Snad není takový problém nastavit omezení na lab. zdroji např. na 1A, připojit k němu D a S a druhým ovl. napětím tranzistor otevřít. Pak vzít multimetr a změřit napětí Uds v mV. Ohmův zákon platí.EKKAR píše:...nevím jak vy panstvo, ale bez spešl přípravku JÁ nejsem schopnej změřit odpory menší, než je řádově desetina ohmu, tudíž vybírat FETy s odporem v otevřeným stavu kolem 50mΩ a menším na toleranci ±10% - o tom si můžu nechávat jen zdát... A řekl bych, že i 99% bastlířský populace je na tom obdobně....
Úprava PWM regulátoru
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
Pokud tranzistory vybíráš, pak tě nezajímá ani tak absolutní velikost, jako relativní. Ampérmetr obsahuje každý lab. zdroj (kdo ho doma nemá, tak obvykle nemá ani potřebu znát tyto parametry). A 20mV (potažmo 20mΩ) změřím i svojí starou dobrou PU120-kou, ale proč nepoužít obyčejný multimetr, že.
A kdo nemá ani multimetr, ...
A k tomu pohodlí - pokud bych potřeboval měřit Rdson každý týden, pak možná nějaký přípravek ocením. Jinak pro mě měřící fousy s krokodýlky nepředstavují žádné nepohodlí.
Zcela zjevně jsi nepochopil, že nemluvím za sebe, ale za člověka, kterej se tady ptá na možnost paralelního spojování FETů a zcela zjevně to bude dělat poprvé v životě, přičemž o vlastnictví nějakýho lepšího multimetru nebo labákovýho zdroje se u něj dá i dost dobře pochybovat. ON potřebuje měřit - anebo VĚŘIT...masar píše:>>EKKAR- Ale no tak... A 20mV (potažmo 20mΩ) změřím i svojí starou dobrou PU120-kou, ale proč nepoužít obyčejný multimetr, že.
A kdo nemá ani multimetr, .....
A kutilmile - nelituju tě
Ano, to jsem zcela zjevně nepochopil.EKKAR píše:...Zcela zjevně jsi nepochopil, že nemluvím za sebe, ale za člověka, kterej se tady ptá na možnost paralelního spojování FETů a zcela zjevně to bude dělat poprvé v životě, přičemž o vlastnictví nějakýho lepšího multimetru nebo labákovýho zdroje se u něj dá i dost dobře pochybovat. ON potřebuje měřit - anebo VĚŘIT...
Skutečně nevím, jaký "lepší" multimetr máš na mysli, když i ty nejlevnější disponují rozsahem 200mV.
Já vím, ty jsi psal o jakémsi měřícím přípravku, zřejmě určeném pro začátečníky...
masar, priznaj sa, ze ty si nikdy nemeral Rdson vykonovych FET-ov?
PeteBurns píše:...masar, priznaj sa, ze ty si nikdy nemeral Rdson vykonovych FET-ov?tych deklarovanych 18mOhm-ov je maximalna hodnota a ich rozptyl je v praxi taky, ze su nachlp rovnake a ziadne triedenie netreba
Já se přiznávám, že jsem Rdson měřil mnohokrát a souhlasím s tím, že rozdíly mezi kusy jednoho typu byly minimální. Má to znamenat, že tedy nemá měřit, ale věřit, jak napsal EKKAR?
Asi ti musím připomenout, že můj příspěvek o měření Rdson byla reakce na EKKARovu "schopnost" měřit malé odpory.
Jest-li ti na tom není něco jasné, klidně se mě můžeš zeptat, od toho jsem tady.