Test rozsahu reproduktoru

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Thales
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Thales »

Já jsem ve svých 22 letech nebo kolik mi tehdy bylo ještě prokazatelně slyšel do 22,5KHz. Teď už je to pravda trochu slabší, ale přesto si myslím že na tom nejsem zle.
Otkundes

#17 Příspěvek od Otkundes »

Ono je to dosti subjektivní. Někteří jsme sice mohli za mlada slyšet i do těch 22,5 Hz, ale je též nutno zvážit, při jakém akustickém tlaku (při kolika decibelech) a v jakém prostředí se při poslechu posluchač nacházel. Stejně tak, i reprodüktory můžou generovat trochu vyšší tóny, než výrobce garantuje. Jde však o to, s jakou účinností a s jakým akustickým výkonem. Pro generování tónů nad 20 kHz, bych proto raději použil piezzoměniče. V nouzi třeba z nějakého rozebraného alarmu, vyřazeného mobilu, nebo z hodinek.
Thales
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od Thales »

Jistě že to je závislé na prostředí a intenzitě zvuku, ale jestli máš na mysli že při testu byla intenzitta (akustický tlak) nějak zvýšena tak nebyla. Posluchač se nacházel v kontrolovaném prostředí seriozně pojatého skupinového testu :)

Existují speciály které chodí celkem vysoko. Třeba Audax HD3P (už se nevyrábí) jede do 30KHz rovně jak když střelí, pak začíná pozvolný pokles (na 37KHz pokles -3dB) a dále jede až k 60KHz s pozvolným poklesem -3dB/oct. Ale to je dost výjimka. Souhlasím že s lepšími výsledky i ekonomicky lépe vyjde použít specializované měniče. Z hodinek nebo mobilu to však asi nebude.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“