Jak použít satelite finder ?
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
Jak použít satelite finder ?
pora´dte mi jak s ním najít družici. Mě to najde družici na více místech, a ani jedno z nich není ta družice s českýma programama.
pokud jsme o správně pochopil tak satelit již musí být naladěn na požadovaný program, což je. Nebo mne napadlo jestli není problém někde jinde a to třeba s tím že mám dvoudružicový konvertor.
konvertor "monoblok" uchytit za levým ozařovačem, při pohledu od konvertoru do paraboly a připojit "finder". Na receiveru naladit referenční transponder pro ASTRU 3:
http://www.parabola.cz/abc/referencni-kmitocty/
např. 11,973 GHz, pol. V, SR 27500, FEC 5/6 (je tam m.j. polská Kosmica TV). Potom ještě v menu nastavit DiSEqC přepínač 1.0 na možnost 1/4 (příp. A podle typu receiveru). Parabolu natočit, aby finder ukázal maximum - potom zaclonit ozařovač v ohnisku paraboly (levý LNB), přitom finder nesmí nic indikovat. Pokud ano, je aktivní pravý LNB (ten by měl přijímat A1) a musíme změnit hodnotu portu DiSEqC přepínače z 1/4 na 2/4 (příp. na B). Znovu nastavíme parabolu, finder na max.
Tím by měly být nastaveny A1 i A3.
Pochopitelně, je lepší pro nastavení použít profi měřák..
- radioelectrum
- scorpions-cz
- radioelectrum
ok1hga píše:satfinder měl smysl jen v devadesátých letech, když se nastavovala Astra 19,
v době, kdy se začaly více přijímat další družice (Kopernik, Eutelsat, HotBird) už byl satfinder celkem k prdu . . .
Proč myslíš ? Já chytám 12 satelitů s motorem a nastavil jsem si to právě podle podle toho měřáku tu základní pozici (výchozí). No a nestěžuji si. Pro jednu družici je to samozřejmě zbytečné, když neví ani jak to chytnout.
p32 píše:Proč myslíš ?
jednoduše proto, že jsem v devadesátých létech namontoval stovky satelitních souprav pro Astru . . .
Se satfinderem jsem si vystačil sám . . .
Přijímač byl přednastavený výrobcem, zapojil jsem ho zákazníkovi do televize, natáhl kabel ven, přidělal konzolu do vhodného místa, připevnil parabolu . . . mezi konvertor a kabel jsem zapojil satfinder a parabolu nastavil na nejsilnější signál co tam byl . . . a bylo vystaráno.
Pokud se nastavovala sestava s pozicionérem na více družic, bylo nutné už mít na dohled přijímač i televizi (používal jsem Merkura) a mít předladěny referenční kanály a přepínat přijímač. Satfinderem jsem už jen kontroloval zda jsem v prostředku signálu jednotlivých družic . . .
Jestli máš mobil s Androidem tak jsi v obchodě najdi Satellite Director je tam zdarma program. Není to vždy až tak přesné (záleží asi na typu telefonu), ale ukáže přibližnou pozici družice. Výhoda je, že na tom mobilu na rozdíl do kompasu ti ukazuje oba směry pohybu tedy i elevační úhel.
Pak už stačí jen jemě doladit podle síly signálu, co dnes snad každý přístroj ukazuje.
Jednou jsem to nastavoval u našich. Hrál jsem si s tím asi hodinu. Otec, absolutní laik v nastavování satelitů, vyškrábal se na střechu, podíval se na nebe, chytl satelit a nasměroval.
"To bude někde tam, dotáhni to". Blbě jsem se zasmál, dotáhl matky, slezl jsem ze střechy a spustil automatický vyhledávání. Zkoušel jsem pak signál doladit tím satellite finderem, ale nebylo to potřeba.