hrajíci telegrafní sloupy

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

hrajíci telegrafní sloupy

#1 Příspěvek od mi-ro »

Nedávno dávali Král Šumavy, při jednom záběru jsem si vzpoměl, jak krásně hrály sloupy telefonních drátů. Jako kluk jsem často stával s uchem na stožáru a posluchal. Tenkrát mě vůbec nenapadlo, proč tak krasně rezonují. Pamatuje někdo na to ještě? Na stožáru bylo taky třeba 40 drátů.
..to bude jen ňákej odpůrek
Sandal

#2 Příspěvek od Sandal »

Pamatuju.Izolátorů jak naseto.Ten zvuk jsem už léta neslyšel ale je nezaměnitelnej.
ok1hga

#3 Příspěvek od ok1hga »

a teď si představte, když rozvoďáci moc našponujou dráty ke konzoli na baráku a když začne mrznout, rezonuje celá chalupa . . .
zažil jsem to, nic příjemného . . .
serviceman

#4 Příspěvek od serviceman »

A co takhle brnící keře pod vysokým napětím? Když jsem to slyšel, tak jsem řekl blbost, a pak jsem si na šípky pod VN sáhl. Chvěly se padesátkou jako trafoplechy. Nějak jsem tomu nemohl uvěřit, tak jsem si to příští rok, když zrály šípky, znovu zkusil. Prostě se chvějí!
Nebojte se skloňovat (i cizí slova).
Killroy
Moderátor

#5 Příspěvek od Killroy »

Pamatuju, krása. A když se to likvidovalo, dalo se získat spoustu pěkného měděného drátu, svorek a izolátorů. Celá kola toho drátu ležely po příkopech, každý si to bral a nikomu to nescházelo. Jako kluk jsem si dělal vlastní dvoudrátové tlf. vedení.

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já jsem měl zadrátovanej celej dvůr, když se měnila elektrika na tehdejším Národním výboru. Všechno jsem to z té suti vylovil a odnesl domů. Konec tomu udělala prabába, která zjistila, že se tím dobře vážou otýpky a postupně mě všechno "zabavila"... :)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
ok1hga

#7 Příspěvek od ok1hga »

Killroy píše:A když se to likvidovalo, dalo se získat spoustu pěkného měděného drátu, svorek a izolátorů.

nebyla to čistá měď, ale fosfor-bronz . . .
daly se z toho dělat dlouhodrátové antény 80m a vůbec se neprověšovaly . . .
měly po zavěšení stále stejnou délku . . . anténa z čisté mědi se natahuje, víc a víc až praskne . . . vlastní zkušenost.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od ZdenekHQ »

S mědí se dá kouzlit jako se zlatem - proto existuje spousta slitin od extra měkké až po tu, co se z ní dělají třeba troleje. Třeba zlato smíchaný 1:1 s mědí má prakticky stejný chemický vlastnosti jako čistý zlato.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
kokun

#9 Příspěvek od kokun »

Killroy píše:Pamatuju, krása. A když se to likvidovalo, dalo se získat spoustu pěkného měděného drátu, svorek a izolátorů. Celá kola toho drátu ležely po příkopech, každý si to bral a nikomu to nescházelo. Jako kluk jsem si dělal vlastní dvoudrátové tlf. vedení.

Ten drát nebyl měděný, ale bronzový. Tím byl tvrdší a tolik se neprotahoval-neprověšoval, zvláště při námraze.
Ing. Český jej (ve svých knihách o anténách) doporučoval na tzv. "linky" o impedanci 600Ω. Linky se používaly na dlouhé svody od TV antén - anténa na kopci, telka v údolí - vzdálenosti desítky až stovky metrů, kde by klasická dvojlinka měla už obrovský útlum.
Honza - kokúň
Moderátor

#10 Příspěvek od Killroy »

Tak dalece už si to nepamatuju, byl jsem tenkrát ještě kluk. Ale skoro bych se s vámi pánové hádal, že tohle bylo víc co do mědi. Na ty spojovací svorky z toho stejnýho, jsem narazil při vyklízení bordelu z garáže ještě nedávno.

.
Na SZ a maily od uživatelů se žádným přínosem pro toto fórum zásadně neodpovídám a mažu je bez přečtení…
Jodr

#11 Příspěvek od Jodr »

Z fosforbronzu 3mm jsem měl drátové anteny na 160 a 80m pásmo. Drát se dal sehnat za protislužbu od telefoňáků. Fosforbronz se v oněch dobách tahal už jen v horských oblastech. U nás dole byl na sloupech jen pozink, ale sloupy "zvonily" i s ním. Na přenosových trasách komunikací dnes vidíme tak paraboly, pokrok nezastavíš...
kokun

#12 Příspěvek od kokun »

Tak ono to chytalo měděnku stejně jako čistá měď (viz bronzové sochy), takže na první pohled jsi to nepoznal.
V každém případě to bylo ale o hodně tvrdší, než čistá měď.
Honza - kokúň

#13 Příspěvek od mi-ro »

Nedávno jsme sundávali staré dráty ještě od rozhlasu po drátě, některý byly červený-asi nějaká slitina mědi-hodně tvrdý a některý žřejmě ocel. Některý měly ještě černou izolaci.
..to bude jen ňákej odpůrek
Achab

#14 Příspěvek od Achab »

mi-ro píše:...červený-asi nějaká slitina mědi-hodně tvrdý a některý zřejmě ocel. Některý měly ještě černou izolaci.
Někdy pokovení železných drátů chytalo povrchovou oxidaci v barvě připomínající bronz. Pouze měly větší průřez a váhu. Vodiče z pokoveného železa v plastové izolaci se používaly později hlavně na opravy.
U nás v okolí bronz a měď nemuseli demontovat - "zmizela" v celých kilometrech kolem trati hned, jak se proslechlo že vedení není funkční. :D Železo možná někde visí dodnes...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“