Proč najednou odchazej X2 kondíky

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

Proč najednou odchazej X2 kondíky

#1 Příspěvek od Celeron »

Mám zajímavej problém. V jedný regulaci topení, kterých běhá po světě asi 500 ks se najednou vyštěnila zajímavá a hlavně opakovaná závada. Regulace běhala 15 let naprosto bez problémů. A najednou za poslední 3 roky vždy po roce odejde v napájení v obvodu ohledávání HDO signálu kondík 100N/X2/230V/AC. Po změření má za 12 měsíců pouze 15-20% počáteční kapacity. Ten kondík dělá "předřadnej odpor" za kterým je usměrnění pro optočlen. Do optočlenu teče 5mA. Je mi záhadou, proč se to začalo najednou dít, když před tím byl 15 let klid a nikde jinde se to neděje a kondíky mají kapacitu jako nový. Vloni jsem tam vyměnil celou zdrojovou desku abych eliminoval jestli kondík neodchází kvůli něčemu jinýmu a osadil dva varistory aby stáhly špičky na kondíku ale zjevně to nepomáhá.
Myslím si, že je tam šílenej bordel v síti. Majitel mi říkal, že mu strašně moc blikají Led žárovky, což by odpovídalo. Zajímavý je, že to začalo odcházet asi rok po tom, co soused nainstaloval na střechu solár. Že by měl nejakej sračk...tej střídač, kterej posílá do sítě harmoniky či pulzy, který X2 kondy prorážej? A co s tím, aby to dál neodcházelo? Poštvat na souseda odrušovačku? Nějaký další technický řešení aby to neodcházelo mě nenapadá.
Ach jo, v pátek tam musím jet a vůbec nevím, jak mu pomoct....
Díky
Jirka
Jarous
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Jarous »

Podľa mňa bežná závada X2 kondenzátorov, dosť často sa s ňou stretávam. Chyba sa prejaví až po značnom poklese kapacity, čo môže trvať roky a zistíš to až vtedy, keď to začne obvodu vadiť :-)
Celeron

#3 Příspěvek od Celeron »

Nojo. ale proč se to děje jen na jednom místě z cca pěti set a 15 let vydržel první a teď 3 roky odchází, co rok, to jeden kondík??? To je záhadný...
Nic, hodím tam relátko na lištu.
Jirka
Charos

#4 Příspěvek od Charos »

Viděl bych to taky na přepěťový špičky, který působují opak. průrazy kondíku. Jelikož je na to dělanej, tak jen postupně snižuje kapacitu, až to začne vadit. Zvolil bych typ na podstatně vyšší napětí a hlavně lepšího výrobce.
Relátko je pochopitelně spolehlivější řešení.
CZJKP1
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od CZJKP1 »

A co tam zkusit ještě naposledy konkrétně tento kondik.
http://www.gme.cz/fkp1-100n-1250v-p121-622

Ev tento:

http://www.gme.cz/fkp1-100n-630v-p012-821

Docela bych věřil v jeho kvalitě oproti některých od neznámých výrobců, ještě je k tomu Low Esr a na vyšší napětí ...

Jen bohužel neodpovídá normě X2

Pokud má majitel pocit "zarušení" sítě, proč nezavolá energetiky aby mu síť přeměřili a pokud rušení přesahuje povolené limity (určitě na to je norma), trval bych na jeho odstranění. . .
MATYCH

#6 Příspěvek od MATYCH »

My máme za"plotem" 9MW FVE,je to sice připojeno přes vn ,a od té doby odcházejí kondy i X2,na všem možném,určitě to není náhoda,kde že jsou ty časy staré sinusovky.
fredis

#7 Příspěvek od fredis »

A všichni na ten zas.anej solár ještě doplácí :twisted: .
Celeron

#8 Příspěvek od Celeron »

CZJKP1 píše:A co tam zkusit ještě naposledy konkrétně tento kondik.
http://www.gme.cz/fkp1-100n-1250v-p121-622

