regulovatelny zdroj 60V

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

#16 Příspěvek od Michal22 »

1lubos1- ona konstrukce zdroje 30-60V bude jednodušší v tom, že stačí postavit zdroj 0-30V a "podepřít" jej nějakým stabilizátorem na 30V. Stejně jako se prodávají zdroje 2x0-30V, které se dají spojit sériově.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
1lubos1

#17 Příspěvek od 1lubos1 »

Michale nebolo by jednoduchsie postavit toto zapojenie?
Je to sice len zakladne zapojenie z datasheetu, mozno na moj ucel by postacovalo..
miesto 3,3K vypocitat odpor potenciometra.
Přílohy
120v reg. zdroj.png
(86.05 KiB) Staženo 95 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od ZdenekHQ »

Jste všichni do jednoho topiči elektrárenský. Bursíka na vás! :evil: :lol: :lol:
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
rezis

#19 Příspěvek od rezis »

ZdenekHQ píše:Jste všichni do jednoho topiči elektrárenský. ....
Teď na zimu... jak jinak si chceš legálně zatopit? Žárovkama už to nejde, vysavače taky ne, konvice jsou taky doporučeny s nižším příkonem... Počkej až přijde na tuto díru kudy si bastlíři topí
Internet - metla lidstva
1lubos1

#20 Příspěvek od 1lubos1 »

zdravim ...
Zdenku, aj ked sa v elektrotechnike rozumiem na zakladnej urovni, (podla schemy dokazem postavit, zapojit elektrotechnicke jednoduche zariadenie, premerat, pripadne ozivit), mam k elektrotechnike ako takej vztah, robi mi radost, ak si nejaku malickost zbastlim, este vacsiu radost, ak aj funguje. :-)

teda, nie som profesional... rad si precitam iny nazor od profesionalov, ktorych velmi uznavam, preto som tu. Rad nadobudnem dalsie vedomosti v tejto problematike. Pisat, ze si mam poriadit hasiaci pristroj, alebo budem topit do konvice... z takych ,,prazdnych" prispevkov naozaj nic nemam. Radsej by som bol, keby sa schema rozobrala, ,,preco budem topit" co uvedene zapojenie obnasa, co sa deje v zapojeni, tranzistoroch a preco nieje vhodne na uvedeny ucel.
Zdenku, za vybranie vhodneho stabilizatora, schemu dakujem, no pokial schema nie je uplna aj s rozpisom suciastok, nic mi nepomoze. Preto som hladal uplnu schemu aj popisom suciastok, ktoru som uviedol vyssie. Dozvedel som sa akurat, ze bude topit...
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od ZdenekHQ »

Spočítej si příkon před stabilizátorem (U x Izátěže, U=cca70V), spočítej si příkon zátěže (Uzátěže x Izátěže) a zbytek je teplo, který musíš někde "protopit". A jestli si myslíš, že třeba 20W nic není, tak mě věř, že je.

Spínanej měnič má účinnost cca 80%, takže něco protopí taky, ale (často mnohem) méně než klasickej lineár. Daň za to je větší zvlnění na výstupu.

Profi zdroje používají spínanej měnič a za to lineár, má to výhody obou, ale musíš je regulovat naráz.
]
1lubos1

#22 Příspěvek od 1lubos1 »

rozumim... podla datasheetu LM2576HV ma Vin60V, Vout 57V...
Vin za kondenzatorom bude cca 75V, na vstup by som dal vykonejsiu zenerku - s tranzistorom. Troska problem vidim regulovatelne vystupne napatie len 57V, bolo by dobre min. 60V.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

Potom použij to moje citované "ideové schema" z předchozí stránky, není to žádný zázrak, ale bez zkušeností to na FET nepředěláš.
]
1lubos1

#24 Příspěvek od 1lubos1 »

v stredu pojdem do Bratislavy, zastavim sa v GM, kupim LM2576HV. Ak by sa dalo ,,ideove chema" popisat hodnotami suciastok, bol by som rad...

Najprv rozchodim ideove schema na stole, popripade mozem predelat aj na fet..
weed_smoker

#25 Příspěvek od weed_smoker »

Dobrá cesta je předregulátor a pak stabilizace,třeba 0-10V,10-20V,20-30V...50-60V.Na tom lineárním stáblu se pak bude pálit jen (0-10V)*proud.Drobná nevýhoda je cena triac driverů (UAA145/MAA436/U2008...) a jako začátečník to asi napoprvé nepostaví.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“