BATERIE TESLA

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rezis

#31 Příspěvek od rezis »

rnbw píše:Ani benzinova nadrz nevybuchuje. V Mythbusters to skusali a nepodarilo sa, vzdy to len horelo.
Přesně tak. Navíc v samotné nádrži je často čerpadlo s komutátorem a nic se neděje.
Internet - metla lidstva
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

Nevybuchne ani nádrž na LPG, ani na CNG - oba dva systémy obsahujou přetlakový i tepelný popjistky, který třeba při havárii nebo nedej pámbu při požáru vozidla příliš natlakovanej plyn nechají "vyfučet" dozadu pod auto. Že přitom ten plyn často chytne a než vyhoří, chová se to jako plamenomet, je jiná věc. Výbuch by ale hrozil jen v případě, že by jakejkoliv plyn byl v autě vezenej v nepředpisově vyrobený i nainstalený nádrži - jako se tak kdysi například vozívala v šáde za sedačkama 10kg "sporáková" flaška a podobně, nebo kdyby se do nádrže odkudkoliv dostával vzduch = plyn s kyslíkem by tvořil třaskavou směs. Dokud je nádrž naplněná jen uhlovodíkovým palivem bez přítomnosti vzduchu a tlakový pojistky udělají svou práci, žádná exploze hrozit nemůže....
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
p32

#33 Příspěvek od p32 »

No, já jsem nikde netvrdil, že benzínové nádrž vybuchuje. Dovedu si ale představit, co dělá taková benzinová nádrž např. s 10 l benzínu na rozpáleném betoně v horkém létě po 10 minutách a co zažívají ty výpary při pár střelách z pistolky. Teď nedávno na Novakecce říkali jak se nemá nádrž přeplňovat v zimě, že potom v teplé garáži to rozerve celé auto. Prej se to roztáhne až o 15%, to by bylo dobré na vrásky. :lol: :lol:
EKKAR

#34 Příspěvek od EKKAR »

Žádná nádrž není naprosto hermeticky uzavřená, navíc každá nádrž na kapalný paliva musí mít větší objem, než na jakej je konstrukčně označená = musí mít dilatační a odvětrávací objem, kam jednak může dilatovat palivo při svým ohřátí (natočený v cisterně má nižší teplotu, než na jakou se ohřeje natankovaný do nádrže v autě), druhak i po naprostým roztažení nad hladinou ještě musí zůstat prostor pro výpary, který se v každým i jen trochu modernějším autě odvádějí do systému pohlcení par. Jiným označením je to známý jako "nádobka s aktivním uhlím", která je spojená volně prostupnou trubkou nebo hadicí právě s tím odvětrávacím objemem v nádrži a při dilataci paliva se obsah plynu a par nad hladinou paliva z nádrže protlačuje právě do týhle nádoby, kde se výpary absorbujou v pórech aktivovanýho dřevnýho uhlí - po nastartování motoru elektromagnet krátkodobě přepíná tu nádobku na trubku do sání, kde je za chodu motoru podtlak - tím se v uhlí zachycený těkavý složky paliva zase vypaří a odsajou do spalovacího traktu.

Celkově ty "nadlimitní" objemy nádrží v autech dělají okolo 15-20% skutečnýho objemu, navíc vstupní trubka do nádrže a odvzdušňovací potrubí jsou dovnitř zaústěný na principu sifonu, takže jen těžko může při normálním tankování dojít k takovýmu přeplnění nádrže, aby se naplnila úplně celá - ani když se palivo naleje až po ústí hrdla = "po špunt", tak není palivem vyplněnej celej objem nádrže. Přitom se počítá i s tím, že všechny moderní čerpací stojany mají vypínací čidlo aktivovaný při dosažení hladiny paliva v plnicím hrdle až k ústí pistole = aby se zaplnily i odvětrávací objemy, muselo by se do nádrže palivo rvát pod tlakem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Artaban001

#35 Příspěvek od Artaban001 »

