Jak oživovat opravený zdroj?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Lukar

#16 Příspěvek od Lukar »

zpětná vazba přes optron - a ten se rád uvede do nevodivého stavu hlavně na primární straně tak ho proměř.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od otakarv »

A nemáš tam někde upálený plošák?
prikrylm píše: Když jsem to pak zapnul, tak u jednoho FETu uhořela nožička a vzalo to s sebou po cestě nějaký ten malý tranzistor.
prikrylm

#18 Příspěvek od prikrylm »

Když jsem otřel očazená místa, tak plošňák se jeví jako v pořádku, ale propípám.
Díky za nasměrování.
prikrylm

#19 Příspěvek od prikrylm »

Tak furt nic, propípal jsem to, optron proměřil, všechno se jeví OK. Ale když to zapnu, tak na tom IO, co to má řídit poskakuje napájecí napětí (osciloskop nemám, ale měřák poskakuje asi tak 8-15V...). Ještě je z toho IO vede nožička, kde je napsané ref. 5V, ale je na ní prd. IO je nové.
Dochází mi nápady, co s tím.
Nenapadá něco zkušenější? (schema je na straně 14.)

Je tam T18, což je podle mě něco, co by mělo zajistit napájení toho IO, po té, co funguje VF trafo, ale do té doby je zbytek schopný dodat asi 3mA - nebo jsem to špatně pochopil...

Ten IO. Dá se nějak zjistit jestli funguje? Po připojení na napájení (řekněme 12V by měl výstup 6 něco produkovat?

Znovu děkuju za jakékoli nasměrování.
voitano

#20 Příspěvek od voitano »

Výstup 6 by měl produkovat impulzy pro buzení MOSFET spínače trafa. Ale takovou zhovadilost jsem ještě neviděl, co tím zapojením mysleli?
.
sis2

#21 Příspěvek od sis2 »

Po zapnutí napájení se přes R4 nabíjí C8, jakmile napětí na pinu 7 dosáhne startovací hodnoty (asi 15V) tak by se na vývodu 6 měly objevit budicí pulsy pro spínač Q1 (a přes trafo T2 i pro Q2). Po náběhu měniče je obvod U1 napájen z pomocného vinutí T1B přes D5. Z pulsování, které jsi zjistil, je zřejmé, že měnič se pokouší startovat, ale nerozběhne se výkonový stupeň a napájení U1 z trafa T1 nefunguje (napájení přes R4 nestačí na trvalý provoz) anebo kvůli velkému úbytku na R15 (zkrat/přtížení na primární straně) se přeruší funkce U1 (omezení proudu-pin 3). Kontroloval bych D5, D14, D16, Q1 a Q2, případně i jejich budiče Q3 - Q5.
breta1

#22 Příspěvek od breta1 »

Začal bych výměnou C8.
Peterseal

#23 Příspěvek od Peterseal »

Zaky píše:Pokud je to zdroj s IO, k němuž je datasheet a IO to umožní, obvykle po opravě nejdříve zanapájím ten IO z laboratorního zdroje a podívám se, zda budí gate tranzistoru korektním průběhem, až potom zapojuji přes žárovku, nejdříve s malou wattáží, když se snaží rozbíhat, tak pak s větší, Zdroje malého výkonu pouštím z několika laboratorních zdrojů v sérii, cca 90 V většinou již pro běh stačí a proudové omezení je přece jenom kulturnější, než žárovka. Bez žárovky bych to ale nezkoušel nikdy. Hlavně pozor na síťové napětí, použít oddělovací trafo je nanejvýš vhodné.

Ked chcem otestovat ten IO, staci mi priviest nan len napajacie napätie? A na vystupe by sa mal objavit obdlznik?
Lebo teraz som to skusil a na vystupe mam pílu. IO bol zapojeny normalne v zdroji.
sis2

#24 Příspěvek od sis2 »

Můžeš to tak testovat - napájení musí být větší, než je Ustartovací pro daný obvod. Na to, co bude na výstupu, mají vliv taky vstupy 2 a 3, tj. vstup zesilovače odchylky a proudového omezení - pokud tam vinou poškozených součástek kolem IO bude nějaké napětí, tak může být výstup zablokovaný - viz blokové schéma IO. Celkem spolehlivým indikátorem, že obvod není poškozený, je přítomnost reference 5V na pinu 8 (po přivedení napájení). Pak bych zkusil osciloskopem pin 4, tam by měla být pila - tzn. funguje oscilátor. Pak bych propojil provizorně vstupy 2 a 3 na pin 5 (GND) a na výstupu by měl být obdélníkový signál pro buzení spínače - samozřejmě výstup (pin 6) naprázdno. Pokud je na výstupu připojený proražený FET nebo primár budicího trafa pro dvojici FETů (v případě propustného měniče), tak toho na výstupu IO moc nenaměříš. Může tam být něco podobného pile, když je zátěž indukční, tj. primár budicího / oddělovacího trafa.
Číslování pinů platí pro UC384x v pouzdru DIL8.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“