Jakou 9V baterii pro multimetr?
Moderátor: Moderátoři
Alkalické baterie jsou u některých prodejců někdy naprosto nesmyslně předražené vůči obyčejným, takže jsem dosud kupoval běžné nealkalické 9V baterie.
A jelikož 9V baterii za "dvacku" nejde asi běžně koupit, spíš tak (neberte mě za slovo) za 28Kč a jelikož tady máme vlákno o tom, co všechno se dá koupit v Lídlu, taky jsem tam zakoupil nabíjecí zelené 9V (buď za 89 nebo 98 ) a říkám si, že 3-4 cykly bohatě vydrží a pak už se mi snad začnou vyplácet. Mají mít nízké samovybíjen, takže shodí i do přístroje, který je používán svátečně.
Zatím se ty Panasonicy používají rok a nic nevyteklo, Sanyo byly taky bez problému. Heavy Duty baterky asi 3 značek se ukázaly naprosto k ničemu, životnost stejná či o 10% vyšší jako laciná burelovka, cena o 50% vyšší.
Co velmi často vyteklo, tak to byly Philips PowerLife a naprosto tragické byly baterie KIWI Extra Heavy Duty a MartineS Extreme Power.
Co se týče alkalika/obyč, u obyčejných baterek je kromě značně menší kapacity asi velký problém se skladovatelností a nikdy nevíme, kde a jak to bylo skladované. Ono taky není problém sehnat zinkoburelové baterky nějaké podřadné značky, kde je vytištěno "best before 2017" a podobně, a naprosto nemá nikdo tušení, kdy byly vyrobeny a jak dlouho se pekly na sluníčku v lodním kontejneru.
Kvicala_r píše:Zrovna 9V NiMh mi nepřijde do měřáku vhodná. Její napětí je cca 8,5V a některým měřákům to vadí. Kdysi sem ji nacpal do nenažraného metexu s větším displayem (označení bych musel hledat) a vydržela půl dne
Myslím, že menší napětí, pokud je jakžtakž tvrdé a drží i při odběru, nevadí spoustě měřáků. Například jsem teď zkusil dva kusy nejlacinějších DT830(za stovku)a třeba METEX M3650B.
Signalizace slabé baterie se objeví až někde pod 6,98V. To jsou měřáky, co obsahují ICL7106. U jiných to může být samozřejmě jinak, ale těch obyčejných je mezi lidmi hodně.
Kvicala_r píše:Zrovna 9V NiMh mi nepřijde do měřáku vhodná. Její napětí je cca 8,5V a některým měřákům to vadí. Kdysi sem ji nacpal do nenažraného metexu s větším displayem (označení bych musel hledat) a vydržela půl dne
Není nic snažšího, než si to před koupí akumulátoru vyzkoušet (připojením k reg. zdroji). Např. UT71A indikuje slabou baterii při 7.5V, tj. 1.07V/článek, kdy už je NiMH aku těsně před vybitím (přičemž měří až do napájecího napětí 6.5V, kdy se teda natvrdo vypne). Takže mi přijde, že v tomto případě to funguje celkem využitelně
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
EDIT:Síce ja mám starší UT50B tak neviem... ale čo som skúšal? -veľa merákov to ma na časovač.A časovač a Auto OFF je trochu rozdiel.Mne osobne to dosť vadí ked sa počas merania vypne.