Regulace ss motoru 230/250 W error

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
milou

Regulace ss motoru 230/250 W error

#1 Příspěvek od milou »

Dobrý den .
Na mikrosoustruhu odešla deska s regulátorem napětí pro stejnosměrný motor 230V / 250 W . Deska je ohořelá , a na součástkách není typové číslo . Nová deska stojé polovinu soustruhu . Zkoušel jsem triákový regulátor ze stavebnice , a pak výstup usměrnit , Ale triák to z nějakého důvodu nesnese . Neznáte někdo způsob , jak ten motor regulovat ? Pokud ne plynule , tak aspoň skokově . Díky moc Lukin.
Mira_A

#2 Příspěvek od Mira_A »

zkoušel jsi se podívat tady

http://cnc.inshop.cz/
nebo spíš
http://cnc.inshop.cz/driveryprokm/

A nejlepší je uvést konkrétní typ motoru ze štítku a použité řídící elektroniky. Když napíše někdo stejnosměrný motor může to být krokáč i servomotor. Oba jsou totiž stejnosměrné.
Servo se většinou řídí odpočítáváním z osy a tam je třeba zpětná vazba,
takže žádný pochybný triakový regulátor ze stavebnice ti nepomůže.

Pokud ti stačí skoková regulace, tak hlavní řídící elektronice elektronika pro krokáč a vyměnit motor za krokový.
Naposledy upravil(a) Mira_A dne 08 pro 2014, 19:11, celkem upraveno 1 x.
milou

#3 Příspěvek od milou »

Zapoměl jsem jde o dc motor kartáčový 230V
Mira_A

#4 Příspěvek od Mira_A »

A jak je snímán pohyb? To přece není tak jednoduché. Potřebuješ zpětnou vazbu. Nebo pohyb řídíš ručně?
Ten motor má tacho?
Tak se podívej zde silnoproudá technika - motor z pračky
regulátor s TDA1085C
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=66873
milou

#5 Příspěvek od milou »

JJ , Mám jako nouzovku nachystaný pračkový motor . A tím regulátorem s triákem za 99 kč . Jde regulovat , ikdyž bez zpětné vazby . Ten stejnosměrný motor tacho nemá . Jen co poťákem nastavíš na reglu . Chtěl jsem ten původní motor zachovat .
omegatv

#6 Příspěvek od omegatv »

A co tak priemyselne vyrabany thiristorovy regulator vyrabany v ZPA Prešov.Bol v kovovej skrinke s potakom v predu a zasuvkou na 230V.Dala sa nim regulovat napr.ručna vrtačka alebo ine motore napajane cez uhliky.Jeden kus sa mi tu niekde doma nachadza.
...Laco...
milou

#7 Příspěvek od milou »

A výstup je stejnosměrný 230 V ?
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#8 Příspěvek od PeteBurns »

Tak to asi tazko :) Na DC motor by mal bez problemov fungovat hocijaky PWM regulator, ci uz so spatnou vazbou, alebo bez...nemal by byt velky problem ho postavit, pre taketo vykony...
ohryzek36

#9 Příspěvek od ohryzek36 »

Nedávno jsem pokusně PWM regulátor sestavil - jednalo se prakticky o překopanou elektroniku k indukčnímu vařiči, t.j. můstek + spínání přes IGBT tranzistor. Nechal jsem silové prvky, zdroj a buzení tranzistoru, vyhodil jsem rezonanční kondenzátor a řídící elektroniku, tu nahradil klasickou PWM regulací s OZ. Fungovalo to dobře (původně to měl být tester IGBT tranzistorů), akorát nevím, jak by to bylo s rušením a jestli by to vůbec vydrželo delší dobu - mě to při dalších pokusech (snažil jsem se řídit střídavý motor) shořelo...
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#10 Příspěvek od PeteBurns »

Tak teraz pre zmenu nerozumiem, ako si tym riadil striedavy motor :D
ohryzek36

#11 Příspěvek od ohryzek36 »

Prostě jsem to zapojil tak, že za můstkem byl jenom tranzistor (prakticky ho zkratoval) a motor byl zapojený ještě před ním - akorát jsem ten obvod asi rozpojil na nesprávném místě a někde se objevilo docela vysoké napětí - shořely i odpory okolo tranzistoru, budiče a přestal fungovat zdroj. Ale to už je OT - tady se řeší něco jiného.
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

Nahoře je tlačítko hledat na fóru . Zadej tam svůj problém a najdeš snad i v odkazech schema . Pochopitelně se to zde řešilo .
Charos

#13 Příspěvek od Charos »

Zdravím,
něco jsem našel, ale schéma tam není...
Delší návod má 400kB, tak evt. mailem
Přílohy
Kblc_240d_krnávod.pdf
(46.17 KiB) Staženo 238 x
milou

#14 Příspěvek od milou »

No teď už jsem ve fázi , kdy dodělávám mechanické uložení motoru z pračky . 230 V / 335 W . Dám ho pod stůl , a protáhnu řemen . Musel jsem ještě udělat redukční řemenici , protože se stávajícím převodem bych měl na vřetennu cca 6000 ot . Potřebuju 3000 . A pak už jen dráteníkovat . Pak hodím fotky .
mtajovsky

#15 Příspěvek od mtajovsky »

Tak, něco na tom soustružit půjde, ale využitelnost soustruhu bude v háji. Potřebujete stabilní otáčky i v těch nejmenších rychlostech, při řezání závitů třeba. Regulace u minisoustruhů s SS motorem je dělaná na stejném principu, jako byla regulace v některých kazetových magnetofonech. Pro snímání otáček se využívá napětí indukované v kotvě motoru a napěťový úbytek na činném odporu vinutí a uhlíků se kompenzuje v můstkovém zapojení. Jak se to dělá v praxi jsem popsal zde.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“