Jaký (klešťový) multimetr cca do 2tis?

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Aigor
Kontaktovat uživatele:

Jaký (klešťový) multimetr cca do 2tis?

#1 Příspěvek od Aigor »

Ahoj, potřebuju poradit s výběrem "pod stromeček"...
Doteď používám nějaký základní no-name multimetr i bez pípáku a delší dobu pošilhávám po něčem lepším.

Co potřebuju - seřazeno podle priorit
- DC napětí 0-24V
- DC proud 0-5A
- rychlý pípák < 50 Ohm
- odpor 0-10M
- aspoň orientační měření kapacit, pro srovnání elytů
- teplota min. do 600st.
- dobře čitelný LCD (ideálně podsvíceno)
- nemusí být extra přesnost, ale ať vydrží v rozumných mezích nějakou dobu
- AC proud/napětí
- radost udělají i další blbinky, ale nejsou podmínkou

Netuším jak jsou na tom s uvedeným klešťové měřáky - nikdy jsem s ničím takovým nepracoval, ale občas by se mi hodilo i orientační hodnota proudu bez zásahu do obvodu. Nicméně primární určení je na slaboproud.

Pokud hledám "kočkopsa", možná by bylo reálnější koupit jen multimetr a později obyčejný klešťový měřák samostatně - nechám si poradit.
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

Já osobně mám nějaký ten pátek "UNI-T UT204A".
Obrázek

Umí měřit i stejnosměrný proud (má dvojici Hall sond) Cena je něco málo kolem 2000. Do klešťových multimetrů se dávají funkce, které využívají hlavně elektromontéři, pro který je hlavně určen. A rozběhový kondenzátory můžeš měřit pípákem.. Veškerý další funkce jsou již na obtíž (zbytečně moc jemných kroků na voliči rozsahů).
Jinak v práci máme METRU (PK435) - ten umí měřit AC a DC proud, napětí, pak odpor. Dále umí měřit jednak činný výkon, cos φ - ten klešťák umí při měření proudu kleštěmi, měřit napětí pomocí měřících kabelů.. Víc funkcí nemá. Cena je daleko nad 2000
Obrázek
Honza_dy

#3 Příspěvek od Honza_dy »

Kolegovi jsem do práce objednával Voltcraft VC-521. Nestěžuje si. Já si ho občas taky půjčím a musím říct, že ten měřák vypadá docela sympaticky.
PavelFF

#4 Příspěvek od PavelFF »

Klešťák vypadá na pohled hezky, ale pokud vyloženě často neměříš někde v rozvaděči(nebo v modelařině) veliké proudy, tak při běžných měřeních ty kleště dost překážejí. Nehledě na to, že na proudy do 5A stačí běžný ampérmetr. Stejnosměrný klešťák pro tak malé proudy nevyniká přesností (za 2000 Kč to nebude žádný zázrak) a musí se nastavovat nula (možná některé moderní typy nemusí(?)). Udávají přesnost asi 2,5% a nějaké digity navíc. Nepochopil jsem, jestli je to chyba z rozsahu (to by u rozsahu 40A byla chyba celý 1A! ) nebo z údaje (to by bylo celkem slušné).

A výhodu nepřerušení obvodu využiješ jen tehdy, pokud ty kleště někam do obvodu bez přerušení narveš. To taky není tak běžné, ne vždy jsou vodiče tak volné, dlouhé a přístupné. Pokud si vodiče musíš nastavit, tak už se výhoda klešťáku trochu redukuje. Je dobré vybrat typ se štíhlými a dlouhými kleštěmi. Jenže ty zase víc překážejí.

Prostě klešťák bych viděl jako jednoúčelový přístroj na velké proudy. Na ostatní měření v dílně bych zvolil klasický měřák.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

Nevím, jak u toho Voltcrafta, ale ten UNI-T má nulování na podobným principu, jako klasická elektronická váha - stisknutím tlačítka se aktuální stav bere jako nula.
PavelFF

#6 Příspěvek od PavelFF »

No jo, četl jsem si teď návod a je to jen jedno stisknutí tlačítka "REL" nebo jinde třeba "ZERO". Pokud to vydrží neujet do skončení měření, tak to je v pohodě.
doktor365

#7 Příspěvek od doktor365 »

Mám v práci tento a zatím spokojenost
http://www.gme.cz/multimetr-klestovy-un ... 3-p722-311
Aigor
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Aigor »

PavelFF píše:...klešťák bych viděl jako jednoúčelový přístroj na velké proudy. Na ostatní měření v dílně bych zvolil klasický měřák.

