Ukazatel hladiny-jak upravit zapojení?
Moderátor: Moderátoři
No při spojení bodu "1" s "+" pólem 12V musí být Q1 uzavřen - na C Q1 by jsi vůči zemi neměl naměřit nic. Na B Q4 není tedy přivedeno napětí a ten je také uzavřen. Přes R2 prochází tedy proud do B Q3, tím ho otevírá a Q3 tedy spíná relé. V případě připojení bodu "1" na "-" pól/zem dojde k otevření Q1, napětí se z C Q1 dostane na B Q4 - ten sepne a defakto zkratuje B Q3 se zemí = Q3 se zavře a tím odpadne relé. Toť funkce z uvedeného schéma. Pokud je to jinak, je tady něco špatně - mrkni na to tvoje zapojení, na ev. přehození vývodů u tranzistorů. Máš úplně obrácenou funkci.Ty odpory R4 a R5 tam nechej, definují stav tranzistorů na vstupech, pokud na ně nepřijde spínací napětí (aby byly opravdu "vyplé").
O IO s přepínací fcí nevím. Bylo by to zbytečné, tohle musí fachat. Ono by stačilo, když by jsi měl přepínací to relé
Ještě něco. Zkus ten testovací bod "1" připojit trvale na "+" pól a změř napětí (vůči zemi) v bodech vyznačených na obr. - body A, B, C. Totéž proveď při spojeném bodě "1" s "-" pólem/zemí.
- Přílohy
-
image2.JPG- (121.28 KiB) Staženo 90 x
- Přílohy
-
BC639.jpg- (6.72 KiB) Staženo 36 x
-
BC547_BC557.jpg- (11.25 KiB) Staženo 33 x
- Přílohy
-
hladinový spínač.png- (98.08 KiB) Staženo 62 x
Tvůj postup jsem si vytiskl a v průběhu dneška se na to podívám a dám vědět co jsem zjistil.
masar píše:Kdyby tě přestaly bavit hrátky s tolika tranzistory, můžeš použít jednodušší řešení.
To je tranzistor řízený el. polem? O tom si pamatuju, že se na něho stačí blbě podívat a on odejde do křemíkového nebe. Ale zase to vypadá nádherně jednoduše. Bohužel se takový momentálně nenachází v mém inventáři, ale v pondělí objednám a uvidíme. Zatím se budu snažit rozchodit původní zapojení.
Ale když už jsem to jednou načal, tak bych to rád dotáhl do nějakého funkčního stavu. Jestli dokážu zprovoznit něco v čem jsou tři tranzistory, pak už dokážu asi cokoliv
Při zapojení na - je na A 11.68V, B 0.08V, C 11.68V. Napětí zdroje je 11.7V.
Takže jestli to dobře chápu tak mi ten třetí tranzistor nefunguje.
Jo a měl jsem špatně vývody na Q3. Jak jsem to přehazoval už jednou, tak jsem myslel, že B je vždy uprostřed a že mám přehozené jen C a E, ale podle obrázku co tu dal Gepard je to ještě jinak. Tak jsem to opravil a relé teď nechodí vůbec. No aspoň zase nějaká změna
je to tak jak píšeš. Měřením sis ověřil, že opravdu je problém až s Q3 - nespíná (ještě navíc měl přehozené vývody a nefachá ani po opravě) - je kaput. Můžeš ho vyměnit ... nebo, jak píše masar, hodit tohle celé za hlavu (nedořešit to a vzdát to) a jít jiným směrem.... Je to na tobě. Tomu se říká bastlení...