Probíjení spotřebičů s dvojitou izolací

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Artaban001

#16 Příspěvek od Artaban001 »

No, pokud je někde obsažen takový filtr, jak Ty píšeš, tak má takový zdroj připojen i ochranný vodič - Já mám dokonce i u svého notebooku přívod s ochranným vodičem - už od výrobce. A proto taky zdroj "nebrní". Zato tam, kde je použit dvoužilový přívod, tak je v lepším případě použit filtr v podobě dvojité tlumivky, jeden kondenzátor před ní, druhý za ní.. A potom u většiny zdrojů je mezi primárem a sekundárem zapojený VN kondenzátor o kapacitě asi několik PF (mezi GND primární části a GND sekundární části). Tyto zdroje právě nejvíc "brní".
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

TomasX píše:Servisáci STA se určitě tetelili blahem při zjišťování "brumu" v ostatních přijímačích. Zemnicí smyčky totiž mají své zákonitosti - jak píše Hill. :roll:
A jaký vidíš rozdíl mezi tím, když je to propojené přes TV (s třížilovou šňůrou) anebo nakrátko rovnou? Já vidím jen ten, že v tom prvém případě tekou nějaké nežádoucí proudy skrz mou TV.

Ostatně jsem nikdy neslyšel o tom, že by nějací servisáci STA řešili "brum" na vstupech přijímačů. Jeho příčina je jasná, a jmenuje se TN-C.
A já jsem tam brum nezanášel, nýbrž jsem ho redukoval (připojením pláště kabelu STA na nejlepší PEN v nadzemní části budovy) :)
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Jo, tobě to možná nebručelo, ale vyrovnávací proudy změnily svůj směr a velikost a začalo to bručet někomu jinému.
Uvědom si, že ty koaxiály mají kostřený plášť v STA na stoupačkové pospojení, většinou také na původní hromosvodovou ochranu domu. A ty dvě "země" mezi sebou vždy nějaký rozdíl napětí mají, a že jsou tvrdý zdroj, proudy tekoucí koaxiálem mohou být značné i při rozdílu napětí zemí v řádu desetin voltu, natož většího, a je jim jedno, jestli se uzavírají přes PEN v zásuvce nebo přes potrubí ústředního topení.
Problém jsi nevyřešil, jen jsi ho přehrál někomu jinému.
tomasjedno

#19 Příspěvek od tomasjedno »

Hill píše:Jo, tobě to možná nebručelo, ale vyrovnávací proudy změnily svůj směr a velikost a začalo to bručet někomu jinému.
...Problém jsi nevyřešil, jen jsi ho přehrál někomu jinému.
Ale kdepak, tomu "někomu jinému" to bručelo i před tím. Vznikl u prvního nájemníka, který si do zásuvek k tomu určených zapojil průmyslově vyráběné a EZÚ atestované zařízení, totiž TV v třídě ochrany I.
Ale máš pravdu, že problém jsem tím nevyřešil, nýbrž jen vytlačil ze svého dvorku. Stejně nakonec došlo na izolátory ant. vstupů jak u TV, tak u rádia :lol:
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

Nj, dokud byly všecky TV ve "dvojce" = s dvojitou izolací, ať už proto, že měly sériový žhavení přes termistor přímo ze sítě, nebo že byly vybavený bezpečnostním trafem třídy "B" (a izolačním oddělovacím tráfkem v nf výstupu jak pro sluchátka, tak pro nahrávání + vysokonapěťovýma kondíkama v anténním vstupu), tak žádný smyčky nebyly...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“