Invertor pro VFD (vakuový fluorescenční displej)
Moderátor: Moderátoři
Invertor pro VFD (vakuový fluorescenční displej)
v přístroji s VFD se spálil tranzistor Q12 ovládající primární vinutí napájení VFD. Pokoušel jsem se ho nahradit novým bipolárním NPN tranzistorem, ale při jeho naletování má celý obvod vysoký odběr proudu - tranzistor zjevně zůstává natrvalo sepnutý. Všechny prvky primárního obvodu se zdají být dle zběžného měření příručním handmetrem v pořádku. Jen mě překvapil velmi nízký stejnosměrný odpor všech vinutí, který je prakticky neměřitelný (zkrat). Když Q12 není osazen, mezi jeho bází a emitorem jsou 4V, napájecí napětí je 7,5 V. Měl byste někdo doporučení, jak tento invertor oživit, co by mohlo být ještě špatně? Sekundární obvod na vf transformátorku FYC-1 není zakreslen.
Děkuji.
- Přílohy
-
Invertor.jpg- Schéma primární části
- (32.89 KiB) Staženo 540 x
- Artaban001
- Přílohy
-
menic pro VFD displej.png- (5.46 KiB) Staženo 431 x
-
menic displeje kalkulatoru OKU 204.png- (20.98 KiB) Staženo 489 x
-
Sharp ELSI MATE zdroj.png- (11.79 KiB) Staženo 419 x
Hle, i Q12 sedí, že by to byl stejný přístroj? Zkus mu napsat, jestli to vyřešil. Jinak máš pravdu, asi to bude NPN tranzistor. V jakém pouzdru byl ten původní?
4V byly na bázi jen když tam ten tranzistor nebyl. Jakmile ho tam naletuji, otevře se, začne přes něj a vinutí transformátoru téci velký proud a stáhne mi to napěťový zdroj přes proudovou ochranu.
Funkci invertoru zhruba chápu, ale nemám s nimi praktické zkušenosti a nevím, v čem by mohl být problém. Napadlo mě, jestli vinutí transformátoru není někde zkratované a proto nevykazuje tak nízký stejnosměrný odpor. Divné by však bylo, že tak nízký odpor je u úplně všech vinutí. Neměl byste někdo tip, kde by mohl být problém? Nebo jak by se měl v obvodu vypínat tranzistor Q12? Asi nějak přes tranzistor Q13 a ten zase asi přes RC člen a vinutí transformátoru. To ale nějak nefunguje a nenapadá mě, jak vystopovat příčinu.
- Artaban001
Na výstupu transformátorku je jedno vinutí spojeno přímo s buzením displeje (evidentně střídavým proudem) a pak je zde ještě jedno vinutí, které je po vzoru schémat od Artaban001 přes diodu přivedeno na kladný pól kondenzátoru. Přímo odtud ale na displej nevede a spíš jako by bylo nějaké pomocné napětí. Tato vinutí mohu zkusit odpojit, ale moc si od toho neslibuji.
Co se týče tranzistoru, zkoušel jsem na tuto pozici tři různé typy, výsledek byl stejný. Experimentovat příliš bohužel nejde ani s osciloskopem, protože při zapojení napájení spadne napájecí napětí kvůli omezení proudu, jak je tento tranzistor trvale sepnut.
http://monitor.espec.ws/section27/topic250897.html
mezizávitový zkrat transformátoru.
- Artaban001
Jinak v podobných aplikacích chodí dobře trandy SS8050 (jakmile v něčem jsou a likviduje se to, tyhle tranzistory odeberu. Jsou sice drátový, ale na pouzdře mají jen "S8050)
http://electronics.se-ed.com/magic/s8050.pdf
Tady je to moje schematko. Zakreslil jsem do schematu koncovy NPN tranzistor, ale skutecne si nejsem na sto procent jisty, co tam puvodne bylo. Kdybyste meli jakekoliv napady, tak je samozrejme uvitam.