nové zapojení lampičky
Moderátor: Moderátoři
nové zapojení lampičky
upravit na dvě led žárovky kde každá bude mít svůj vypínač viz.obr. (svítit by měla jedna nebo druhá nebo obě) bude to tak podle náčrtku fungovat??
Ještě mě zajímá který vodič se přerušuje ve vypínači když přívod je pouze dvoužilový?A zelenožlutý který je přímo v lampičce jako kostra mám odstranit uplně ?..
Díky
- Přílohy
-
lampička.jpg- (7.59 KiB) Staženo 134 x
-
zapojení lampičky.png- (9.08 KiB) Staženo 134 x
- monterjirka
Pokud uděláte do lampičky (nebo jiného spotřebiče) zákrok, který přesahuje běžný rozsah opravy (mj. definováno v ČSN 33 1600, ed.2), z jistého pohledu se stáváte výrobcem a přebíráte veškerou zodpovědnost v souladu se zákonem 22/1997 Sb.
Jestli je v lampičce jakýkoliv vodič zelenožluté barvy a lampička má "dvoužilový" přívod, odporuje to nejen českým normám, ale i normám harmonizovaným, je to na trestní stíhání výrobce nebo prodejce!
----------
Fungovat to bude, ale pokud jde o bezpečnost, to se nerad vyjadřuji, pokud to nevidím na vlastní oči.
Když se něco stane, v nejlepším případě od toho dá jen pojišťovna ruce pryč, ale to udělá i v horších případech, o nichž raději nemluvit.
A také nerozumím tomu, o jakém zelenožlutém drátu je řeč. V dvoužilové šňůře nemá co dělat.
- Artaban001
Většina dotykových lamp má několik úrovní svitu žárovky, proto tam patří pouze žárovka, nebo jiný zdroj světla, který má povoleno stmívání. (ještě jsem ale takový nepotkal)
U těchto lamp, co jsou spínaný triakem je nutná minimální zátěž, jinak ten triak blbne (souvisí to z přídržným proudem). Takže zase další důvod pro žárovku. Jestli chceš dvě nezávisle na sobě dotykový světla, zakup si dotykový vypínače na zeď a osaď si je. nezapomeň však úsporky nahradit aspoň halogenovýma žárovkama..
A vzhledem k tomu, že se v tý lampě "řízeně" zavádí siťové napětí na kostru, vůbec bych se v tom nerýpal..
- pocitujlasku
Artaban001 píše:Většina dotykových lamp má několik úrovní svitu žárovky, proto tam patří pouze žárovka, nebo jiný zdroj světla, který má povoleno stmívání. (ještě jsem ale takový nepotkal)
stmievatelne LED uz existuju dlhu dobu, osobne som neskusal, ale vraj su kompatibilne s klasickymi (triak) stmievacmi na ziarovky. tu je kopec z nich
Len to bohuzial musi clovek ist mimo CR a SR, aby nasiel LEDky, ktore su niekolko generacii pred tymi, ktore sa u nas predavaju za x-nasobne ceny.
- Artaban001