Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Dobrý den přeji, mám v čističce provzdušňovací element, který tvoří gumová membrána, ve které je přes 4 tisíce dírek. Je připevněná na talíři z plastické hmoty o průměru cca 30 cm. Středem talíře se vhání vzduch. Většina dírek je již lety ucpaná, nejspíš nějakým vodním kamenem či co. Rád bych to pročistil a nevím, jestli je vhodná nějaká zředěná kyselina, jestli nenaleptá tu gumu. Pokud má někdo zkušenosti s podobným problémem a ví jak na to, byl bych rád za radu. Díky.
Jestli to jde rozebrat tak to zkus mechanicky očistit a potom to namoč do zředěné HCl nebo do roztoku na rozpouštění vodního kamene na varné konvice. To bude šetrnější! Některé plasty HCl nemusí vydržet!
Valné většině plastů ani gum HCl nevadí . Pochopitelně nepíši o týdenním ponoření . I když nadpoloviční většině těchto materiálů ani stálé ponoření vůbec nevadí . Jak asi myslíš , že se v průmyslu skladuje a přepravuje ?
Tak už je vyřešeno. Po účinkování kyseliny citronové jsem element vypláchl, připojil na vodovod a pustil do něj vodu. Jaký je tlak v potrubí nevím, ale membrána se pěkně nafoukla a voda protáhla valnou většinu ucpaných dírek. Namontoval jsem provzdušňovadlo do čističky a funguje velice slušně. Ještě jednou díky za připomínky.