Hledání vhodného kandidáta pro zesilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Zeppy

Hledání vhodného kandidáta pro zesilovač

#1 Příspěvek od Zeppy »

Zdravím!
Doteď jsem se přiživoval na zvuku zesilovače 2x20W s TDA2030 co jsem si ubastlil ze zbytků, co nám zbyly ve školní dílně :D (tak bylo to zdarma, neber to). Zvuk... ušel, ale můj zkoumavý sluch poznal že k opravdové kvalitě to je daleko a navíc jsem to často přenášel na různé oslavy, na zkušebnu a podobné, hudbu vyžadující činnosti a tak se stalo že hopsal po schodech a rozbil se. Deska je vpořádku, vpodstatě pořád hraje, ale nakoplo mě to k tomu udělat si něco lepšího a tak hledám a nenalezám nic co by se mi nějak zamlovalo.
Reproduktory bych použil Yamaha NS-125F (6Ohm, Nominal. 40W, Maximal. 120W 2-way bass reflex), které dle mého názoru jsou jedny z nejlepších, ovšem opomíjených reprověží.
No a požadavky na samotný zesilovač. Co nejvyšší kvalita zvuku, výkon vhodný pro tyto repráky a aby to mohlo běžet na NEsymetrický zdroj 25V 4A. Popř bych mohl udělat umělý střed, ale aby se ten zesilovač pak uživil na sníženém napětí, že? Děkuji za váš čas :)
Přílohy
Bez názvu.jpg
Tento transformátor bych chtěl využít. Komplikace je jeho nesymetrický výstup
(217.56 KiB) Staženo 107 x
serviceman

#2 Příspěvek od serviceman »

Pokud jsi omezen zdrojem 100W, kolik, myslíš, že z toho zesiku dostaneš při nějaké účinnosti? Kromě toho se při napětí 25V a 6Ω neobejdeš bez mostu. Myslím, že jsi to chytil za špatný konec a zdroj bys měl řešit až nakonec.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Dalsia vec k tomu trafu: kvalitnejsie zosilnovace zvycajne vyzaduju symetricke napajanie.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

Omrkni datašit LM3886, promysli to. Zdroj fakt řeš až podle toho.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zeppy

#5 Příspěvek od Zeppy »

No uplně prapůvodně jsem chtěl LM4780, ta má prý jedny z nejlepších vlastností ve své třídě. Jen symetrické napájení no. Tak jako zas taková katastrofa to není, snad bych nějaký zdroj sehnal z bazaru. Co vy na ten integráč? nějaké zkušenosti?
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Zeppy- jsem se podíval na datasheet toho LM4780 a přímo je tam uvedeno zapojení s nesymetrickým napájením.
A to trafo na obrázku- ten zelený drát na sekundáru, není to třeba střed vinutí? Jasný, může to být třeba i stínění, ale raději se ptám.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zeppy

#7 Příspěvek od Zeppy »

Je to stínění, bohužel. Prosimtě a který zapojení?
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Datasheet tady: http://www.ti.com/lit/ds/symlink/lm4780.pdf
Strana 8, hned první zapojení.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Zeppy

#9 Příspěvek od Zeppy »

moc z toho nechápu jak bych měl udělat stereo...ani nevím kde je jakej pin
Zeppy

#10 Příspěvek od Zeppy »

No dejme tomu že bych to nějak vymyslel s tím, nezhorší se tím vlastnosti toho integráče, když se to takhle napájí?
Thales
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Thales »

Některé vlastnosti jsou potom horší ale nemusí to být tragédie takže se do toho klidně pusť přestože bych ti raději doporučoval jiné trafo. LMko nakupuj jen v ověřených obchodech kde ti nepodstrčí pajc.
Zeppy

#12 Příspěvek od Zeppy »

No budu tedy doufat, že to nezhorší zvukové kvality.. :D Jak to teda zapojím.. ? U toho single supply schéma nejsou poprány vstupy a je to jen jeden kanál
Thales
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Thales »

Uděláme to jinak. Zeptám se tě takto - jsi schopný si pro to navrhnout vlastní slušnou desku plošných spojů nebo potřebuješ už nějaký odladěný projekt který jen okopíruješ? To je pro výběr dost důležité. Ta původní myšlenka s LM4870 nesymetricky a v můstku není vůbec špatná, ale nevím o tom že by na to kdo měl navrhnutou desku. Možná by něco našel google, ale kdo ví jak kvalitně to bude navržené, eventuálně jak bys to navrhnul ty pokud s tím nemáš zkušenosti. Navíc to není práce na hodinu. Proto se tě ptám na to co se tě ptám abychom tě netlačili do něčeho, co bude pro tebe problém když vidím že se ptáš na vývody.
Zeppy

#14 Příspěvek od Zeppy »

No já potřebuju jen nějaké srozumitelné a jasné schéma , jelikož jsi nejdem jistý že to má být tak jak si myslím :D , toť vše. Pokud mám kompletní schéma, vše ostatní zvládnu vpohodě sám
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Nezvládneš, Overtury jsou docela fest háklivý na topologii plošnýho spoje (lidsky řečeno na rozložení spojů a součástek po desce) - aby se nerozkmitaly jak blázen, potřebujou právě Thalesem zmiňovanej už odladěnej plošňák, kterej někdo postavil, vyzkoušel a na kterým to nedělalo skopičiny. Takovej doma na první pocuc neubastlíš.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“