Extrémně horký axiální rezistor

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
europoint

Extrémně horký axiální rezistor

#1 Příspěvek od europoint »

Dobrý den, potřebuji prosím poradit.
K malé frézce (motorek asi z RC autíčka) vede ovládací pedál, který umožňuje nastavit při sešlápnutí do půlky na výstupu 6V a při úplném sešlápnutí 12V čímž je dosaženo rozdílné rychlosti otáčení motorku. K tomuto pedálu je připojen napájecí zdroj 12V 1000mA. Z ničeho nic začal být pedál extrémně horký. Po jeho rozdělání jsem zjistil, že teplo sálá z axiálního rezistoru připojeného přímo za plusový přívod v takové míře, že "zhnědla" "bílá čokoláda" (svorkovnice? nebo jak se to odborně jmenuje). Vyměnil jsem napájecí zdroj za nový (myslel jsem si že je špatný) nicméně axiální rezistor hřeje během chvilky tak silně, že na něm není možné udržet prst, ohřívá celý bakelitový kryt.

Proto se ptám: Je možné, že předchozí napájecí zdroj poškodil tento axiální rezistor a ten teď extrémně hřeje díky svému poškození?

Pomůže, když ho vyměním za jiný (se stejnými parametry)?
Promiňte můj laický dotaz, ale předpokládám, že součástky, které jsou až za rezistorem ho poškodit nemohly nebo snad ano?

Jinak, když změřím výstup proudu z pedálu, tak dává správně 6V nebo 12V podle toho, jak zešlápnu pedál, jediný problém je v extrémním přehřívání tohoto rezistoru.

Děkuji za pomoc.
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Asi jde o to, že regulace spočívá v tom, že část napětí zůstane na rezistoru, protékající proud je společný pro motor i rezistor, tedy část výkonu zůstane na motoru, zbytek na rezistoru - a ten výkon se musí spotřebovat. Samozřejmě, že odpor v sérii s motorem musí topit, a to tím víc, čím pomaleji se motor otáčí.
Nejplýtvavější způsob regulace.
Michal22

#3 Příspěvek od Michal22 »

Já bych se vrátil k tomu dotazu- pokud se teplota rezistoru zvýšila opravdu náhle, tak se dá předpokládat nějaký problém až ZA pedálem- například přidřený motor. Napájecí zdroj by v tomto měl být spíš nevinně (pokud tedy nedošlo třeba ke vzrůstu napětí, kdy by přes pedál tekl větší proud- zkus změřit ten původní zdroj). A propo- ten pedál se hřeje i když se motor netočí?

A nakonec bych na 99% vyloučil poškození toho rezistoru- pokud by se mu opravdu něco stalo, tak by se přerušil a už přes něj žádný proud netekl...
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
europoint

#4 Příspěvek od europoint »

Děkuji za reakce. Napájecí zdroj byl v podezření z důvodu, že zasmrděl, jakoby umřel a byl také pěkně horký. Když jsem ho druhý den měřil, dával stabilně 12V a už se nezahříval - říkal jsem si buďto nějaký zkrat (kapka vody, porušená izolace) nebo od toho pedálu. Neměl jsem odvahu ho nechat nadále zapojený bez dozoru, nechal jsem ho na recyklaci v prodejně, kde jsem kupoval nový.

Rezistor je extrémně horký i když část s motorkem není připojená. Rozpálí se během chvilky. Pedál nikdy neměl zvýšenou teplotu, mockrát jsem měnil na něm jak napájení, tak káblík k motorku, nyní na něm po pár minutách stěží udržím ruku v místě umístění rezistoru. Napětí na výstupu směrem k motorku je správně 6V nebo 12V.

Nezlobte se prosím za mou terminologii, jsem jen bastlíř - samouk, který v tomto směru nemá vzdělání ani hlubší ambice.
misocko

#5 Příspěvek od misocko »

myslim ze foto alebo dokonca schemicka by vela napovedala....
Michal22

#6 Příspěvek od Michal22 »

Já bych spíš hlasoval pro fotky. Schema stejně možná nebude umět nakreslit.
Osobně bych si tuhle dvoustupňovou regulaci představil asi tak, že při namáčknutí pedálu se sepne spínač (řekněme S1), který pustí proud do motorku přes ten rezistor- napětí na motorku je 6V. Pokud je pedál stisknut víc, sepne spínač (třeba S2), který vyzkratuje odpor a do motorku teče plný proud- napětí 12V.

Ale třeba je všechno jinak...

Takže ještě jeden dotaz na autora příspěvku- nedělal jsi v tom pedálu v poslední době nějaké opravy nebo úpravy (výměna kabelů nebo něco podobného)?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
europoint

#7 Příspěvek od europoint »

Ještě jednou moc děkuji za vstřícnost, zítra udělám fotky zapojení a umístím je sem. Ano, je to tak, dva spínače. Žádné změny jsem nedělal, před pár týdny jsem vyměnil koncový konektor k motorku, stejně jako mnohokrát předtím. Léta vše fungovalo doposud bez sebemenšího problému. Takže zítra dodám fotky a prozatím děkuji.
kokun

#8 Příspěvek od kokun »

europoint píše:... Žádné změny jsem nedělal, před pár týdny jsem vyměnil koncový konektor k motorku, stejně jako mnohokrát předtím. ...

Tady asi někde "udělali soudruzi z NDR chybu" - zřejmě jsi to neudělal, jako mnohokráte předtím - :nevim:
Nějaký zkrat (anebo větší svod) zapříčiňuje zvýšený odběr ze zdroje a tudíž nadměrný ohřev toho rezistoru . . .
Honza - kokúň

#9 Příspěvek od MetalGod »

Tak tu regulaci vyhoď a udělej tam moderní PWM regulaci, pak to máš bez topení. A jestli na to nemáš koule, zabuduj do pedálu regulátor z vyřazený 12V akuvrtačky.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Poradna“