Jo, včera sem "ležel u googlu" celé odpoledne a docházím ke stejnému.
Fakt primárně potřebuju relativně přesně a spolehlivě měření malých napětí a DC proudů. Ty kleště se mi zalíbily jako "bonus navíc", když mám třeba zjistit kolik leze přes prodlužku do pračky.
Ale z 90% bude měřák ležet na stole a vrtat se v elektronice, takže fakt bude lepší vybrat slušný multimetr a časem si možná dokoupit nějaký základ pro silnoproud.

Koukal sem na ty Voltcrafty, značka mi to moc neříká - ze zvyku cokoliv od "konráda" ve mě nebudí moc důvěry, ale na druhou stranu vypadají solidně, loga nejspíš nebudou falšovaný a výměna baterií i pojistek vypadá taky jako že u toho někdo zapřemýšlel..

U Voltcraftu uvažuju mezi VC-265 a VC-270, oba pod 2k, je to o měření frekvence vs TrueRMS a cenový rozdíl cca 50,- stojí za zvážení.

Nebo ještě mám z v záložkách starší tip na UT70A
Už se v tom začínám ztrácet :bordel:
Ruprecht

#9 Příspěvek od Ruprecht »

zjistit kolik leze přes prodlužku do pračky

na to se potřebuješ dostat na jednotlivé vodiče, klešťákem přes prodlužku (zvenku) moc nezměříš...
Když promluví, tak buď kňučí, nebo lže.
Artaban001

#10 Příspěvek od Artaban001 »

na to Ti stačí měřák spotřeby, co vypadá jako spínací hodiny do zásuvky..
Aigor
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Aigor »

...ano, chci dát příklad a píšu rychleji než myslím :wand:

Zpátky k výběru multimetru - má automatická volba rozsahu nějaké specifika? Zatím jsem vždy vystačil s manuálem a nevidím v tom problém. Vždycky vím v jakém rozsahu měřím, ale vyšší řady mají všechny AUTO.

Řeším teď asi jeden z Voltcraftu, na teplotu se dá dokoupit sonda a byl bych happy.
Nejspíš skončím u VC-270, nějaké osobní reference?
ZVUK2000

#12 Příspěvek od ZVUK2000 »

Aigor píše: Ty kleště se mi zalíbily jako "bonus navíc", když mám třeba zjistit kolik leze přes prodlužku do pračky

Tu prodlužku nezměříš, protože klešťákem může pro měření procházet jen jedna žíla vodiče.
palmalsport

#13 Příspěvek od palmalsport »

No tak ten klešťák co uvedl ARTABAN 001, je moc pěkný. Na to bastelení bude stačit.
Já používám několik let klešťový wattmetr GWM-039 k naprosté spokojenosti. Pro mou práci ideální.
:D
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Habesan »

Aigor píše:má automatická volba rozsahu nějaké specifika?

Hlavně je potřeba vědět, jak pracně se dá vypnout.
ZVUK2000 píše:Tu prodlužku nezměříš, protože klešťákem může pro měření procházet jen jedna žíla vodiče.

Prý už existují měřáky, které snímají magnetické pole na více místech po obvodu kabelu a z toho dokážou odhadnout velikost proudu, který jím protéká.
Samozřejmě bídná TP (třída přesnosti) a nesmí to být stíněný kabel.
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Aigor
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Aigor »

Minulý týden objednáno VC830. Jak sem psal výše - pro plánované použití je klešťák nesmysl.
Tady bych neměl mít problém ani s volbou rozsahu, ani s čitelností na podsvětleném LCD.

Doufejme, že pár let vydrží. Stávající noname mám přes 10 let, ten poputuje jako záložák do práce.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“