regulovatelny zdroj 60V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
1lubos1

regulovatelny zdroj 60V

#1 Příspěvek od 1lubos1 »

dobry den...

potreboval by som zbastlit jednoduchy regulovatelny zdroj min. 60V, ktory by som rad vyuzil na skusobne, nadstavovacie, ozivovacie ucely roznych potrebnych zariadeni pre moj fotovoltaicky system 48V.
Na internete som nasiel len vykonne (zlozite) zdroje na pozadovane napatie, alebo naopak zdroje nevyhovujuceho maleho napatia.

k dispozicii mam zo starej zvaracky (pravdepodobne pomocne trafko ovladania) EI 220/54V, 25V,23V, priemer drotu sekundaru 0,8mm. (na vsetkych sek. vystupoch).
rozmer stredneho stlpika 40x55mm.

neviem, ci sek. 54V bude dostacujuci aspon na 60V, preto som rozmyslal spojit seriovo este jedno zo sek, vynuti...

poprosil by som znalych o radu, pripadne funkcny navrh schemy regulovatelneho zdroja min.60V/1-2A
Naposledy upravil(a) 1lubos1 dne 22 lis 2014, 16:07, celkem upraveno 1 x.
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Při 60V/2A bys měl uvažovat o přepínání odboček na trafu podle výstupního napětí, jinak budeš při minimálním napětí a 2A proudu pálit na chladiči 120W a to už je sakra výkon. Podle mě se v dnešní době stavba nevyplatí, koupil bych BS525, je to 2X30V 1A, poloviny se dají spojit do série, pokud by to proudově stačilo, dá se sehnat docela levně a je to hotové. Taky jsem si na střední škole zdroj ubastlil, používím ho dodnes, měl jsem tenkrát víc času míň peněz. Dnes už bych nestavěl.
1lubos1

#3 Příspěvek od 1lubos1 »

Zaky, vdaka za odpoved... nemam moznost kupit tebou uvedeny zdroj, preto, rad by som si zbastlil po dlhych zimnych veceroch... postacoval by aj 1A, pravdepodobne, priemer drotu sekundaru 0,8mm nedovoli viac na dlhodobejsie zatazenie.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od ZdenekHQ »

LM2576HV umí 3A/60V.

Pro napětí z usměrňovače na/za horní hranicí povoleného napětí LM by to asi potřebovalo nějakej jednoduchej "omezovač" napětí na vstupu LM (tranzistor+zenerka), ale ta ztráta na omezovači bude díky jednoduchosti snad snesitelná.

www.ti.com/lit/ds/symlink/lm2576.pdf
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od ZdenekHQ »

Mimochodem, toto je jedno z možných řešení s LM, i když bych to bral jen jako princip, nikoliv konečné zapojení.
Přílohy
888761216871645.gif
(9.58 KiB) Staženo 207 x
]
1lubos1

#6 Příspěvek od 1lubos1 »

dakujem Zdenek, ak nebude ine riesenie, skusim laborovat s LM2576. Skor by som sa rad oprel o IO723, pripadne TL431,take mam v supliku.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

V tom případě si doplň šuplík i o hasící přístroj.
]
Kvicala_r

#8 Příspěvek od Kvicala_r »

a se 723 druhý čokoládou pro lepší nervy.
1lubos1

#9 Příspěvek od 1lubos1 »

dobre... netvrdim, ze je podmienka pouzitia 723, take mam zbytecne nevyuzite v supliku.
Kludne pojdem aj do LM2576HV ktory je na 3A. Podujal by sa niekto prosim nasimulovat schemu aj s hodnotami soucastek?
PavelFF

#10 Příspěvek od PavelFF »

1lubos1 píše:...poprosil by som znalych o radu, pripadne funkcny navrh schemy regulovatelneho zdroja min.60V/1-2A
Lubos, problém je, že plánek ověřeného a jednoduchého a funkčního zdroje zdroje na 0- 60V na netu prostě nekoluje. Na rozdíl od zdrojů pro napětí kolem 25-30V , kde je námětů dost. Ono i těch 30V už je na hranici povolených parametrů součástek. Není to prostě jednoduché zadání - 60V je hodně. Navíc máš pevně dané trafo.

Když si nedokážeš najít a přizpůsobit vhodný plánek na zdroj sám, tak asi ani nebudeš schopen vyřešit případné potíže, které se při oživování prototypu vždycky vyskytnou.

Ale abych byl i pozitivní, existuje zapojení , dokonce se 723 a do libovolné velikosti napětí, třeba do 100V. Schéma vyšlo třeba v modrém AR B5/1982. Potřebuješ dvě samostatná vinutí , to na trafu máš, tak to můžeš zkusit.
Vyšlo to i nějakém ještě starším Amáru s podrobnějším návodem, možná dokonce na 100V. Jak je to se spolehlivostí nevím, asi žádná sláva. V tom starém Amáru to postavili v redakci a hned jim něco odešlo. Ale ten hasičák je myslím vzhledem k výkonům trafa přehnaná výbava. I když...
Přílohy
Zdroj MA723 50V.jpg
(189.75 KiB) Staženo 219 x
1lubos1

#11 Příspěvek od 1lubos1 »

ano Pavel, mas pravdu, rozumim... nejake planky se 723 na napatie 100V som nasiel na internetu, hladam stale... ak som dobre porozumel, 723 je v tomto pripade napajana ,,plavoucim napatim" co nie je dobre k jej spolahlivej funkcnosti.
Zrejme bude lepsie sa opriet o Zdenkov prispevok, riesit zapojenie s LM2576HV.
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Samotný princip "plovoucího napětí" není nic špatného ani nespolehlivého. Využívá ho například zdroj KAZ(KAZ2) nebo můj oblíbený zdroj z NSR(SRN) 30V/10A. Oba by se daly upravit na vyšší napětí, jenže to chce odladit a zkoušet. Nikdo ti nedá ověřené schéma. K tomu ještě to tvoje trafo.

Ta 723 se pravděpodobně musí doplnit o ochranné obvody, aby fungovala jak má. Mně jednou za čas odcházela zdánlivě bez příčiny i v běžném katalogovém zapojení do 35V. Myslím, že to chtělo přidat ochranné diody mezi vstupy, doplnit ochranné odpory do bází proudové ochrany(v tomhle zapojení není využita).
1lubos1

#13 Příspěvek od 1lubos1 »

co toto zapojenie?
Přílohy
723.png
(186.92 KiB) Staženo 237 x
Michal22

#14 Příspěvek od Michal22 »

Já mám jen malou otázku pro tazatele- ten zdroj opravdu musí být 0-60V? Nikde to od něj nevidím napsané. Kdyby stačilo 30-60V, bylo by to jednoduché.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
1lubos1

#15 Příspěvek od 1lubos1 »

zdravim Michale... zdroj nemusi byt 0-60V. Mam 48V FV system, potrebujem ho zatial len na tieto ucely v rozmedzi napatia dobijania bateriek, takze by vyhovoval 30-60V, pripadne 30-65V
Samozrejme, je dobre, ak sa da zdroj regulovat plynule od maleho napatia, v tom pripade moze byt jeho vyuzitie vsestranne...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“