Zvukový výkon gramofonu Supraphon GE080

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
konosuke

#46 Příspěvek od konosuke »

Mě by například zajímalo jestli tam pásne náhradou PCL82 prostou úpravou žhavení na 16V...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
ok1hga

#47 Příspěvek od ok1hga »

konosuke

#48 Příspěvek od konosuke »

OK díky, muselo by se dobastlit malé přídavné trafíčko 16V/0.3A pro ty zručnější převinout původní...
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
RomanoREPAIRS

#49 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Tak jsem zjistil že v gramci už 1M poťák je. Tak jsem se rozhodl vstupní odpor zvýšit přidáním rezistorů mezi dráhu a jezdec. Hlasitost přístroje určitě stoupla. Teď bych řekl že hraje docela správně. Děkuji moc hlavně Hillovi za objasnění odporového přízpůsobení zesilovače vůči přenosce. Nutno je taky říct že ty moderní německé náhrady VK4302 už nejsou krystalové ale keramické a keramické vložky mají ještě menší výstupní napětí :)
konosuke

#50 Příspěvek od konosuke »

RomanoREPAIRS

#51 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

A to je ta německá náhrada ;) Jiná už se neprodává.
ok1hga

#52 Příspěvek od ok1hga »

RomanoREPAIRS píše:Tak jsem se rozhodl vstupní odpor zvýšit přidáním rezistorů mezi dráhu a jezdec. Hlasitost přístroje určitě stoupla.

tak tomuhle už vůbec nerozumím . . .
namaluj to prosím do schématu . . .
Přílohy
GE_080.jpg
(37.48 KiB) Staženo 110 x
konosuke

#53 Příspěvek od konosuke »

RomanoREPAIRS píše:A to je ta německá náhrada ;) Jiná už se neprodává.

máš recht, je to germany...v tom případě do AME Hradec nemá smysl chodit, bude to stejný akorát že výběr keramik větší, National, Sanyo...
RomanoREPAIRS

#54 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Já mám AME co by kamenem dohodil a vše kolem gramců beru jedině tam. Skvělý krámek :)
konosuke

#55 Příspěvek od konosuke »

tak to máš štěstí...v našem velkoměstě ani bližším okolí krám s audio video bižutérii není (až mám někdy chuť si ho založit sám ale k obživě to asi nebude) no a vypláznout pade na autobus do Havířova...to raděj nehraju jako že řemen Aiwy je v háji...
Hill
Administrátor

#56 Příspěvek od Hill »

RomanoREPAIRS píše:....Nutno je taky říct že ty moderní německé náhrady VK4302 už nejsou krystalové ale keramické a keramické vložky mají ještě menší výstupní napětí

Nejen, že ty přenosky z NDR dávají menší výstupní napětí, než krystalové, ačkoli zdaleka ne o tolik, jako Tesla VB4xxx, ony také mají menší sériovou kapacitu krystalu a vyžadují vstupní odpor nejméně 2MΩ. Pravda, ztráta hloubek na vstupním odporu 1MΩ je ještě přijatelná.
Přidáním odporu do série se živým koncem dráhy potenciometru se hlasitost sníží, přidáním paralelně mezi kterékoli dva jeho vývody se zhorší přenos hloubek. Taky by mě zajímalo, co tam romanorepairs vlastně vyvedl....
ok1hga

#57 Příspěvek od ok1hga »

už jsem se na to ptal, ale bohužel na mé příspěvky nijak nereaguje . . .
RomanoREPAIRS

#58 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

Takhle nějak to je. Akorát to trochu více brumí síťovým brumem při větším oroštování poťáku. Hlasitost trošku stoupla. Hloubky to pořád moc nezvládá.
Přílohy
ge_080_618.jpg
(72.08 KiB) Staženo 129 x
ok1hga

#59 Příspěvek od ok1hga »

RomanoREPAIRS píše:Takhle nějak to je. Akorát to trochu více brumí síťovým brumem při větším oroštování poťáku

jenže tímhle sis vůbec nepomohl k větší impedanci, špíš naopak . . .
když dáš poťák naplno, ten přidaný odpor je zkratovaný . . .
když bude běžec dole, máš ten přidaný odpor vlastně k zemi a je paralelně k poťáku . . . a tím se impedance sníží . . .

jenom jsi trochu upravil průběh zesilování, podle natočení potenciometru.
Celkově se hlasitost nezměnila, ale spíš se snížila a zhoršily se basy . . .
RomanoREPAIRS

#60 Příspěvek od RomanoREPAIRS »

A jaké by bylo nejvhodnější zapojení rezistorů? Berme v potaz že poťák s větším odporem prostě neseženu a tak si musím pomoci běžnými rezistory.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“