Volba zaměstnání.

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
tatramacek

#61 Příspěvek od tatramacek »

Zatím sem nic nepodepsal, bude se to řešit ve čtvrtek..
Cituji z netu:
Jestliže jde o propouštění z "organizačních důvodů" (nedostatek zakázek na straně firmy, optimalizace procesů a podobně), má zaměstnanec nárok na odstupné ve výši tří měsíčních platů bez ohledu na to, zda dostane výpověď nebo podepíše dohodu. V případné dohodě však musí být tento důvod výslovně uveden (alespoň obecně jako "organizační důvody").
Audaces fortuna iuvat
bandolik

#62 Příspěvek od bandolik »

Podle mne by to mělo vypadat takto:
Jak by měl vypadat vzor výpovědi pro nadbytečnost, včetně důležitých základních informací a odkazů na předpisy.
- v případě výpovědi pro nadbytečnost je nutné pracovní pozici skutečně zrušit (není ovšem přesně upraveno, na jak dlouhou dobu, v tomto případě je nutné prokázat podstatnou změnu okolností, která zapříčinila obnovení pozice)
- výpovědi musí předcházet skutečné rozhodnutí zaměstnavatele, které způsobuje nadbytečnost, na toto rozhodnutí je třeba se ve výpovědi odvolat
Minimální výše odstupného je stanovena zákonem a liší se podle délky pracovního poměru u daného zaměstnavatele (upravuje § 67 odst. 1):
jednonásobek náleží zaměstnanci, jehož pracovní poměr trval u zaměstnavatele méně než 1 rok
dvojnásobek v případě více jak jednoho roku, ale méně než
trojnásobek v případě více než 2 let
výši odstupného lze sjednat i vyšší v pracovní smlouvě
Výpovědní doba trvá nejméně 2 měsíce a je nutné brát v potaz, že počíná běžet až prvním dnem následujícího měsíce
- znamená tedy, že datum udělení výpovědi, není příliš rozhodující – udělím-li výpověď 10.4. nebo 20.4., stejně bude dvouměsíční výpovědní doba běžet od 1.5.
Rozhodně si to nastuduj přímo v zákoníku a bude li to jen trochu možné vezmi sebou někoho kdo má v právu jasno a nebo chtěj vše písemně a nic nepodepisuj hned na místě abys měl čas to projednat s právníkem. Pokud ti dávají výpověď pro nadbytečnost tak mají do konce měsíce čas aniž to má na danou výpověď vliv.
tatramacek

#63 Příspěvek od tatramacek »

Beru si sebou kamarada, ktery je podnikatel a v techto vecech se vyzna. Bude se mnou u toho podpisu. Toto mi nikdo zakazat nemuze. Pracoval sem ve firme od 1.6.2011.do 31.12.2014... Cili tri roky a sedm mesicu
Audaces fortuna iuvat
p32

#64 Příspěvek od p32 »

Ber si koho chceš ale:
a) výpověď dohodou znamená, že nedostaneš nic od pracáku a to ani registraci
b) výpověď zaměstnavatelem musí být vždy jen podle zákona a výpovědní lhůta je minimálně 2 měsíce
c) ukončení pracovního poměru dohodou existuje, výpověď dohodou ne
d) nepodepisuj nic, ať ti to dají poštou. Může se stát, že poštou to dojde až 3.2.2015 nebo až potom do přebereš a potom je výpověď platná k 1.2.2015 plus dva měsíce a odchod se koná k 1.4.2015, kdy do práce už nenastoupíš. Vypověď běží podle zákona od 1. dne následujícího měsíce po měsíci, v kterém jsi ji prokazatelně převzal !
Odstupné ti musí ještě navíc vyplatit podle délky zaměstnání. Ke dni ukončení zaměstnání si na soc. a zdr. pojišťovně zkontroluj, že zaměstnavatel platil za tebe povinné odvody, tzn, nech si to vystavit písemně a klidně i za úplatu. Jsou to povinni udělat a to za poslední měsíc dle termínu výplat a odvodů. Může se stát, že za tebe budou dlužni, ale je tvoje povinnost si to zkontrolovat.
hafca

#65 Příspěvek od hafca »

Výpověď dohodou je právní nesmysl. Jediné co je správně, je ukončení pracovního poměru DOHODOU. Může být i bez udání důvodu a pracovní poměr jde ukončit k libovolnému datu. Jakékoliv ukončení dohodou v sobě ale nese to, že na pracáku ti nic nedají, jak už tu bylo taky napsáno. Je to z toho důvodu, žes opustil zaměstnání sám, protože jsi přistoupil na dohodu. I kdyby tam byly napsané jakékoliv důvody, na pracáku je neberou v potaz. Nejsem si úplně jistý, ale je docela možné, že by sis musel navíc ještě platit sociální a zdravotní pojištění. To víš, šetřit se musí.
Nebo je výpověď z pracovního poměru, která jak už bylo napsáno začíná platit prvního následující měsíc. A jestli je to jako v tém případě ze strany zaměstnavatele a pro nadbytečnost, pak jedině tuto formu. Ať už kvůli odstupnému, pracáku a dávkám nebo kdyby se tě chtěli jen zbavit a na tvoje místo vzápětí přijali někoho jiného. Pak se můžeš soudit a máš víc než velkou šanci, že spor vyhraješ a budou tě muset vzít zpět nebo doplatit mzdu.
Za mě tedy, nepřistoupit na dohodu. Snad jedině, že bys nastupoval druhý den do nového zaměstnání a byla tam jasně napsaná velikost odstupného. Problémem ovšem může být, že ti tu výpověď pak budou chtít osladit než odejdeš.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
BOBOBO

