Problem s dvojdiodami?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mkat

Problem s dvojdiodami?

#1 Příspěvek od mkat »

Dobrý deň. Potreboval by som poradiť.Opravujem zdroj z PC,a narazil som na zaujímavú vec.(aspoň pre mňa).Meral som dvojdiodu SBL3040Pt ,podobným testerom http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=20854&start=480 A ten mi ukazal že diody sú dobre,ale ešte mi ukázal medzi pinom 1-3 odpor asi 1000kOhm.tak som skúsil ešte zo 5 podobnych diod .A na všetkych mi ukazal skoro rovnaký odpor medzi 1-3 pinom. Pritom v katalogu žiaden odpor nie je zakreslený.Ked som zmeral ine dvoj diody Tam mi už odpr medzi pinmi 1-3 už neukazovlo.Tak sa chcem opýtať sú tito diody vadné. Skúšané diody boli povyberané z PC zdrojov.
Dakujem.
Ved tam nemôže byť veľká chyba,včera to ešte perfektne fungovalo!!
ok1hga

#2 Příspěvek od ok1hga »

nejsou vadné,
jsou to schottky diody a ty mají v závěrném směru téměř vždy nějaký svod
v praxi měřeno ohmmetrem tam může být odpor v řádu stovek kiloohmů . . .
je to podle typu diod různé . . .
také jsem si změřil SBL3040PT a chovaly se stejně . . .
měřeno diodtestem, mají v propustném směru 0,150 V
mkat

#3 Příspěvek od mkat »

Dakujem,myslel som si to.Ale istota je ...
Ved tam nemôže byť veľká chyba,včera to ešte perfektne fungovalo!!
milous2

#4 Příspěvek od milous2 »

Ahoj. Podobného "efektu" sem si kdysi všimnul při měření diod a teď se omlouvám,že si nepamatuju která to byla. Buď KZ 140,nebo KZ 141. Jedna znich při měření (test D,multimetr),ukazuje odpor z obou stran. Byly nové a pro kontrolu před zapájením sem je proměřoval. Nejdříve mě to polekalo,ale když to měření ukázalo asi na 10. kusech v tom balení,uklidnil sem se a dodnes se domnívám,že to má nějakou souvislost s oním Zenerovým napětím té diody. Víc sem to nezkoumal. Jestli je to na HP, nebo (HB) tak to unesu :lol:
ZVUK2000

#5 Příspěvek od ZVUK2000 »

milous2 píše:Ahoj. Podobného "efektu" sem si kdysi všimnul při měření diod a teď se omlouvám,že si nepamatuju která to byla. Buď KZ 140,nebo KZ 141.

U zenerek na malé napětí (KZ140 2,8-3,2V ) kdy diodový test měřáku dává cca 3V se to stane.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“