Electrolux ERB36402W - chladnička moc chladí/mrazí
Moderátor: Moderátoři
- camel1cz
- Kontaktovat uživatele:
Electrolux ERB36402W - chladnička moc chladí/mrazí
nesetkal jste se někdo u této kombinované chladničky s mrazákem (dvojkompresor) s tím, že chladnička příliš chladí?
Má LCD display na kterém mám nastavenou max teplotu +8stC a přitom na spodním skle naměřím -2stC - potraviny v blízkosti zadní desky, hlavně zelenina v šuplíku mrzne. Zadní deska namrzá a kondenzát prakticky neodtéká dirkou vzadu (neb je tam led).
Mám ji už pár let a zvažuju, jestli má smysl oprava... příjde mi to ale jako nějaká blbost.
- Přílohy
-
stitek.jpg- Štítek
- (95.54 KiB) Staženo 225 x
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- camel1cz
- Kontaktovat uživatele:
Dneska jsem zkusil co navrhoval @Sesi:
- nastaveno +8, večer po ustálení na první polici odspoda +3,3
- nastaveno +5, do rána na stejném místě -3,8
Z výše uvedeného bych sázel na vadné čidlo. To bych ještě zainvestoval (předpokládám cenu v řádu stokorun).
Můžete někdo poradit, kde vlastně fyzicky čidlo je? Popř. doporučit obchod, kde se dá koupit?
Budu vděčný za jakoukoliv radu!
EDIT: ještě doplňuju fotky, ale moc vidět není. Byl bych vděčný za nasměrování, kde hledat samotné čidlo - neověřené info je, že to je NTC termistor.
Ten ustříhlý vodič je opravdu OK, byla to profesionální záruční oprava (závada se projevovala nefunkčním displayem)
- Přílohy
-
vodice.jpg- Vodiče čidel mizející pod tapecírungem
- (92.5 KiB) Staženo 253 x
-
deska.jpg- Konektor čidel na desce
- (110.32 KiB) Staženo 264 x
Podobnou závadu jsem řešil ale na aquamatech s peltiérovým chlazením, voda zamrzala.
Příčinou byl perličkový termistor, který po nějaké době provozu vykazoval asi dvojnásobnou hodnotu oproti původní. Jednalo se o vadnou sérii, několik stovek kusů aquamatů.
Samotný termistor stál cca 5,-Kč, výměnný díl s kabelem byl asi za 80,-Kč, ale řešeno to bylo v záruce.
Jestli je Tvůj případ stejný nebo obdobný se nedá jistě určit, pravděpodobné to je. Ale taky může být závada na desce elektroniky.
Jirka
- serviceman
- camel1cz
- Kontaktovat uživatele:
Ještě bych poprosil - netušíte někdo, kde by mohla být ta sonda/termistor? Uvnitř ho nevidím a sledovat kabel je silně náročné - musel bych rozebrat půl lednice.
Nebo nějaké tipy jak to čidlo najít?
Moc děkuju.
- serviceman