežije, kondík zůstává nabitý i při odpojení sítě. !VŽDY PŘED MANIPULACÍ ODPOJIT OD SÍTĚ A KONDÍK VYBÍT ODPOREM! Nejlépe pak následně po vybití ještě zkusit pro jistotu zkratovat drátem.
ohryzek36

#7 Příspěvek od ohryzek36 »

Já bych se hlavně bál přetěžování trafa - už takto jsou ty trafa dělané hodně poddimenzované a navíc se v poslední době už dělá komplet vinutí z hliníku, takže nemusí vydržet vše. Ale v případě, že není na výběr, tak by se to mohlo zkusit - přinejhorším se přeruší pojistka na primáru, sekundáru (pokud tam ještě je), nebo se vypne tepelná ochrana na magnetronu, popřípadě magnetron prostě jenom nebude kmitat.
zouzel1

#8 Příspěvek od zouzel1 »

Opatrně, jak člověk zásah 230V ze sítě skoro vždy přežije, tak ty 2 kV z mikrovlnky skoro vždy nepřežije, kondík zůstává nabitý i při odpojení sítě. !VŽDY PŘED MANIPULACÍ ODPOJIT OD SÍTĚ A KONDÍK VYBÍT ODPOREM! Nejlépe pak následně po vybití ještě zkusit pro jistotu zkratovat drátem.[
/quote]
To je mi jasné, v oboru dělám celý život, ale v MT jsem zatím měnil jen vadné kondenzátory, diody a 2x magnetron, ale se stejným výkonem, proto se ptám zkušenějších. žoužel
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“