TV Toshiba 2100TST (CRT) - trafo

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Charos

TV Toshiba 2100TST (CRT) - trafo

#1 Příspěvek od Charos »

Zdravím,
v této telce začalo hlasitě "trylkovat" síťové trafo (v rytmu změn obrazu, funkce TV - obraz i zvuk- je OK), čímž ji činí nepoužitelnou. Ve SB režimu je slyšet totéž potichu. Chvíli byl klid, po stěhování TV se to opět projevilo.
Trafo je OREGA SMT 5319 243.
Je chyba jen v trafu (pokud ano, kde je možno sehnat nové - nebo zalít? slepit?), nebo může být chyba ve filtraci na primáru/sekundáru? Nebo zpívá spínací trand?
fredis

#2 Příspěvek od fredis »

Zalít lakem v nějaké navijárně, vypálit v peci a máš klid.
Charos

#3 Příspěvek od Charos »

Díky moc, vypájím a zařídím. Jen nevím, jestli to plastová kostřička přežije.
Jodr

#4 Příspěvek od Jodr »

Kostra by nemusela přežít. Sušicí nebo vypalovací teplota elektroizolačního laku je 100 - 110° C cca 6 - 8hod. Můžeš trafo nechat namočit a vysušit jej doma při teplotě třeba 60°C. Bude to trvat asi dvojnásobek času. V laku se namáčí tak dlouho, dokud vystupují bublinky, připadně ve vakuu nebo alespoň podtlaku. Slušný podtlak udělá ledničkový kompresor (jeho sání). (Plnil jsem s ním kapiláry termostatů xylenem)
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Pokud není chyba jiná (zákmity zdroje), nechoď daleko a zalej to řídkým vteřiňákem.
..to bude jen ňákej odpůrek
Charos

#6 Příspěvek od Charos »

Díky za rady, zítra ho vezmu zalít nějakým samovytvrzovacím lakem na trafa za pokojové teploty, snad to bude ono.
Díky všem!
Charos

#7 Příspěvek od Charos »

Tak trafo zalito ve firmě, vyrábějící trafa, samovytrvrzovacím lakem, stav mírně zlepšen, ale hraje dál :( Zkusím ještě 1-2 vrstvy laku.
Jodr

#8 Příspěvek od Jodr »

Mám obavu, že se lak nedostal tam kam měl. Pokud bylo třeba skutečně trafo dobře zalakovat, mělo být napuštěno ve vakuu. Nyní bude každá další snaha zřejmě marná, protože povrchová vrstva laku už nepustí další lak dovnitř.
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od otakarv »

Souhlasím s Jodr-em, určitě se uvolnilo vinutí a to nyní kmitá v rytmu frekvence. Nanesená vrstva laku se s největší pravděpodobností dostala jenom k tomu nejvrchnějšímu vinutí a zbytek je stále volný.
Feritové jádra jsou slepená nebo jsou uvolněná? Ta by o sebe mohla také narážet a způsobovat hluk.
Charos

#10 Příspěvek od Charos »

Tak to jste mě nepotěšili....technologii neznám, měl jsem na to prostředníka. Jádra jsou slepená, zkoušel jsem již předtím, jestli nejsou rozlepená nebo prasklá apod, ale nezdálo se. Zkusím to tedy prohnat lakem znovu, vinutí jsou mezi přepážkami poměrně volná, vrstva laku byl dosti tenká, třeba to bude lepší... V každém případě díky za pomoc.
Jodr

#11 Příspěvek od Jodr »

Opatři plechovku od konzervy broskví nebo podobnou, lak Ti v navijárně snad dají. Moc ho nespotřebuješ a zbytek můžeš vrátit. Potop trafo do laku v plechovce, na plechovku si udělej víčko z plechu silného alespoň 1mm, podlož jej gumou a opatři ventilkem nebo neletuj kousek tenké trubičky. Pak se pokus vysát vzduch z plechovky, třeba kompresorem z ledničky. Ten umí vytvořit dostatečný podtlak a lak vyplní všechny mezery. Nabízí se použít zavařovací sklenici a víčko, ale osobně bych to neriskoval.
jojo4

#12 Příspěvek od jojo4 »

ak už bolo trafo zaliate vo firme, ktorá vyrába trafá a nepomohlo, tak platí čo napísal Jodr povrchová vrstva laku už nepustí do vnútra nič
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“