Regulátor ťahu kotla
Moderátor: Moderátoři
Regulátor ťahu kotla
potreboval by som pomôcť s nasledovným zapojením. Chcel by som si vyrobiť ku kotlu na pevné palivo regulátor prívodu vzduchu, ktorý je umiestnený pred ohniskom a reguluje sa ním množstvo vzduchu privádzaného k spaľovaciemu priestoru. Súčasťou regulátora je ventilátor vháňajúci vzduch do kotla, teplotné čidlo snímajúce teplotu vody na výstupe z kotla a samotná elektronika regulátora. Ventilátor chcem použiť z počítača 12V. Princíp fungovania by mal byť taký, že by som mal nastavenú nejakú teplotu na výstupe z kotla (napr.65°C) a pri dosiahnutí tejto teploty by sa ventilátor zastavil. Pri poklese teploty by plynulo zväščoval otáčky ventilátora, čím sa privádza vzduch do spaľovacieho priestoru a podporuje sa horenie, až do dosiahnutia požadovanej teploty, kedy sa ventilátor znovu vypne. Jednoducho povedané potrebujem dosiahnuť to aby som mal na výstupe z kotla vždy približne rovnakú teplotu napr. tých 65°C. Toto by som potreboval vyregulovať nejakpo elektronikou a tým ventilátorom.
- serviceman
http://www.logitron.cz/produkt-3157/ter ... -11wb.html
Tohle stojí něco málo přes tisícovku.
Jinak PC ventilátor je podle mě nedostatečný, kdyby stačil, tak ho tam výrobci dávno montují místo těch asynchronních hovad....
https://www.google.sk/?gws_rd=ssl#q=regul%C3%A1tor+kom%C3%ADnov%C3%A9ho+%C5%A5ahu
Takže poprosím niekoho o pomoc v o veci ako som to opísal v mojom úvodnom príspevku. Ďakujem
http://www.energoportal.cz/forum/pevna- ... ka_oblast=
Dělat to doma sám nemá (podle mě) smysl, smysl má řešit výběr a nastavení výrobku. Tak jako tak dojdete ke stejnému řešení:
čidlo (a) + jednočip + PWM + měnič.
Vymýšlet tato nějakou jednoduchou analogovou srandičku je podle mě naprd, protože když už bych něco takového dělal, tak bych chtěl, aby to nejen dmychalo podle teploty, ale taky poznalo dohoření kotle a včas ventilátor vyplo, umělo zapnout čerpadlo a ve vašem případě umělo i pohnout tím čtyřcesťákem (ochrana zpátečky).
Jirka
U klasického automatu (uhlí, pelety, plyn) se přeci výkon reguluje množstvím paliva (otevření ventilu, střída šneku) a vzduch následně podle lambdy.
U odhořívacího kotle se musí výkon regulovat vzduchem a proto je prostě jakékoli nastavení kromě plného výkonu špatné/kompromisní. Jakékoli snahy elektronizaci svého Dakona jsem vzdal už ve fázi projektu, nikdy to nevedlo k ničemu užitečnému (a poslal jsem ho dál a postavil si novou kotelnu).
Původnímu tazateli proto stále doporučuju některou z těch polských krabiček.
Ale to je jen pohled na regulaci z hlediska maximální účinnosti, sledující úsporu paliva. Ale tato regulace musí být podřízena regulaci teploty kotle. Samotné zastavení přísunu paliva nemusí zabránit přetopení. A pokud zde není regulovatelný přísuv paliva (klasická násypka), pak jiná regulace, než regulace tahu, není k dispozici.honzasl píše:...U odhořívacího kotle se musí výkon regulovat vzduchem a proto je prostě jakékoli nastavení kromě plného výkonu špatné/kompromisní...
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Důležité je mít u kotle akumulační nádrž, bez ní se ti bude kotel přehřívat a dehtovat. Potom ti nezbude, než otočit ventilem a pustit přebytečné teplo do baráku nebo do kanálu přes ochlazovací smyčku.
honzasl píše: Jakékoli snahy o elektronizaci svého Dakona jsem vzdal už ve fázi projektu, nikdy to nevedlo k ničemu užitečnému
Máš naprostou pravdu. Neexistuje pro něj totiž palivo, který by se mu aspoň 2x denně nešprajclo v násypce. Je moc úzká a u malých výkonů i malý objem. Prostě to je "dvouhodinovej" kotel, ke kterýmu se musí stále chodit. Ještě že s ním topím tak týden v roce když je pod -15st C, zbytek obstará Semechnice ze vzduchu.
Jirka