Vím, že to už je hodně mimo rámec tohoto fóra, ale - I u staré škodovky (100-vky) se po přeplnění nádrže docílilo jen toho, že se při "vhodném" zaparkování" něco benzínu vyteklo zavzdušňovací trubkou. A dneska tomu nebude jinak. I dnešní nádrže musí mít zavzdušnění, aby mohl benzín vytékat. Schválně, zkuste někomu na Jawě, nebo podobný motorce průhlednou lepící páskou zalepit tu dírku, co je na víčku nádrže :D
A jinak mám info z víc stran, že jsou jisté živly, co navrtávají nádrže přes blatníky a kradou tak benzín. A údajně těm, co někde zaparkují auto v OC po natankování..
Hill
Administrátor

#36 Příspěvek od Hill »

U palivové soustavy s recyklací benzínových par se používá nádobka s aktivním uhlím, která má dole dírku. Když se nacpe nádrž s čepicí (nad první vypnutí pistole) v létě, skutečně se tlak v nádrži zvětší tak, že otevře přepouštěcí ventil v trubce odvětrání nádrže a páry odfouknou do nádobky s aktivním uhlím (ten ventil odpouští páry po překročení tlaku v nádrži a naopak při ochlazení nádrže, například po vyjetí z garáže do mrazu, dovolí přisát vzduch). Pokud je v nádrži benzínu tolik, že by se vytlačil odvzušňovací trubičkou, napřed začne likvidovat to aktivní uhlí a posléze vytékat z té nádobky na zem.
Oni to výrobci nepíšou do návodu jen tak pro nic a za nic, ale nikdo to nečte.
Například japonské vozy mají v nádrži nad "vypínací" hladinou jen asi 2,5 litru prostoru, stačí zahoupat autem a dá se nacpat, že tam zbude jen litr prostoru. Když se přitom docvrkají další dva litry do plnicího hrdla, po rozjetí často unikne i ta bublina. Jak se aspoň ten litr dva hned nevyjedou, chodí na různá fóra dotazy, proč je cítit nespálený benzín v garáži nebo hned po nastartování... je to tím, no.
weed_smoker

#37 Příspěvek od weed_smoker »

rnbw píše:Myslis, ze konstrukteri su blbi? Ake prudy by tam asi tak tiekli pri 48V a ako by potom vyzerali kable?

Při 48V už by tam teklo dost,skoro 1kA na plnej výkon(u silnějších modelů 2.5kA),běžně v provozu tak 400-650A.To by ale teklo jen z baterky do toho zvyšovacího měniče DC/DC pro napájení těch FM na motory,tak by ty pásy/latě byly relativně krátký.

rnbw píše:Hadam si nemyslis, ze sa to nabija pripojenim baterie do zasuvky bez menica...

Baterie se nabíjí obvykle přímo ve voze,kde může bejt nějakej měnič ze sítě na konkrétní napětí baterky vestavěnej (možná i nějak spárovanej s baterkou).K síti se připojuje celej vůz,baterka samotná ne.
TAKJAN

#38 Příspěvek od TAKJAN »

Tenhle krám z e-formule má 228 koní a 26kg http://current-e.com/analysis/in-pictur ... nault-mgu/
Na těch stránkách je toho víc
BOBOBO

#39 Příspěvek od BOBOBO »

A o tom jsem jinde meditoval . Ta čísla nejsou volně přístupná . No nyní jsem koukal v Brmě na elektrolighty a k motorům vedou slušný kabely a chlazení s vodním výměníkem . Je zase fakt , je výkon je trvalý .
EKKAR

#40 Příspěvek od EKKAR »

Artaban001 píše:Vím, že to už je hodně mimo rámec tohoto fóra, ale - I u staré škodovky (100-vky) se po přeplnění nádrže docílilo jen toho, že se při "vhodném" zaparkování" něco benzínu vyteklo zavzdušňovací trubkou. A dneska tomu nebude jinak. I dnešní nádrže musí mít zavzdušnění, aby mohl benzín vytékat. Schválně, zkuste někomu na Jawě, nebo podobný motorce průhlednou lepící páskou zalepit tu dírku, co je na víčku nádrže :D
A jinak mám info z víc stran, že jsou jisté živly, co navrtávají nádrže přes blatníky a kradou tak benzín. A údajně těm, co někde zaparkují auto v OC po natankování..
Kvůli ekoteroristům už nesmí mít nádrž při běžně uzavřeným hrdle přímej "kontakt" s okolím = žádná "zavzdušňovací dírka" se nekoná, všecko jde přes ventily a tu nádobku s aktivním uhlím, aby ani výpary nešly volně do okolí. Ano, starší vozidla jsou jiná věc - ale žádnej předpis nejde uplatnit ve 100% zpětně.

