Pájecí med

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#31 Příspěvek od mtajovsky »

Tak nějak. Jestli to někde použiji, tak v každém případě to budu oplachovat. Nechávat cukry na spojích a riskovat vznik nějakých organických kyselin bych nedoporučoval.

michal22 << foto pumpičky je na stránce odkazované v původním příspěvku
http://www.pajecimed.cz
petus
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od petus »

taky jsem to objednal ten 1ml a zatím nic nepřišlo... dívný...
Pokud něco chcete a neodpovídám,pošlete SZ :)
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
mtajovsky

#33 Příspěvek od mtajovsky »

U mě předcházela platba na účet prodejce.
petus
Kontaktovat uživatele:

#34 Příspěvek od petus »

nápodobně
https://chiptron.cz - novinky ze světa elektro (Arduino, Raspberry Pi, ESP8266, STM32, ESP32...)
Peťus
Michal22

#35 Příspěvek od Michal22 »

Ajo, tak ta pumpička je jako ta stříkačka? Dyť to vypadá jako inzulínka: stříkačka
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Duvsan

#36 Příspěvek od Duvsan »

Klasická kolofónia nejak nevyhovuje?
frantajetel11

#37 Příspěvek od frantajetel11 »

Klasická kolofónia vyhovuje, ale ne na všechno... :lol:
vanikcz

#38 Příspěvek od vanikcz »

Dobrý den,
našel jsem tento příspěvek, díky sledování zpětných odkazů na můj eshop - http://www.pajecimed.cz.
Dovolím si, i když pozdě, podat k některým termínům vysvětlení.

Předně, je to opravdu velmi podobné kalafuně, v podstatě se jedná o rafinovanou pryskyřici v nějakém rozpouštědle, vyrábí to německá firma již 50 let, přesný postup výroby k tomu bohužel neuvádějí :-)

Ekologičnost je myšlena spíše ve vztahu k chemickým tavidlům, než ke kalafuně. Hlavní rozdíl mezi kalafunou a pájecím medem je především v tom, že pájecí med je pasta, kterou aplikujete přímo na spoj, nemusíte jej nanášet v horkém stavu, takže tavidlo na spoj působí od samého začátku tavení až do jeho konce a díky tomu, že je pryskyřice rafinována, zbyde po pájení daleko méně "černých škvarků".

Co se týče omyvatelnosti - jde to velmi jednoduše dolu pomocí isopropylalcoholu, nebo IPA, jak tu někdo uvedl. Děláme s tím i menší serie a dps stačí chvíli povařit v IPA a jsou jako nové.

Co se týče možnosti neoplachování - rád si poslechnu nějaké zkušenosti, pokud by se tomu někdo chtěl věnovat na vědecké bázi, rád k tomu na vlastní náklady zašlu vzorky pájecího medu.
Primárně je to ale narážka na pasty typu razant jak zde někdo uváděl - ty se před zapojením DPS umýt musí, a to velmi pečlivě, jinak může u některých SMD součástek dojít ke zkratu. U Pájecího medu máte u jednoduchých, nebo prototypových konstrukcí zkrátka na výběr. Pro náročnější konstrukce - Pájecí med používá například http://www.skyfoxlabs.com - vždy doporučuji DPS umýt.

Nesnažím se tvrdit, že je Pájecí med zázračný, například se nehodí k pájení BGA čipů, ale na SMD je dle mého názoru výborný.

Co se týče vlastností pro jiné druhy pájení, je to opravdu spíše pro elektroniku a teplotní rozsah, který se u cínového pájení elektroniky používá.
petus
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od petus »

úplně jsem na to tohle téma zapomněl :-D
tak moje zkušenosti:
- omyvatelnost: není třeba, med vytvoří pevnou, odolnou, vrstvu, která chrání DPS... pokud ale chcete přece jenom med omýt, opravdu na to stačí izopropanol. Opravdu to jde pěkně dolů

- pájení: pájí se s tím velice pěkně a rozdíl mezi pájením s kalafunou nebo pájecím medem je opravdu znát. Ale k dispozici mám jenom nějakou kalafunu z GM, tak nemám jak porovnat s jinými výrobci.
Ano, pájedlo od AMTECH (originál cca 400Kč) se s tím nedá srovnávat, ale cena tohoto pájecího medu je výrazně menší.

- s medem jsem pájel STM32 i MSP430 uP, které běží od 1MHz do cca 16MHz a žádné zamrznutí procesoru vlivem nějakých kapacit nenastalo (myšleno zapájený externí krystal). Nebo komunikace USB <-> FT232RL <-> uP (19 200 Bd a více)

- Jak jsem psal, pájel jsem s tím různé uP (rozteč vývodů 0.3mm), FT232 nebo i SIM908 a žádné problémy jsem s tím neměl

=> nesnažím se dělat reklamu, ale s výrobkem jsem za tu cenu nadmíru spokojený

PS: Každý týden něco pájím a z toho vzorku 1ml mám pořád víc než půlku.
PS2: A zbylý pájecí med nekrystalizuje

PS3: někde jsem četl, že pokud nevyhovuje konzistence, jde to rozředit :)
Peťus
Sendyx

#40 Příspěvek od Sendyx »

A jako důvod, proč používat něco, k čemu není ani datasheet ? Navíc, když existují a jsou dostupné levnější a zaručeně kvalitní produkty ?

Permitivita nedělává obvykle problém, navíc na prdkmitočtech, jaké používáš. Co tak zkouška dlouhodobé korozivnosti, zkouška vlhkem a svody ? Dáš za to ruku do ohně ?
vanikcz

#41 Příspěvek od vanikcz »

Sendyx píše:A jako důvod, proč používat něco, k čemu není ani datasheet ? Navíc, když existují a jsou dostupné levnější a zaručeně kvalitní produkty ?

Permitivita nedělává obvykle problém, navíc na prdkmitočtech, jaké používáš. Co tak zkouška dlouhodobé korozivnosti, zkouška vlhkem a svody ? Dáš za to ruku do ohně ?

Máte-li zájem a možnost pájecí med vyzkoušet v extrémních podmínkách, zašlu Vám vzorek, rád si přečtu referenci od někoho opravdu náročného.
Sendyx

#42 Příspěvek od Sendyx »

Přiznám se, že není na to čas, ani chuť... datasheet + základní laboratorní testy by měl dodat výrobce. Kvalitní test korozivnosti a vlhkem nelze udělat na koleně a náklady jsou pro většinu z vás nepředstavitelné.
TubeGuru

#43 Příspěvek od TubeGuru »

Zdar, nechápu co někdo může mít proti léty prověřené kalafuně. Je to přírodní materiál (pokud tedy není "aktywna do lutowania"), ale asi ani tam v té polské nic extra zdraví škodlivého nebude a jako tavidlo podle mojí padesátileté praxe nemá chybu (aspoň jsem ji dosud "neobjevil") :) .
Sendyx

#44 Příspěvek od Sendyx »

Obrázek
petus
Kontaktovat uživatele:

#45 Příspěvek od petus »

tak kalafuna má docela taky svoje limity...
ten pájecí med používám od půlky prosince v klasickým prostředí a je to v pohodě...
napsal jsem jenom svoje zkušenosti, pokud se ti nelíbí, nikdo tě nenutí to používat :-)
Peťus
Odpovědět

Zpět na „Poradna“