Vec sa má tak, že potrebujem postaviť pomerne malé zariadenie vydávajúce zvuk nejakých 22KHz s intenzitou aspoň 120db. Malé znamená, že reproduktor by mal mať na priemer najviac 10cm, k tomu nejaký plošný spoj, baterka... Nech sa to cele vôjde do jednej ruky. Keďže ale o danej problematike neviem totálne nič, netuším, čo mi na to treba, kde to zoženiem a ani ako to poskladám. Ľavý niesom, pájkovanie poznám, ide mi... Potrebujem pomôcť len s teóriou. Takže by som bol veľmi rád, ak by mi niekto povedal, čo všetko potrebujem, shopy si asi nájdem vlastné, keďže vy budete mať prehľad skôr na cz trhu a nejaký KnowHow ku samotnému skladaniu.
Ultrazvukový kanón
Moderátor: Moderátoři
Ultrazvukový kanón
Vec sa má tak, že potrebujem postaviť pomerne malé zariadenie vydávajúce zvuk nejakých 22KHz s intenzitou aspoň 120db. Malé znamená, že reproduktor by mal mať na priemer najviac 10cm, k tomu nejaký plošný spoj, baterka... Nech sa to cele vôjde do jednej ruky. Keďže ale o danej problematike neviem totálne nič, netuším, čo mi na to treba, kde to zoženiem a ani ako to poskladám. Ľavý niesom, pájkovanie poznám, ide mi... Potrebujem pomôcť len s teóriou. Takže by som bol veľmi rád, ak by mi niekto povedal, čo všetko potrebujem, shopy si asi nájdem vlastné, keďže vy budete mať prehľad skôr na cz trhu a nejaký KnowHow ku samotnému skladaniu.
- serviceman
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
serviceman píše:...ale reproduktor 120dB bude vyžadovat výkon, který ti žádná "baterka do ruky" dlouho asi nedá.
To je snad věc citlivosti repráku na daném kmitočtu, jaký příkon potřebuje na daný akustický tlak.
Moje osobní zkušenost říká, že čím blbější je zvíře, tím je odolnější na podobné experimenty.....
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
ZdenekHQ píše:To je snad věc citlivosti repráku na daném kmitočtu, jaký příkon potřebuje na daný akustický tlak.
citlivosti "repráku" samozřejmě ano, ale i směrovosti(zisku) !
. . . aby to bylo použitelné na vzdálenost větší než malou, chtělo by to odzkoušet s umístěním zářiče do ohniska parabolického "zrcadla" . . .
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
ok1hga píše: . . . aby to bylo použitelné na vzdálenost větší než malou, chtělo by to odzkoušet s umístěním zářiče do ohniska parabolického "zrcadla" . . .
V tom případě si k tomu ještě přidej laserovej zaměřovač, abys ten cíl vůbec trefil.
Ultrazvukový měniče jsou dost směrový samy o sobě, a naštěstí taky docela účinný. Ale to je vše. Testováno na sousedovic vlčákovi, co řve jako kráva každou chvíli....
ZdenekHQ píše:ok1hga píše: . . . aby to bylo použitelné na vzdálenost větší než malou, chtělo by to odzkoušet s umístěním zářiče do ohniska parabolického "zrcadla" . . .
V tom případě si k tomu ještě přidej laserovej zaměřovač, abys ten cíl vůbec trefil.![]()
Ultrazvukový měniče jsou dost směrový samy o sobě, a naštěstí taky docela účinný. Ale to je vše. Testováno na sousedovic vlčákovi, co řve jako kráva každou chvíli....
No, toto, toto...To znie fajn...
- weed_smoker
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Já jsem použil VCO 4046 s mikrofonem, kde se kmitočet moduloval ozvěnou od lesa, a stejně to bylo naprd. Ten pes je jak tetřev, když štěká, tak neslyší, a když něštěká, tak spí.