Využití starého PC.

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Petr7

Využití starého PC.

#1 Příspěvek od Petr7 »

Po zakoupení nového PC mám doma (asi rok) staré PC(sPentiem 75Mhz)které jsem ještě nestačil nějak vyhodit(odnést do sběr.dvora).Protože mám ale model.dílnu(letecké modely)napadlo mě jestli by se dal tenPc v ní nějak upotřebit.Zejména v oblasti nabíjení LIpol článků do modelů.Lipoly jsou dost náročné na nabíjení a vybíjení a bez lepšího měřáku je to dost problematické měřit.Mám jen multimetry za 200 kč a tam nejenom přesnost ale i měření na více des.míst je jim cizí.A kupovat multi za 2000 a více je mi dost proti mysli.Proto by mě zajímalo jestli by se to PC v této oblasti dalo nějak využít.Samozřejmě s nějakými doplňky?
Kucik

#2 Příspěvek od Kucik »

Tady je návod na 4 kanálovej voltmetr připojitelnej do sériového portu, ale nezkoušel sem to stavět. Je to ale na stránkách celorepublikově známého odborníka, tak to snad bude fungovat :D

http://www.belza.cz/pclink/v4k.htm
Petr7

#3 Příspěvek od Petr7 »

Kucik přesně něco takového jsem měl na mysli.Je to super.Díky moc.Taky jsem slyšelže se dá PC použít jako osciloskop.Stáhne se nějaký soft a doplní se nějaká karta.Nevím jestli je to pravda.
miroja

#4 Příspěvek od miroja »

Na osciloskop sa pouziva zvukovka. Ani nie tak davno sa to tu preberalo, urcite to najdes.
Kucik

#5 Příspěvek od Kucik »

Jako osciloskop se zvukovka dá použít maximálně tak pro akustické pásmo a pouze orientačně, většina klasickejch zvukovek vzorkuje 44kHz a to ja na osciloskop dost málo. Navíc mají zvukovky docela nepříjemnej vlastní šum a zkreslení většinou také neni v normě Hi-Fi.
jandu

#6 Příspěvek od jandu »

Pre účely modelárstava - na riadiace časti a nie na VF to určite stačí.
heldybeldy

#7 Příspěvek od heldybeldy »

Samozrejme, da sa kupit aj org. osciloskopova karta, ale nieje to velmi lacna zalezitost.
Petr7

#8 Příspěvek od Petr7 »

Jandu aby mi bylo správně rozuměno.Toto celé nechci použít jako něco k řízení/ovládání modelů(od toho mám vysílačku) ale jenom jako měření a vyhodnocování při nabíjení/vybíjení Ni.. , Lipol článků ve spojitosti s nevyužitým PC.Páni díky za rady.
PavelFF

#9 Příspěvek od PavelFF »

Presnosť merania závisí od výstupného napätia počítača, teda od jeho napájacieho zdroja a na budičoch liniek sériového portu. Aby sme získali vlastné referenčné napätie s väčšou presnosťou, začleníme do obvodu stabilizátor napätia tvorený dvoma Zenerovými diodami.
Jestli ti připadají voltmetry s ICL7106 za 100Kč nepřesné, tak tohle určitě přesnější nebude, když přesnost závisí v lepším případě na antiparalelně zapojených zenerkách a možná ještě na dalších veličinách jako je napájecí napětí počítače.
heldybeldy

#10 Příspěvek od heldybeldy »

Zenerky v okoli 7V su pomerne teplotne stabilne. A tie voltmetre je treba aj tak kalibrovat. Potom bude zalezat hlavne na stabilite napati v PC.
Petr7

#11 Příspěvek od Petr7 »

Já myslím že tohle je jedna možnost jak to PC využít i když ta přesnost neníi nijak závratná.Ale třeba se dá sehnat ještě nějaké jiné zapojení.Myslím že to zapojenív 10bit.verzi s TLC 1549by nemuselo být špatný.V téhle sféře nejsem moc silný a tak by mi musel pomoci někdo fundovanější.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“