Bastl ATmega88

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka525

Bastl ATmega88

#1 Příspěvek od Jirka525 »

Chtěl jsem si vyzkoušet práci s ATmega, tak jsem na bastldesku naletoval ATmega88-20PU se 4 tlačítky a 4 ledkami. Do Atmel Studio 6.2 jsem si stáhl nějaké demo, přeložil a nahrál pomocí JTAGICE3 do CPU. Pak jsem začal zkoušet další věci, kromě jiného i debugger. Přepnul jsem interface na DebugWire, ještě jsem potvrdil, že se má nastavit Fuse DWEN a odklepl. A to bylo naposled, kdy jsem byl v programovacím režimu. Debugger funguje ale nevím, jak se dostat zpět do programovacího režimu. V debuggeru nevím, jak nastavit fuse DWEN zpět, pokud je to vůbec třeba. Při pokusu o přechod do programovacího režimu se objeví hláška "Unable to enter programming mode" V příloze je obrázek i s detaily.
Nevíte někdo, jak z toho ven?
Díky Jirka
mtajovsky

#2 Příspěvek od mtajovsky »

V AVR Studiu 4.xx se to musí udělat z aktivního debugovacího módu. Otevře se projekt pro daný procesor a spustí debug. Jakmile stojí procesor na začátku kódu, aktivuje se v menu položka pro dialog pro volby debug módu. Jedna z nich je pak deaktivace debug módu a přechod do ISP. Ve studiu 6.2 to bude pravděpodobně podobné.
Jirka525

#3 Příspěvek od Jirka525 »

Děkuji, zdá se že tato cesta vede k cíli. V menu Debug se zvolí položka "Disable DebugWire a Close" Pro případné následovníky a průkopníky splepých cestiček uvádím ještě pár poznámek. Po každé změně fuse DWEN (ať to uděláte ručně nebo to udělá IDE) je dobré provést restart CPU. Po přechodu z Debug na programování a opačně se nemusí hned na poprvé akceptovat příkaz, který zadáte. 2. pokus už bývá vetšinou úspěšný.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“