Teploměr typu K

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Killercek

Teploměr typu K

#1 Příspěvek od Killercek »

Ahoj,
mám doma dva teploměry typu K (NiCr-Ni) který vytváří při zahřívání proud, jenže ten proud je celkem malý (jednoty mV) jde mi o to je nějak využít s procesorem PICAxe, připojil jsem ho a pomocí readadc10 čtu hodnoty, jenže nevím jak zapojit odpory aby mi to měřilo alespoň od 0 (teploměr je do -40) jsem v tom začátečník, zapojit tam potenciometr umím, měřit voltáž která je stejná pro napájení procesoru taky, ale jak číst tyhle malý jednoty a jeslti to vůbec jde nevím, může mi někdo prosím poradit?
Jimmi2

#2 Příspěvek od Jimmi2 »

Proud v milivoltech.......? 8-)
serviceman

#3 Příspěvek od serviceman »

Nemáš "teploměr", ale termočlánek. Typ, který uvádíš, je určen především pro měření vysokých teplot. Sděl nám pro začátek, co chceš měřit.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Killercek

#4 Příspěvek od Killercek »

Ano, omlouvám se, je to termočlánek, nicméně podle tabulek má přesnost zhruba +- 1.5V myslel jsem že bych měřil teplotu ohniště v udírně a zároveň také teplotu v samotném prostoru udíry, nicméně asi budu muset použít termistor že? :/

Proud v milivoltech.......? Cool

Pardon, napětí, psal jsem to tak nějak, no nevim proč tak chaoticky :-D
serviceman

#5 Příspěvek od serviceman »

Údaj o "přesnosti", který uvádíš je zavádějící a asi mylný. Citlivost termočlánku K je 41 µV/°C, což v reálu vyžaduje nějakou úpravu zesilovačem atd. Pro udírnu nejspíš nevhodné. Mimochodem, o měření teploty v udírně je zde už jedno vlákno.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

Otvor si tento dokument http://ucenie.wbl.sk/04-termoclanky.doc. , alebo http://www.elso.sk/content/50-termoclanok

Tiež môžeš hľadať napr. pod názvom /napätie termočlánku K/
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
bum
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od bum »

"CITACE"
ale jak číst tyhle malý jednoty a jeslti to vůbec jde nevím,

Také již dlouho používám PICAXE typ 08M2, ano malé hodnoty v řádech mV jdou číst. Musí být nastaveno referenční napětí což PICAXE umožňuje od kterého se poté dle zvoleného rozlišení 8-bitů nebo 10-bitů odvozuje rozlišovací schopnost A/D převodníku. V případě volby vnitřního referenčního napětí 4.096V a zvoleného 10-bitového převodníku je maximální změřitelná hodnota napětí 0.004V (4.096/1024). Pokud je zvoleno vnitřní referenční napětí 2.048V je maximální změřitelná hodnota napětí 0.002V při referenčním napětí 1.024V je maximální změřitelná hodnota napětí 0.001V. Tak že pokud chceš měřit napětí termočlánku které je v řádu desítek mikrovolt na stupeň Celsia stačí jako zesilovač použít například AD620 nebo AD627 a dle nastavení hodnoty referenčního napětí poté zvolit zesílení uvedeného AD620 nebo AD627. Tak aby zesílené napětí získané z termočlánku bylo vyšší než maximálně změřitelná hodnota napětí A/D. Pro začátek bych spíše zvolil měření teploty s využitím PICAXE jako čidlo LM35DZ jehož výstupní napětí je 0.010V/1°C. Zapojení A/D převodníku TLC549 používaného s PC k měření teploty je pro inspiraci na mém webu.
ohryzek36

#8 Příspěvek od ohryzek36 »

Popřípadě, jestli není nutné použít PICaxe, tak se dá teploměr s K snímačem udělat i s ICL7106 - mám sice takový dojem, že se to tady už tady řešilo, ale v případě potřeby mám někde na disku i ověřené schéma.
jandu

#9 Příspěvek od jandu »

V analogovej forme sa k tomu používa ss mVmeter.
Tento mám postavený a používam s termočlánkom J =železo-konstantan (Fe-Ko)
Přílohy
ss mV meter.jpg
(220.55 KiB) Staženo 121 x
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od kulikus »

Na pravé straně je dokumentace k zpracování signálu z termočlánků.
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Maxim na tohle dela prevodnik z termoclanku na 1wire, jsou v tom vsechny serepeticky vcetne kompenzace studeneho konce apod. Linear na to ma taky specialni obvody, jen je to analog takze slozitejsi zapojeni, ale funguje to docela dobre. Pro zpracovani pomoci mcu bych volil jednodussi variantu pomoci toho prevodniku. Chystam se s tim neco delat, ale zatim neni cas.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“