TV TESLA RF 7211 TS porucha ve vertikálním obrazu

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mates608
Kontaktovat uživatele:

TV TESLA RF 7211 TS porucha ve vertikálním obrazu

#1 Příspěvek od mates608 »

mam závadu na TV TESLA RF 7211 TS

Porucha ve vertikálním obrazu obraz se v horní časti zúží pak se roztáhne a nepravidelně se v obraze objevuji černé slabé cary závada se projevu nepravidelně v rozmezí 10-30 minut
nevite co stim neman servisni dokumentaci ani schema diky za pomoc
heldybeldy

#3 Příspěvek od heldybeldy »

Vyzera to na nejaky elyt vo vertikalnom rozklade. Pozri ci nejaky nieje vyduty, nema poskodeny plast od tepla atd. Ak nemas skusacku na elyty, tak mozes premerat striedavu zlozku napatia na nich striedavym voltmetrom (pocas prevadzky). Ak niekde bude privela, tak je to on.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od jef111 »

Přeně jak říká kondik.
Je sice pravda, že viditelně vytečený, nafouklý nebo "svlečený" elyt je s největší pravděpodobností (řekl bych tak 99,986661024% :lol: ) vadný. Různá měření jsou ale často nepřesná a nepříliš důvěryhodná (záleží na měřící metodě) a při dnešních cenách elytů je zbytečné jimi ztrácet čas, výměna bývá rychlejší a prakticky stoprocentní. Když chce člověk příliš šetřit tak se často mylným měřením připraví o hodiny času obyčejným elytem, znám to velmi důvěrně z vlastní zkušenosti.
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
heldybeldy

#6 Příspěvek od heldybeldy »

No a vobec ta nelaka zistit ktory to bol? Ja ich vyhladavam tak, ze pocas prevadzky meriam na nich striedavu zlozku ( tj elyty nevyberam z dosky). Ked je niekde privela, tak je podozrivy a menim. Zatial sa mi to celkom dari. Ale pozor, nie kazdy multimeter oddeluje striedavu zlozku od jednosnernej, vtedy treba pouzit nejaky oddelovaci kondik napr. 1M.
jef111
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jef111 »

To:heldybeldy
Já tu metodu znám - no už mě taky párkrát zklamala :?
Ne že by mě to zjišťování až tak lákalo, v té záplavě oprav co mám mě to už tak nějak moc nebere. Ale dělám to většinou na etapy, pokud je tam těch elytů víc než málo :) Nejdřív ty co se mi na pohled nelíbí, zkusím, pak ty co jsou blízko chladiče a pokud ani to nepomůže tak vyměním zbytek a to by v tom byl čert aby to nešlo (a ono někdy nejde :x ).
V opravách TV, monitorů atd se moc nevyžívám. Docela jiný vztah mám k audiotechnice, tedy magnetofony, gramofony, zesilovače, repro atd. V tom mě nesmírně baví se drbat a jsem schopen u jedné věci prosedět po večerech třeba týden, dokud nechodí zcela podle mých představ. Tedy pokud si to ta věc "zaslouží" :lol: Třeba teď v jednom kuse sedím u Unitry ZK246. Krásný kousek historie s perfektními parametry (u nás na svou dobu), bohužel stav je poplatný stáří. Radost opravovat :wink:
Eh to jsem se zase rozkecal... off topic :oops:
Olovnatý cín je vhodný k pájení ale není k jídlu. Bezolovnatý cín je sice možné jíst ale nejde jím pájet :D
www.sigmaphon.cz
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“