Nefunkční audio zesilovač
Moderátor: Moderátoři
A k čemu je tam C8?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
O R1 nemluvit, ani hodnotu neumíš opsat správně. M15 přece znamená 150 k.
A my se tu tedy pokoušíme dát do kupy něco, co je od počátku blbě překreslené.
Ty především zodpověz otázky:
- kde a čemu má zesilovač sloužit?
- co uživí zdroj, který máš k dispozici?
Schémat je spousta, stačí do gůglu napsat "tranzistorový zesilovač" a kouknout na obrázky (tam jsem také ten originál od Drdyse našel). Bohužel buď se jedná o zesilovače pro pokročilé, u nemnohých jednoduchých jsem našel hned v prvních třech schématech chyby od bránících funkci až po vykuřující.
Napřed bys měl zvládnout ty základy, konečně z tohoto vlákna je zřejmé, že je ještě nemáš.
Zkus třeba zapojení, co je v příloze - je to stereozesilovač z gramofonu (toto zapojení se ale dávalo jen do mono verze, do stereofonních už dával týž výrobce zesilovače zmodernizované), asi 5 W na kanál, ale docela slušný. Jistou nevýhodou jsou použité germaniové tranzistory v koncích, ale tehdy ještě křemík všude nevládl. Proto je tam termistor na stabilizaci klidového proudu koncového stupně, přichycený na chladiči tranzistorů, aby sledoval co nejlépe jejich oteplení.
Pak máme podobný třeba tady. Samozřejmě, že jdou překopat na křemíky, ale o těch změnách součástek tu už byla řeč. Musí se u toho trochu počítat, nooo....
- Přílohy
-
stereozesilovac_Ge.png- (239.19 KiB) Staženo 140 x
Hill píše:Tys to schéma opráskl od Drdyse . . . a my se tu tedy pokoušíme dát do kupy něco, co je od počátku blbě překreslené
zdroj tady . . . http://www.drdys.estranky.cz/clanky/zes ... ry-kd.html
a ještě je tam dovětek:
"Pozor na schématu není zakreslen oddělovací kondenzátor pro reproduktor! nutno dodat!!"
špatná teplotní stabilita a s ní související stejnosměrné napětí na výstupu . . .

- monterjirka
Já jsem měl postavený a dost dlouho "poslouchal" zesilovač podle knihy Zapojení s polovodičovými součástkami (M.Syrovátko), "kvazikomplementár", na straně 66 (resp.75)
Samozřejmě výkony řádově 10W jsou tak pro normální poslech v "nevelké" místnosti. Ale je to poctivý výkon, ne nějaký podvod ve stylu "P.M.P.O"