Jaký (klešťový) multimetr cca do 2tis?
Moderátor: Moderátoři
Jaký (klešťový) multimetr cca do 2tis?
Doteď používám nějaký základní no-name multimetr i bez pípáku a delší dobu pošilhávám po něčem lepším.
Co potřebuju - seřazeno podle priorit
- DC napětí 0-24V
- DC proud 0-5A
- rychlý pípák < 50 Ohm
- odpor 0-10M
- aspoň orientační měření kapacit, pro srovnání elytů
- teplota min. do 600st.
- dobře čitelný LCD (ideálně podsvíceno)
- nemusí být extra přesnost, ale ať vydrží v rozumných mezích nějakou dobu
- AC proud/napětí
- radost udělají i další blbinky, ale nejsou podmínkou
Netuším jak jsou na tom s uvedeným klešťové měřáky - nikdy jsem s ničím takovým nepracoval, ale občas by se mi hodilo i orientační hodnota proudu bez zásahu do obvodu. Nicméně primární určení je na slaboproud.
Pokud hledám "kočkopsa", možná by bylo reálnější koupit jen multimetr a později obyčejný klešťový měřák samostatně - nechám si poradit.
- Artaban001
Umí měřit i stejnosměrný proud (má dvojici Hall sond) Cena je něco málo kolem 2000. Do klešťových multimetrů se dávají funkce, které využívají hlavně elektromontéři, pro který je hlavně určen. A rozběhový kondenzátory můžeš měřit pípákem.. Veškerý další funkce jsou již na obtíž (zbytečně moc jemných kroků na voliči rozsahů).
Jinak v práci máme METRU (PK435) - ten umí měřit AC a DC proud, napětí, pak odpor. Dále umí měřit jednak činný výkon, cos φ - ten klešťák umí při měření proudu kleštěmi, měřit napětí pomocí měřících kabelů.. Víc funkcí nemá. Cena je daleko nad 2000

A výhodu nepřerušení obvodu využiješ jen tehdy, pokud ty kleště někam do obvodu bez přerušení narveš. To taky není tak běžné, ne vždy jsou vodiče tak volné, dlouhé a přístupné. Pokud si vodiče musíš nastavit, tak už se výhoda klešťáku trochu redukuje. Je dobré vybrat typ se štíhlými a dlouhými kleštěmi. Jenže ty zase víc překážejí.
Prostě klešťák bych viděl jako jednoúčelový přístroj na velké proudy. Na ostatní měření v dílně bych zvolil klasický měřák.
- Artaban001
http://www.gme.cz/multimetr-klestovy-un ... 3-p722-311
PavelFF píše:...klešťák bych viděl jako jednoúčelový přístroj na velké proudy. Na ostatní měření v dílně bych zvolil klasický měřák.
Jo, včera sem "ležel u googlu" celé odpoledne a docházím ke stejnému.
Fakt primárně potřebuju relativně přesně a spolehlivě měření malých napětí a DC proudů. Ty kleště se mi zalíbily jako "bonus navíc", když mám třeba zjistit kolik leze přes prodlužku do pračky.
Ale z 90% bude měřák ležet na stole a vrtat se v elektronice, takže fakt bude lepší vybrat slušný multimetr a časem si možná dokoupit nějaký základ pro silnoproud.
Koukal sem na ty Voltcrafty, značka mi to moc neříká - ze zvyku cokoliv od "konráda" ve mě nebudí moc důvěry, ale na druhou stranu vypadají solidně, loga nejspíš nebudou falšovaný a výměna baterií i pojistek vypadá taky jako že u toho někdo zapřemýšlel..
U Voltcraftu uvažuju mezi VC-265 a VC-270, oba pod 2k, je to o měření frekvence vs TrueRMS a cenový rozdíl cca 50,- stojí za zvážení.
Nebo ještě mám z v záložkách starší tip na UT70A
Už se v tom začínám ztrácet
- Artaban001
Zpátky k výběru multimetru - má automatická volba rozsahu nějaké specifika? Zatím jsem vždy vystačil s manuálem a nevidím v tom problém. Vždycky vím v jakém rozsahu měřím, ale vyšší řady mají všechny AUTO.
Řeším teď asi jeden z Voltcraftu, na teplotu se dá dokoupit sonda a byl bych happy.
Nejspíš skončím u VC-270, nějaké osobní reference?
- palmalsport
Aigor píše:má automatická volba rozsahu nějaké specifika?
Hlavně je potřeba vědět, jak pracně se dá vypnout.
ZVUK2000 píše:Tu prodlužku nezměříš, protože klešťákem může pro měření procházet jen jedna žíla vodiče.
Prý už existují měřáky, které snímají magnetické pole na více místech po obvodu kabelu a z toho dokážou odhadnout velikost proudu, který jím protéká.
Samozřejmě bídná TP (třída přesnosti) a nesmí to být stíněný kabel.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)