Nefunkční audio zesilovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Michal22

#16 Příspěvek od Michal22 »

V tom posledním schematu- jak se tranzistoru Q3 líbí kladnější potenciál na C než na E?
A k čemu je tam C8?
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Hill
Administrátor

#17 Příspěvek od Hill »

Tys to schéma opráskl od Drdyse, jenže u něj jde o zesilovač napájený symetrickým napětím 2x 27 V (až 30 V), při napájecím napětí celkem 54 - 60 V tam nevadí ani ten desetiohmový odpor paralelně k diodám.
O R1 nemluvit, ani hodnotu neumíš opsat správně. M15 přece znamená 150 k.
A my se tu tedy pokoušíme dát do kupy něco, co je od počátku blbě překreslené.

Ty především zodpověz otázky:
- kde a čemu má zesilovač sloužit?
- co uživí zdroj, který máš k dispozici?

Schémat je spousta, stačí do gůglu napsat "tranzistorový zesilovač" a kouknout na obrázky (tam jsem také ten originál od Drdyse našel). Bohužel buď se jedná o zesilovače pro pokročilé, u nemnohých jednoduchých jsem našel hned v prvních třech schématech chyby od bránících funkci až po vykuřující.

Napřed bys měl zvládnout ty základy, konečně z tohoto vlákna je zřejmé, že je ještě nemáš.
Zkus třeba zapojení, co je v příloze - je to stereozesilovač z gramofonu (toto zapojení se ale dávalo jen do mono verze, do stereofonních už dával týž výrobce zesilovače zmodernizované), asi 5 W na kanál, ale docela slušný. Jistou nevýhodou jsou použité germaniové tranzistory v koncích, ale tehdy ještě křemík všude nevládl. Proto je tam termistor na stabilizaci klidového proudu koncového stupně, přichycený na chladiči tranzistorů, aby sledoval co nejlépe jejich oteplení.
Pak máme podobný třeba tady. Samozřejmě, že jdou překopat na křemíky, ale o těch změnách součástek tu už byla řeč. Musí se u toho trochu počítat, nooo....
Přílohy
stereozesilovac_Ge.png
(239.19 KiB) Staženo 140 x
ok1hga

#18 Příspěvek od ok1hga »

Hill píše:Tys to schéma opráskl od Drdyse . . . a my se tu tedy pokoušíme dát do kupy něco, co je od počátku blbě překreslené

zdroj tady . . . http://www.drdys.estranky.cz/clanky/zes ... ry-kd.html

a ještě je tam dovětek:
"Pozor na schématu není zakreslen oddělovací kondenzátor pro reproduktor! nutno dodat!!"

špatná teplotní stabilita a s ní související stejnosměrné napětí na výstupu . . .

Obrázek
monterjirka

#19 Příspěvek od monterjirka »

Kdysi jsem pomáhal oživit zesilovač "Sinclair". Hrál dobře a byla to "klasika z dostupných tranzistorů".
Já jsem měl postavený a dost dlouho "poslouchal" zesilovač podle knihy Zapojení s polovodičovými součástkami (M.Syrovátko), "kvazikomplementár", na straně 66 (resp.75)

Samozřejmě výkony řádově 10W jsou tak pro normální poslech v "nevelké" místnosti. Ale je to poctivý výkon, ne nějaký podvod ve stylu "P.M.P.O"
Thales
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Thales »

Nejdřív bych se zeptal co má za zdroj a teprve pak co k němu, ale mám určité pochybnosti o tom že by tu byl někdo ochotný kupovat nové trafo. Na blbosti jako jsou na tom schematu co se tu řeší bych se vykašlal. I kdyby se to povedlo rozchodit tak by výsledek byl stejně mizerný. Takže sem s tím trafem a pokud to bude použitelné tak zkusím něco rozumného předhodit.
Naposledy upravil(a) Thales dne 28 pro 2014, 04:16, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#21 Příspěvek od Hill »

To jsem také zvědav - na to už jsem se také ptal, a od té doby tu paycz nějak není vidět...
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“