ČBT Tesla Baltik, naladím jen zvuk
Moderátor: Moderátoři
Čím vyšší kmitočet na tento obvod pustíš, tím dál budeš od rezonančního kmitočtu a tím menší vychylovací proud do cívek dostaneš. Obraz bude zúžený tím víc, čím vyšší bude budicí kmitočet koncového stupně. A energie nespotřebovaná ve vychylovacích cívkách se musí spotřebovat jinde, třeba na průrazy některých kondenzátorů...
Proto je přinejmenším žádoucí, aby sinusoscilátor kmital v těsném okolí řádkového kmitočtu 15625 Hz, i když televize nemá signál a kmitočet není čím synchronizovat.
Omlouvám se všem, že jsem to tak zjednodušil, je to hlavně pro vytvoření představy, co že se v obvodu vůbec děje. Ve skutečnosti jde o záležitost více knižních stránek...
DPS a vychylovací cívky jsem vysál od prachu. V bodě A je 270V. Vychylovačky a VN trafo jsou studené, ale asi po 5min provozu, nevím jak dlouho to nechat. Každopádně jsem se díval na schéma a sledoval trasu od horizontálního vychylování a to je přímo na jednu sekci primaru v serii s RL článkem a kondíkem, kondik je OK a RL článku nepředpokládám, že by se něco stalo. Napadá mě, že by to snad mohlo být už jen jak psal Hill spotřebováním energie někde jinde a to proraženou sekcí na tom primáru nebo proražené vychylovačky, když v cestě nic jineho není a VN běží. Axiální pruh je široký asi 3 - 4cm.