díky
Selena B211, preladenie VKV jednotky do CCIR pásma
Moderátor: Moderátoři
Spidolu s CCIR pásmem mám rovněž k dispozici, takže za dlouhých zimních večerů to porovnám s OIRT verzí a poznatky sem dodám.
Ve schematu dodávaném spolu s rádiem jsou sice hodnoty kondů pro záp. normu uvedené, ale mohou být odlišné i počty závitů cívek, které uvedeny nejsou.
1hga: Dal jsem na C19 5.8 pF a kmitočet po zapnutí AFC již neujede. Sníží se trochu hlasitost. Už se v tom hrabat nebudu. Mám tu ještě další 4 Seleny na opravu a vůbec tomu nerozumím. To je hrůza v krystalické podobě. Naštěstí jsou moje. Mě se to radio prostě líbí. Dík za radu.
k tým hodnotám C na preladenie, je tam napríklad uvedená kapacita napr 4.3pF ja som ju nemal takže som tam dal 4.7 takže ono to trocha tolerancie zvládne.
AFC mi pracuje výborne tak ako má.
Kondenzátory vyměnit dle tabulky vlevo dole?
Je třeba i snížit počet závitů některé z cívek?
- Přílohy
-
FM-Selena216.png- (81.22 KiB) Staženo 775 x
Takže zde jsou změny:
OIRT - L1-5záv.
L2-7záv.
L3-8záv., odb. 1,5záv. shora
L4-6záv., odb. 2,5záv. shora
CCIR - L1-původní
L2-ubrat 2záv. shora (tenké vinutí)
L3-6záv., odb. 2,5záv. shora
L4-3záv., odb. 1,5záv. shora
Tak se někdo pokuste upravit cívky a vyměnit kondenzátory podle tabulky a sdělte nám výsledek.
Vyskytuje se zde dosti hojně i Okean 214, dovezený z turistických cest do SSSR a ten také za přeladění stojí.
U této novější řady Seleny se již tak často nepřelaďuje, protože zde byly v prodeji obě verze a není tudíž problém sehnat model Selena 215 s CCIR pásmem.
- Přílohy
-
IMG_0724.JPG- Vstup CCIR
- (144.39 KiB) Staženo 365 x
-
IMG_0715.JPG- Vstup OIRT
- (222.63 KiB) Staženo 358 x
Jen se musím trochu osmělit, mám strach, aby se mi nerozmotal ladicí převod (na AM rádio hraje jak brus
Možná ještě jeden dotaz - tato Selena B-216 s OIRT nepropustí nic na zrcadlových kmitočtech? Při prolaďování jen lehoučký šum, bez výskytu jakékoliv známky stanice (stejně se mi chová i Meridian 202; naproti tomu Unitra Diora Słazak chytne 2 stanice, na dipol, i kus drátu).