Přijímač Olympia ATS-803A, necitlivý
Moderátor: Moderátoři
Přijímač Olympia ATS-803A, necitlivý
keemo píše:je ta prutovka urcena aj k prijmu AM? ze by na toto pasmo bola dnu feritka...?
na DV a SV je feritka a KV je prut . . .
ale měl by tam také být, podle schematu, konektor na externí anténu.
- Přílohy
-
ExternalAntenaJack.jpg- (52.92 KiB) Staženo 401 x
- Přílohy
-
ATS803A tuning knob.png- (31.63 KiB) Staženo 376 x
jaký to má typové číslo ?
díval jsi se na ladítko dvoukanálovým osciloskopem ?
před asi 18ti léty jsem se snažil opravit ladění u stanice CB President Lincoln,
originál jsem nemohl tenkrát sehnat.
Kontaktní kolečko bylo vydřené a pružné kontakty obroušeny . . .
Tenkrát jsem to udělal tak, že jsem do toho pertinaxového kolečka vyvrtal 10 otvorů průměr 2mm
a z jedné strany zafixoval do tělesa přepínače dva snímače z kuličkové myši
a z druhé strany dvě IR led z té samé myši . . .
Muselo se to správně sfázovat a nastavit.
Potom Lincoln ladil jako nikdy před tím.
Mrkni na to skopem, abys zjistil jak to vlastně ladí.
Myslím, že princip bude stejný jako u toho Lincolna . . .
Hydrawerk píše:protože se dají místo ladítka použít tlačítka UP a DOWN. Je to jedno z mála rádií, které má kombinované ladění. Není to zrovna běžné.
ale jdi . . .
většina PLL HAM rádií a transeiverů má kombinované ladění . . .
. . . točítkem i čudlíky UP/DWN.
Lincoln to taky měl, ale zkus si proladit třeba 200KHz po 100Hz !
na to ti čudlíky prostě nestačí, potřebuješ "točítko" . . .
radši sem dej tu fotku, udělej nějaká měření kolem toho "točítka" a napiš to sem . . .
Rotační enkodér je umístěn vně, dovnitř by se žádný nevešel. I proto výměnu vzdávám.
Zajímavé je pohé jedno vinutí na feritové anténě a docela kvalitní reproduktor.
Hydrawerk píše:Uvidíme. Ladítko je nestandardní, běžně prodávaným rotačním enkodérům se nepodobá. Do opravy se asi pustí málokdo...
A přitom to jde úplně snadno. Sundat zadní kryt rádia. Vevnitř je proti knoflíku vlepena kulatá krytka, tu je potřeba vyloupnout (docela drží, ale ostrým nožem to jde dobře). Tím se uvolní aretační pacičky, je třeba je odehnout dovnitř a je možné ladící knoflík vyjmout. Pak se sejme ségrovka z osy, knoflík je rozebrán a je možno ho vyčistit/opravit. Já dostal rádio darem, zatím tohle, pak spálené repro, nesvítí a dál ještě nevím. Ale LED inikátor ukazuje, že FM ladí a stereo sepne.