ČBT Tesla Baltik, naladím jen zvuk
Moderátor: Moderátoři
ČBT Tesla Baltik, naladím jen zvuk
mám černobílou televizi Tesla Baltik a rád bych do ní dostal DVB-T signal. Skusil jsem TV připojit pomocí videa. Video se mi naladit podaří, ale jen zvuk. Ať zapnu přehrávání kazety nebo přepínám programy na set top boxu, stale mám jen zvuk a zrnění. Zkusil jsem zapojit i UHF konvertor Tesla 4950A přes ten video také naladím, ale také jen zvuk.
Je vada v televizi nebo ve videu ? Dá se stím něco udělat ?
Zkoušel jsem hledat na fóru, ale po hodině hledání jsem opravdu nenašel můj problém.
Láďa
Vyzkoušel jsem dát jinou PCF802, pruhy a zrnění se jen trochu změnily, našle jsem dva puklé hovňousy, tak jsem je vyměnil za žluté tesla svitky a ještě další dva sice nepukle, ale měl jsem po ruce hodnoty.
Všiml jsem si ale jiskření v PL504 a PY88, ktere se pak ustalilo a přestalo. Je možné že je špatné PL504 ?
Příznávám, že se slaďováním a synchronizací a rozklady nemám žádné skušenosti a při vyslovení těch slov jako synchronizace na mě jde "děs a hrůza" rád bych se ale přiučil něčemu novému, je potřeba ke sladění synchronizace nějaké specialni vybavení jako tv generátor ? Nebo si vystačím s věcmi jako multimetr a osciloskop ?
Také DPS okolo VN trafa a lamp je dosti zamaštěná a ve zbytku dost zaprášená může to byt velkým poblémem ? Pokud bych to chtěl vyčistit mužu celou DPS hodit do vany a osprchovat teplou vodou se saponatem ?
Tři neděle bys to musel sušit při 80°- 100°C v troubě a ještě si netroufám tvrdit, že by to stačilo.
Normálně stačí vzít to nasucho natěračským štětcem v blízkosti hadice vysavače.
Jak velká je šance, že nedešlo VN trafo a jak to poznám ?
Ale normálně jde výstup z videa či settopboxu s modulátorem přes symetrizační člen (nebo přes půlvlnnou smyčku z koaxiálu laděnou na frekvenci, na které modulátor vysílá) na vstup Baltiku připojit a funguje to.
V každém případě nestačí spoléhat na to, že je tam zvuk, tyto televize si s ním poradí i při hodně odladěném tuneru, když už videosignál je tak špatný, že obraz nedrží pohromadě.
Čili při pokusech o doladění řádkového oscilátoru to chce také zkoušet hnout laděním, jinak se to nemusí povést. Ten jádrem cívky labilně zasynchronizovaný obraz musí být normálně vidět, i když bude jezdit zleva doprava nebo zprava doleva.
Jestli žhaví anoda PL504, znamená to, že nedostává buzení ze sinus-oscilátoru, tedy z pentody PCF802.
Konvertor jsem použil z nouze jestli nahodou neni problem ve videu nebo kanalovem voliči na UHF je tam jen jeden kanal, každopadně samotné video bez konvertoru naladím také.