Musel jsem to spravit hned aby nemrzli. Tenhle by se stejně na plošák nevešel. Původně byl TD233 od Tesly, později ES Ostrava, ty byly úplně zlatý. Wima kondy bývaly taky velmi dobrý, otázka ale je, zda Wima je ještě Wima... Tak je tam plošákovej Šrak relátko, doufám, že bude na věky. I když 5mA, je zase malej proud a mohly by být problémy se samočištěním kontaktů, už jsem si s tím párkrát užil. Relátko tam necvakne podle HDO 6x denně ale taky při každám puštění teplý vody ve dvou průtokáčích Stiebel, kdy se musí topení odpojit aby to udržel domovní jistič.
Jirka
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

MATYCH píše:My máme za"plotem" 9MW FVE,je to sice připojeno přes vn ,a od té doby odcházejí kondy i X2,na všem možném,určitě to není náhoda,kde že jsou ty časy staré sinusovky.

Pokud je to za dvěma trafama, (FVE na VN, VN na 230/400) tak to je menší problém než když tam pere soused z 5KW napřímo. Podle známýho z rozvodny VN je to inpedancema a hlavně tenhle FVE měničovej bordel přes trafa moc neprolýzá. Jak jsem slyšel, podávám dál.
Jirka
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od ZdenekHQ »

Co tak místo kondíku tam dát výkonový odpor? Ty teoretické 2W jsou k přežití.

Já jsem to tak použil u jedné mašiny, prošlo to i zkušebnou - jednocestné usměrnění, 2x 27K v serii, zenerka + elyt, odpor, optron.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Soused by si měl pořídit "pračku síťového napětí", bez které se pořádný hifi purista neobejde a vrazit ji na výstup z baráku. Aspoň by konečně k něčemu byla(pokud tedy aspoň trochu funguje). :)
Sendyx

#12 Příspěvek od Sendyx »

Někde se dá najít práce, kde jsou měření zpětných vlivů FVE na síť. Mám pocit, že tam byly dost velké složky napětí v oblastech pod 9kHz, ale fakt si to už nepamatuju.

Snad by mohlo situaci zlepšit použití dost velkého sériového odporu a použití jakostnějších kondů. Od některých značek mám vyzkoušeno, že je jejich životnost tak pětinová třeba proti ES Ostrava.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od ZdenekHQ »

Takže nakonec to dopadne tak, že tam nacpe rozběhový kondík pro motory a bude de facto dělat tu pračku elektřiny pro souseda.... :)

Je to bordel, stačí jeden povolenej šroubek a kdoví, co se tam od souseda dostává. Mě soused přes ulici blikal žárovkou, když řezal elektrickou pilou před domem dřevo - kluci přijeli, na sloupu utáhli, a je klid.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
medulin

#14 Příspěvek od medulin »

Solár za to na 99% nemůže. Soused si pravděpodobně nainstaloval pulzní nebo fázouvou regulaci přebytečného výkonu.
wattrourer, GreenBonO nebo něco podobného.
Kažodpádně tyto zařízení sou povolené, schálené a něktří distributoři jej také nabízí. Takže zkontroluj si dimenzi kondenzátoru nebo změn jeho výrobce.
Celeron

#15 Příspěvek od Celeron »

Ale starou hajnou! Watrouter jede do odporu a v spíná v nule. Mám doma spínaný topení SSR v nule rušení žádný. Kdyby měl soused kvalitní měnič Picco nebo Auroru, tak se nic neděje. Jenže má nějakej levnej hnůj o kterým se ví, že ruší. Bohužel je schválenej. Že to ruší je jednoznačný, ty Led žárovky blikaj jen ve dne a nejvíc pokud jdou sem tam mraky, prostě když začne lítat výkon sem a tam.
Jirka
Odpovědět

Zpět na „Součástky“