Periodické zvyšování zátěže/pokles výkonu PC
Moderátor: Moderátoři
Periodické zvyšování zátěže/pokles výkonu PC
Současná konfigurace: AMD Phenom II X3 710, 4GB RAM, mb Asus M4N78-AM V2 s integrovanou GK, HDD 1TB WD Blue.
Přikládám záznam vytížení procesoru při spuštěné webkameře a záznam FPS ve hře:
- Přílohy
-
Schránka 02.jpg- Záznam FPS ve hře
- (49.23 KiB) Staženo 102 x
-
Schránka 01.jpg- Záznam vytížení procesoru
- (294.95 KiB) Staženo 153 x
A kutilmile - nelituju tě
Tak tohle bych nedělal, starý pasty byly většinou na bázi mletýho stříbra a takový jsou skoro vždycky aspoň částečně vodivý - rozpatlání po povrchu procíku znamená, že se jima propojí laserem trimovaný propojky určující konstantu násobiče nebo velikost cache - a procík pak nefachčí. Starou pastu zásadně umejvám pryč technickým benzínem a pečlivě odplavuju zbytky mimo pouzdro i patici - abych se nedočkal nežádoucího "kraťase". Novou kupuju zásadně učuněnou na bázi elektricky nevodivý keramiky a silikonový vazelíny...MetalGod píše:Starou pastu tam nechávám, akorát ji trochu naředím bílou vazelínou, prostě to seškrábnu, rozmíchám a zase napatlám zpátky. Nikdy mě to nenechalo ve štychu.
A kutilmile - nelituju tě
kondik píše:Takže pri inom disku s podobným OS je to to isté ?
Ano, v průběhu času jsem měl celkem 3 disky, na jednom WinXP, na druhých dvou Win7, stále stejný problém.
Ale zdá se, že zmíněný CPU throttling bude asi podstatou problému. Přiznám se, že jsem o tomto jevu neměl tušení. Kouknul jsem se ve SpeedFanu na průběh teplot a snížení výkonu začne, když teplota dosáhne 76°C a skončí, až klesne na 71-72°C. O víkendu asi rovnou objednám nový chladič a uvidím, jak to zabere.
Zkusil jsem udělat malý pokus s aplikací dodatečného chlazení (otevřeného okna a bočnice skříně). Předpoklad byl, že by za takových okolností teplota neměla dostáhnot kritického bodu, při kterém dojde k throttlingu.
Jak je patrné z průběhů teploty dole, předpoklad se nesplnil. Teplota se sice snížila, ale k throttlingu dochází stejně, jen za nižších teplot. Účinnější chladič nebo pasta by tedy nemusela pomoct.
Obr. 1 ukazuje průbeh teplot v zátěži za normálního chlazení, ke snižování výkonu procesoru dochází mezi teplotami 76-72°C.
Obr. 2 ukazuje průbeh teplot po aplikaci zvýšeného chlazení, ke snižování výkonu dochází po ustálení mezi teplotami 70-66°C.
Ještě poznámka- Na CPU jsou zřejmě 2 snímače, kterým odpovídají 2 průběhy v grafech. Za směrodatný považuji ten vyšší, i když třeba údaj v BIOSu odpovídá tomu nižšímu.
- Přílohy
-
Schránka 05.jpg- Obr.2
- (117.58 KiB) Staženo 104 x
-
Schránka 04.jpg- Obr.1
- (112.95 KiB) Staženo 104 x