Win7 detekují méně RAM než je fyzicky osazeno - Vyřešeno

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
sr71

#16 Příspěvek od sr71 »

ok, máš pravdu, já koukal na gigabite.cz
no a jaký je teda postup na upgrade, ten exe soubor mám už na flashce, v biosu je volba Q-flash, je to ono?
serviceman

#17 Příspěvek od serviceman »

Ano udělej to v BIOSu tím Qflashem. Ten EXE se možná musí na flashku rozbalit, to nevím.
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
sr71

#18 Příspěvek od sr71 »

serviceman píše:Jeden slot paměti je někde disablovaný už na úrovni BIOSu.

to by ale nebyl vidět v protokolu z HWiNFO32 ne

bios aktualizovaný, ale je to stejný jako to bylo :(
Přílohy
modules.php.jpg
(189.4 KiB) Staženo 61 x
serviceman

#19 Příspěvek od serviceman »

Mě tam na prvním obrázku BIOSu zaráží, že BIOS ví, že je obsazen 2. a 4. slot, ale enablovaný je jen jeden. Pod tím je správné (stejné) časování v obou paměťových kanálech. V manuálu se ale píše, že dual memory chanel nefunguje při paměti v jediném slotu. Kde je to disablované, nevím, vedle toho samozřejmě, že může jít o hardwarovou závadu.

Zkus ještě v tom msconfigu zaškrtnout tu paměť, jak mám na obrázku a teprve pak se v okénku objeví maximální paměť, kterou Windows mohou vidět.

Tahle chyba se mimochodem objevuje ve Windows 7 více lidem..., jak praví krátké hledání na Googlu.
sr71

#20 Příspěvek od sr71 »

serviceman píše:Mě tam na prvním obrázku BIOSu zaráží, že BIOS ví, že je obsazen 2. a 4. slot, ale enablovaný je jen jeden.

to mě udivuje taky, takže to asi bude záležitost biosu/desky, a Win by s tím neměli mít nic společného ne

když zaškrtnu tu pamět v msconfigu tak je tam 2gb a víc tam není možné zadat, resp. jde, ale neuloží se to (skočí tam zpět 2048)
Naposledy upravil(a) sr71 dne 27 lis 2014, 21:37, celkem upraveno 1 x.
serviceman

#21 Příspěvek od serviceman »

Předpokládám, že jsi po updatu BIOSu vymazal CMOS a natáhnul defaultní nastavení BIOSu.
rnbw

#22 Příspěvek od rnbw »

A nie je jedna pamat vadna? Skusal si kazdu samostatne, ci funguje?
sr71

#23 Příspěvek od sr71 »

právě že každá samostatně funguje, ale zjistil jsem, že když je prohodím tak je v biosu disable ta druhá (buď ve slotu 2 nebo ve slotu 4, podle toho jak jsou prohozené)

CMOS jsem resetoval a bios je v defaultu
hafca

#24 Příspěvek od hafca »

Moc možností asi už není. Chtělo by to zkusit v jiném PC jak se budou ty paměti hlásit. Případně tady zkusit jiný pár. Je docela možná, že si opravdu s deskou nerozumí. V pdf k téhle desce, kde jsou psané podporované paměti tahle značka vůbec není.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Před cca 3 měsícema jsem pro invalidního známýho kompletoval komp na bázi ASUS H-87 - a cpal jsem do ní 4GB dvojkanálovou RAM. Párovaná sada 2x2GB od Kingstonu, 1600MHz, 9ns latch, funglovky. Komp po montáži nenaběhnul, mámoprkno pípnutím a blikáním LEDky indikovalo vadnou RAM. Prohazováním cik-cak přes sloty jsem zjistil, že jedna oplatka z páru jede v libovolným slotu a BIOS s ní indikuje 2GB RAM, zatímco druhá uvede desku do nefunkčního stavu - a taky v libovolným slotu. Po opatrným proměření jsem zjistil, že ta nefungující paměť má zkratovaný napájení. Mámoprkno detekovalo nadměrnej odběr v RAM-slotu a vypínalo se - po reklamaci za jinej pár RAMek komp jede bez závad.

Nechci tvrdit, že tvoje RAMky mají taky zkrat v napájení - ale nejdřív bych zkusil jednu po druhý zvlášť a tu vadnou reklamoval. Pokud máš W7 32b systém, musí při instalaci indikovat 3GB paměti, 64b verze musí ukázat celý 4GB.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
serviceman

#26 Příspěvek od serviceman »

Když, jak píšeš, jde "disable" za pamětí do 2. nebo 4. slotu, vypadá to na vadný kus. To je ale v rozporu s tím, že samostatně každá chodí. Asi by to chtělo opravdu zkusit jiný pár jiného typu.

Není něco v BIOSu v sekci Advanced memory settings?
p32

#27 Příspěvek od p32 »

Paměť špatná nebude ani jedna. Prostě jsou nevhodné pro tuto desku, protože ona ten pár bere špatně na sběrnici jako by jedna byla s oboustranným obsazením švábů. Mrkni se na podrobnější zabrání sbérnice u jedné paměti. Doufám, že jsem to pro nějakého laika vysvětlil čitelně.
Nedávej tam jiný pár, ale rovnou jednu paměť 4GB.
Kdyby tam byly 4 sloty, tak bych ti doporučil je dát do slotu 1 a 2, ne do 1+3 nebo 2+4. Tzn., že jsem toho názoru, že se 4 sloty by to v kombinaci 1+3 nebo 2+4 dělalo to samé.
sr71

#28 Příspěvek od sr71 »

Tak zřejmě nekompatibilita ram s deskou. Dal jsem tu moji dvojici ram do jiného pc s deskou GIGABYTE H61M-DS2 DVI a tam se detekují i fungují normálně. Naopak do té mé desky jsem dal jeden 4gb modul a funguje taky jak má. Zkusil jsem i zkombinovat v té mé desce 4gb + 2gb modul a ten 2gb je disable stejně jako tomu bylo předtím.

takže podle toho co píše "p32" je lepší dávat do desek, které mají jen 2sloty pro ram jen jednu, než v páru? Zajímavý je, že ta deska ve které ten pár ram chodí má také jen 2 sloty
Standa99

#29 Příspěvek od Standa99 »

On by to "nejspíš" vyřešil BIOS, ale tentokrát zvládl DUAL channel lépe Intel jak AMD.
Tahle doba tu byla tak přes 10 lety, kdy se s DUAL channel bojovalo u nForce2 chipsetů, kde se měnily desky s revizí B2 za C1 (ty revize si přesně nepamatuju), aby to fungovalo.
.
..
...
Ať žije zdejší FOSILOVNA :D
Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“