Slyšitelnost repro na velkou vzdálenost.

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ondoubek

Slyšitelnost repro na velkou vzdálenost.

#1 Příspěvek od ondoubek »

Zdravím, mám takovou poněkud zvláštní otázku, ale občas v nedalekém městě bývají takové menší open-air akce. Když tam tedy nějak akci mají, tak repráky, resp. basová složka jde slyšet opravdu daleko - řekneme 5km určitě, asi i víc, ale to už jsem nějak neměřil.
V místě akce ale zase takový hluk není, resp. je, ale poměrně malý na to že to jde slyšet min. 5km. Díval jsem se tak zrychla co tam mají za PAčka, jsou to dvojpásma, 15 palců woofery.
Kolik potřebují wattů aby šly slyšet tak daleko? Těch 5km je vzdálenost přes louky a lesy a menší vesnici.
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

To bude záviset na mnoha okolnostech. Můžu ti bezpečně říct, že scéna, ozvučená dvěma clustery ve výšce asi 6 metrů, v každém clusteru 6 x EAW KF750 a 3 x KF755, k tomu na zemi asi 25ks SB1000, to vše dokázalo na vzdálenost 6km přes část města přenést zvuk tak, že rodinka sedící na terase venku slyšela slovo od slova...
konosuke

#3 Příspěvek od konosuke »

Jednou před léty v Třinci-Borku zahráli Slade...dřív bych si to nenechal ujít takovouhle show...ale dunění basu a hřmot perkuse tedy nízké složky spektra byly za běžného denního provozu slyšet 2-3 km širokodaleko...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Hodně záleží na klimatických podmínkách a směru proudění vzduchu.
..to bude jen ňákej odpůrek
mihal

#5 Příspěvek od mihal »

Pri typyckej citlivosti 100dB/1W poskytne kilowatový basák burst 130dB v jednom metri. Ak by ich tam bolo 10, v ideálnej fázi, bez odrazov, bude burst 140dB. Pri zdvojnasobeni vzdialenosti vo voľnom priestore klesne hladina akustického tlaku o 6dB. Keď je v 1.metri 140dB, v 2.metri 134dB, v 4.metri 128dB ... pri 4km to je ešte nejakých 68dB.
Hodne to ovplyvní tlak, teplota, vlhkosť, odrazy, vietor..
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“