A k tomu kradení benálu - nevrtají přes blatník, na to jsou moderní nádrže moc "hluboko" od bočního obrysu auta (bezpečnostní požadavky na vzdálenost od okraje deformační zóny kastle), ale prorážejí (dneska skoro ve 100% aut plastovou) nádrž zespoda někde po straně šroubovákem a crčící benál odchytávají do podstrčenýho uříznutýho plastovýho kanystru. Co se nevejde, nechají vycákat na zem - jim je to fu.ck, oni ten benál a tisíce za výměnu nabouraný nádrže neplatí (v drtivý většině). Přisámbůh, chytit takovýho hajzla "při činu", udělám z něj dalšího Palacha a nebudu čekat až přijedou benga...
hafca

#41 Příspěvek od hafca »

Vedle ve městě to měli vychytaný ještě líp. :twisted: Měli upravený krumpáč, ten šoupli pod auto, šlápli na násadu a už to teklo. Mě ukradli blahé paměti benzín ze Škodovky 3x. Naštěstí bez zkrumpáče, jen vyšroubovali výpustný šroub. Ale 2x mi ho zahodili a pak už jsem vozil rezervní. Bylo to v době, kdy jsem měl hodně málo peněz a tak i málo v nádrži, ale i tak někoho chytit asi by dopadl jak píše EKKAR.
Tady byli vůbec oprsklý zloději, ale to by bylo na jiné povídání.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
TAKJAN

#42 Příspěvek od TAKJAN »

Celeron

#43 Příspěvek od Celeron »

Kdysi u naftový P405 se mi nějak ucpalo odvětrávání nádrže. Najednou začal Pažot cukat a chcíp. Vypadalo to že došla nafta. Když jsem chtěl dolejt, nešlo povolit víčko nádrže. Nádrž byla podtlakem úplně spláclá. Nastalo bádání, jak je to odvzdušnění udělaný. Jsou tam asi 3 m trubky různě protahaný sloupkama auta aby asi při převrácení auta nádrž nevytekla odvzdušněním. Byla ucpaná 1 mm dírka v nástrku přímo na nádrži. Jenže než jsme ten nástrk našli... Není totiž na víčku palivoměru, kde jsou dvě trubky k čerpadlu ale naprosto nepřístupná asi 20 cm od víčka, nádrž musela ven.
Mělo to ještě dohru. Ta deformace poškodila palivoměr a ve Francii na dálnici nafta došla i když měřák neukazoval ještě ani rezervo. Tak přijel borec z dálniční služby, nalil 5 litru a já zaplatil. Podotýkám, že 1l nafty stál stejně jako 1l Skotský. :oops:
Jirka
pepik9

#44 Příspěvek od pepik9 »

Kdysi u Favorita mi jeden čas vždycky, když jsem u pumpy otvíral nádrž, nádrž odfoukla. Nebyl to podtlak, tu zátku to tlačilo ven a cítil jsem to na ruce. Došlo mi, že jsem před tím, než to začalo dělat, nechal nastíkat spodek. Podíval jsem se pod auto, a na konci odvdušňovací hadičky byla ztuhlá kapka rezistinu. Benzín u tohodle auta obíhal pořád dokola a do karburátoru šlo jen minimum z odlučovače bublin. Takže tím stalým čůráním přepadu do nádrže asi narůstal tlak par.
Přílohy
Tesla.jpg
(23.93 KiB) Staženo 77 x
TAKJAN

#45 Příspěvek od TAKJAN »

Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“