Indukční varná deska

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kovar

Indukční varná deska

#1 Příspěvek od kovar »

Přátelé ,chtěl bych Vás upozornit na zajímavou závadu těchto spotřebičů.
Nedávno jsem opravoval varnou indukční desku FAGOR , s tím že vyhazovala pojistky! Byly vadné IGTBčka a budiče. Po výměně to makalo 2 měsíce a zase to odešlo do křemíkového nebe ! Tak jsem začal pátrat po příčině ! Paní kuchařka si koupila novou , pro indukci vhodnou , pánev TEFAL za pouhých 1500,-Kč. Uvařila jen jednou a bylo vystaráno!
Ty IGTBčka jsou jen na 600V a při špatné kombinaci nádobí odejdou jako prd! Máte někdo podobnou zkušenost?
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Asi budou ta IGTBčka stát za prd. Druh nádobí by měl mít vliv jen na funkci Funguje / Nefunguje. Bude to chtít najít vhodnější náhradu.
ohryzek36

#3 Příspěvek od ohryzek36 »

Nemusí to být jenom IGBTčkama nebo můstkem - můžou být zmenšené hodnoty některých foliových kondenzátorů v silovém okruhu (jak rezonanční, tak i odrušovací), popřípadě někde trochu rozhozené napájecí napětí a potom se občas (za trochu hrších podmínek - třeba to nevhodné nádobí) se ten naindukovaný pulz neschová do reakatance konenzátoru a prostřelí tranzistor. Závada se ale dost blbě určuje, tak je to občas i o náhodě.
kejki

#4 Příspěvek od kejki »

A k tomu u mne spatřeny vady v pájení.
ohryzek36

#5 Příspěvek od ohryzek36 »

Jo, to taky, akorát u desek, co byly ještě v záruce (ne starší 2 let, občas ani neprodané) - občas studeňáky, občas úplně holé nohy některých SMD součástek (až po měd - součátka držela jen lepidlem), občas zůstal na desce v laku přilepený kus zkrácené nohy od od IGBT, co potom něco zkratoval a tak podobně - to je na dlouhé povídání.
Otkundes

#6 Příspěvek od Otkundes »

S tím nádobím je to nějaké divné. Mám tomu snad rozumět tak, že stačí aby uživatelka, třeba při smažení palačinek zvedla pánev a servis má o práci postaráno?
Zmínkám o nekvalitní výrobě a použití nevhodných komponent, bych rozuměl...
kovar

#7 Příspěvek od kovar »

Otkundes - při zvednutí nádobí se indukce vypne , to vůbec nevadí. Nevím přesně proč to odejde ale mám to potvrzeno z více zdrojů. Je to pravděpodobně způsobené nějakou vadou toho nádobí.
Lepší vrabec v hrsti nežli blechy v srsti.
Otkundes

#8 Příspěvek od Otkundes »

Snad jedině nedodržení měrného (specifického) odporu materiálu, ve kterém mají být ty vířivé proudy indukovány a možná i tloušťky dna toho nádobí. U lisované pánve, snad i vyboulení dna, po jejím předchozím tepelném zatížení. Ještě by přicházel v úvahu vliv přizpůsobení výkonu k používanému nádobí (třeba velká plotýnka, malý hrnec).
Ale to je jen má spekulace.
mi-ro

#9 Příspěvek od mi-ro »

Správně navržená a vyrobená indukce musí být blbuvzdorná. Tedy nesmí ji ublížit sejmutí a přidání hrnce-zátěže. Princip je ve snímání proudů do cívky. Regulace buzení IGBT musí být ve zpětné vazbě s měření procházejícího proudu. Problém je že nejde o lineární regulaci proudu ale o pulzní regulaci s kmitočtem kolem 20kHz. Tady stačí nepatrný zákmit a je vymalováno. IGBT a cívka plotny je dost natvrdo, odpor cívky prakticky nulový.
..to bude jen ňákej odpůrek
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Tedy odpor-impedance cívky nebude nikdy pro pulz nulová , ale ty další věci . Co jsem se do toho vrtal , tak infineon dodával trandy na 1200V , ale skoro za stejné peníze . :D Ale spíše půjde o kontrolu chodu-řízení µPC a jeho "připojení" .
petrfilipi

#11 Příspěvek od petrfilipi »

Zajímavé vysvětlení nemožnosti použít hliníkové nádobí na indukci je tady - http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php

do pole pro vyhledávání zadejte "indukční" - bez uvozovek.
Je to pak ten 1. výsledek (14.10.2009, Jakub Jermář)

Petr Filipi
Odpovědět

Zpět na „Poradna“