#66 Příspěvek od BOBOBO »

Žádnou dohodu nepodepisuj , jak je psáno výše . Stejně jdeš pryč , tak ať se starají oni . Na úřadu práce máš bezplatného právníka , tam bych s poštou dodaným lejstrem šel . Na nic jim nekývej , přece nemáš proč , dávají ti jen základ , nemáš o co přijít .
p32

#67 Příspěvek od p32 »

Připomínám, že výpověď je pouze jednostranný úkon a ze strany zaměstnavatelem je vázán na zákon a některý paragraf k tomu náležící, jiná forma neexistuje.
Takže to znamená, že jim vůbec nic nepodepisuj. Na svůj úkon mají úřední cestu, což je poštovní zásilka do vlastních rukou. Ty ji musíš převzat, ale nikde není napsáno, že hned ten den, co přijde, ale do 8 dnů bys to měl pro jistotu zvládnout, pokud nemáš prokazatelnou omluvu jako pobyt v nemocnici, úmrtí atd.
tatramacek

#68 Příspěvek od tatramacek »

Kolega z práce, nyní už bývalý, který odcházel cca před 3mi měsíci - podepsal výpověď dohodou - ale tak výpověď dal on..
Rozhovor s nadřízeným mám nahraný, s drahou polovičkou dnes jdeme na úřad práce - za tím právníkem jak jste mi napsali - bavili jsme se o tom včera... rozhovor mu přehraju a budeme se bavit o dalším postupu..
Vláčeli tam se mnou 3.5 roku - a pravý důvod výpovědi - ssry pánové, poseru si to tady ale už to neřeším - jsem gay a to je ten problém !
Audaces fortuna iuvat
hafca

#69 Příspěvek od hafca »

Jestli je to ten pravý důvod, pak není o co stát být zaměstnaný u takové firmy. Mám takový nejasný pocit, že se splní to, o čem jsem psal. Že tvoje místo se zázračně obnoví a bude tam někdo jiný.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
tatramacek

#70 Příspěvek od tatramacek »

Náhradu už mají, nestojím o to tam pracovat.. Poslední dobou mne to stálo několik nervů... Sestárl jsem o dvacet let.. A to mi ještě není ani třicet..
Audaces fortuna iuvat
tatramacek

#71 Příspěvek od tatramacek »

hafca píše:Nebo je výpověď z pracovního poměru, která jak už bylo napsáno začíná platit prvního následující měsíc. A jestli je to jako v tém případě ze strany zaměstnavatele a pro nadbytečnost, pak jedině tuto formu. Ať už kvůli odstupnému, pracáku a dávkám nebo kdyby se tě chtěli jen zbavit a na tvoje místo vzápětí přijali někoho jiného. Pak se můžeš soudit a máš víc než velkou šanci, že spor vyhraješ a budou tě muset vzít zpět nebo doplatit mzdu
- mám dojem že se jedná o tento případ...
Audaces fortuna iuvat
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#72 Příspěvek od PeteBurns »

S drahou polovickou znamena s manzelkou, ci partnerom? A preco by si si to mal akoze posrat? Ved sa nie je za co hanbit, sexualnu orientaciu si clovek nevyberie, s nou sa narodi, to len kopec dementov nevie pochopit, ze to nie je choroba a neda sa to vyliecit...niektori na to doplatia tvrdo a priamo, ako moj dobry kamos s jeho otcom, cely zivot nenavideli homosexualov, az kym nezostali sokovani, ze ich mladsi bracho a syn je jednym z nich :)
tatramacek

#73 Příspěvek od tatramacek »

PeteBurns píše:S drahou polovickou znamena s manzelkou, ci partnerom?

Chlapi zase to tak neřešte :D
S partnerem...
Audaces fortuna iuvat
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#74 Příspěvek od PeteBurns »

:D lebo mi to nedalo, najskor citam s drahou polovickou, potom ze si gay :) Poznam aj takych, co maju zenu a rodiny, lebo sa za to hanbili, v minulom rezime nieco take bolo neslychane a nepredstavitelne...dalsie velke plus byvalemu rezimu, vdaka ktoremu vela ludi zilo ako stvana zver, ak nie kvoli politickemu presvedceniu, tak kvoli orientacii, za ktoru vobec nemohli...a ako je to v tvojom okoli? Mas kvoli tomu aj ine problemy, ako zrovna riesis v praci? Kazda pomoc a podpora je dobra, nielen v technickych zalezitostiach...
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#75 Příspěvek od forbidden »

Pokud bys na to měl žaludek a stálo by ti to za to a mohl jsi nějak dokázat, žes výpověď dostal kvůli své orientaci, tak by to šlo dát k soudu. Určitě by se z nich pak dalo vyrazit nějaký odškodný. Toto mi přijde v dnešní době trochu divnej důvod k výpovědi.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“